Amerikaanse economie lijkt af te koelen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Amerikaanse economie lijkt af te koelen

Amerikaanse economie lijkt af te koelen

01 mei 2023
Wij blijven voorzichtig met aandelen en handhaven onze onderweging.

Wij blijven voorzichtig met aandelen en handhaven onze onderweging.

 

In het kort:

  • ECB en Fed verhogen beleidsrente, aandacht gaat uit naar toelichting
  • Bedrijfswinsten ruim boven verwachting, beleggers reageren flauwtjes
  • Chinees economisch herstel verloopt stroef, meer stimulering gewenst  

Het vuurwerk komt deze week van de monetaire beleidsmakers. Op woensdag bestijgt Jerome Powell de spreekstoel, waar hij als voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, zeer waarschijnlijk een beleidsrenteverhoging van 0,25% aankondigt. Done deal, maar zijn toelichting op het monetaire beleid wegen beleggers op een goudschaaltje.

Te meer omdat de signalen uit de Amerikaanse economie wispelturig zijn. Indices van inkoopmanagers met een sterkere nieuwe orderinstroom in april staan haaks op recente negatievere data. Het Fed Beige Book, kwalitatieve rapportages van de regionale Fed-banken, gaf bijvoorbeeld aan dat strengere kredietvoorwaarden bij banken een rem zetten op economische activiteiten. En het consumentenvertrouwen dat de Conference Board in april heeft gemeten, stond op het laagste niveau sinds juli 2022. Bedrijven en publieke organisaties melden daarbij afzwakkende arbeidsmarktperspectieven. Een andersoortige indicator uit de reële economie, de Amerikaanse dieselprijs, zakte naar het diepste punt in de laatste 15 maanden door de afnemende vraag. In het kielzog dalen de vrachtprijzen door het weinige vrachtaanbod in de VS.  

 

Economische afkoeling

De balans lijkt meer en meer door te slaan naar economische afkoeling. Iets dat het werk van de Fed, de inflatiebestrijding, vergemakkelijkt en mogelijk een pauze in het monetaire beleid inluidt. Hier loopt de markt op vooruit met een eerste verwachte renteverlaging in het najaar. Die rustpauze kunnen beleggers mogelijk als positief interpreteren op de korte termijn. Als Powells toelichting op een blijvend scherpe Fed wijst, zal dat juist als negatief ervaren worden. Kortom, er kan deining ontstaan.

Met een verwachte banencreatie van 180.000 stuks draait de arbeidsmarkt in de VS voldoende goed om het bijkomende arbeidspotentieel te absorberen. De werkloosheid stabiliseert op het lage niveau van 3,6%. Enige ontspanning zou welkom zijn en positief worden omarmd door beleggers. Ja, de arbeidsmarkt koelt zeer licht af, maar veel te weinig.

De dagen voor de bank First Republic lijken geteld. Vandaag bekijken de toezichthouders de biedingen van potentiële overnemende banken. Financiële markten reageren gelaten op het ‘nieuwe’ slachtoffer in de VS. Na enige koersdaling medio vorige week krabbelden Amerikaanse banken op. Ook in Europa trad na een kleine schrikreactie herstel in. Wij zien hierbij geen verder besmettingsgevaar.

 

Hardnekkige consumenteninflatie

In Europa vergadert de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag. De renteverhoging is een fait accompli, waarbij de gedachte uitgaat naar 0,25%. De markt rekent op twee rentestapjes van 0,25% tot aan de zomer, tot een tarief van 3,5%. De Europese kaarten liggen op economisch gebied iets anders. De consumenteninflatie lijkt hier veel hardnekkiger te zijn dan in de VS, mede gevoed door hogere lonen. Morgen komt het inflatiecijfer over april. De voorziene stijging van 0,7% op maandbasis is (te) hoog en dwingt de ECB het rentepedaal meer in te drukken.

De wederopstanding van de Chinese economie verloopt met horten en stoten. Het officiële inkoopmanagersindexcijfer voor de industrie dook in april onverwachts in de krimpzone. De indexstand van 49,2 was fors onder de economenraming van 51,4. De nieuwe orderinstroom duikelde lager: zwakkere export en minder vraag naar staal. Dat laatste geeft aan dat de belangrijke vastgoedmarkt kwetsbaar is. De meer consument-gedreven dienstensector wist de belofte van 57 punten eveneens niet in te lossen (56,4). Komende donderdag komen inkoopmanagersindices van onafhankelijk researchbureau Caixin. Wij rekenen op extra maatregelen om de Chinese economie aan te zwengelen.

 

Hogere bedrijfswinsten

De bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal zijn aanmerkelijk beter dan voorzien. Bijna de helft van de S&P500-bedrijven opende de boeken, maar liefst 81% versloeg de winstverwachting, het hoogste percentage sinds het derde kwartaal van 2021. Hierbij was de winstontwikkeling tegenover een jaar eerder 'vlak', analisten rekenden op een afname van -6%. Die betere resultaten gelden ook voor Europa. Hier rapporteerde een kleine 40% van de Stoxx600-bedrijven cijfers en 74% daarvan overtrof de winstverwachting. Normaliter is dat slechts 57%.

De veel betere winstrapporten leiden nauwelijks tot koerswinsten, gemiddeld slechts +0,1% op de dag van aankondiging. Missers daarentegen kregen in de VS een koerstraktatie van gemiddeld -2,7%. Beleggers zijn niet echt vergevingsgezind, stellen wij. 

Qua sectoren hebben vooral de grote techbedrijven sterke winstresultaten laten zien, maar voorzichtigheid blijft geboden gezien de magere omzetgroei. Bedrijven uit de voedings- en drankensector wisten de prijzen juist meer te verhogen zonder veel volumeverlies.De consument houdt door de sterke arbeidsmarkt zijn koopkracht beter op peil dan voorzien. Nu grondstof- en energiekosten dalen zien deze producenten de winstgevendheid groeien, iets wat we terugzien in meevallende bedrijfsresultaten.  

Hoewel het tempo van neerwaartse winstrevisies bij analisten vertraagt, blijven wij voorzichtig met aandelen en handhaven wij onze onderweging. Het groeiend aantal signalen van een afkoelende Amerikaanse economie, die uiteindelijk zijn weerslag op de bedrijfswinsten heeft, is daarbij leidend.  

             

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 24 april tot

en met 28 april

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

ISM Manufacturing

Apr

46,8

Dinsdag

VS

JOLTS vacaturerapport

Maa

9,93 mln.

 

Eurozone

Consumenteninflatie

Apr

6,9%

Woensdag

VS

Fed-rentebesluit

 

+0,25%

 

VS

ISM Services

Apr

52,0

 

Eurozone

Werkloosheidscijfer

Maa

6,6%

Donderdag

Eurozone

ECB-rentebesluit

 

+0,25%

 

China

Caixin PMI-Manufacturing/Services

Apr

50/57,8

Vrijdag

Eurozone

Detailhandelsverkopen

Maa.

-3,3%

 

VS

Nieuwe banen (non farm)

Apr

180K

 

 

Gemiddeld uurloon MoM

Apr

0,3%

 

 

Werkloosheid

Apr

3,6%

 

Jack Horvest is investment specialist

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel