Private Banking|Professional Solutions|Investment Management|Investment Banking|Over ons
Contact
Inloggen
  • Oplossingen
  • Voor wie
  • Kennis & Inspiratie

Amerikaans schuldenplafond op de spits gedreven

Onwaarschijnlijk dat VS medio juni alle rekeningen kan betalen, zegt minister van Financiën.

In het kort:

  • Schuldenplafonddiscussie heeft vooralsnog beperkte impact op aandelenmarkten
  • Fed-voorzitter hint op rentepauze, inprijzen renteverlagingen door markt voorbarig  
  • Economisch beeld VS blijft diffuus, maar belangrijke indicator wijst op recessie

De Westerse aandelenmarkten hebben een goede week achter de rug. In de VS ging de brede S&P500-index 1,7% omhoog, de Europese Stoxx600-index pluste 0,7%. Dit neemt niet weg dat de laatste handelsdag in de VS wat moeizamer verliep.


Dominant element voor het beursverloop afgelopen vrijdag was het politieke spel rond het Amerikaanse schuldenplafond. Initieel leek er, tegen de verwachtingen in, een snel compromis in de maak tussen Democraten en Republikeinen. Tot de Republikeinen besloten de hakken in het zand te zetten.


Ook de komende dagen zal dit politieke schouwspel de gemoederen bezighouden. Vandaag staat een ontmoeting tussen president Joe Biden en Kevin McCarthy, de republikeinse voorman in het Huis van Afgevaardigden, op de agenda. De tijd dringt overigens. Zondag gaf Janet Yellen, de Minister van Financien, aan dat het onwaarschijnlijk is dat de VS medio juni alle rekeningen kan betalen.


Vooralsnog trekken de aandelenmarkten zich, zoals verwacht, weinig aan van het politieke gekissebis over de schulden. Pas bij daadwerkelijke economische impact, zoals de sluiting van overheidsdiensten of opschorting van betalingen, volgde er in het verleden een negatieve reactie.   


Daarnaast kwamen er uit de VS beter dan verwachte economische cijfers. Zo stegen de kleinhandelsverkopen (geschoond voor de meest volatiele componenten) in april met 0,7% ten opzichte van de maand ervoor. De activiteit in de Amerikaanse verwerkende industrie trok 1% aan, daar waar slechts een stabilisatie werd verwacht.


Verder suggereerden de licht lagere aanvragen voor een werkloosheidsuitkering dat het best zou kunnen meevallen met de barstjes in de arbeidsmarkt, waarover al enige tijd gesproken wordt.

 

Rentepauze

Vanuit de Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse centrale bank, kwamen tegenstrijdige signalen over het rentebeleid.


Verschillende bestuurders verklaarden de afgelopen dagen dat de strijd tegen het oplopende algemene prijspeil nog niet gestreden is. Fed-voorzitter Jerome Powell daarentegen sprak meer nuancerende woorden. Hij beklemtoonde dat de Fed enigszins achterover zou kunnen leunen en afwachten hoe de effecten van de voorbije renteverhogingen verder doorsijpelen in de economie via strengere kredietvoorwaarden. 


Overmorgen verwachten we de notulen van de laatste Fed-vergadering. Dan krijgen we wellicht meer zicht op hoe terecht of onterecht de conclusies van beleggers na die bijeenkomst waren. Samenvattend kwamen die erop neer dat de Amerikanen nu wel even klaar zouden zijn met het optrekken van de rente. Sterker, markten blijven inschatten dat er nog voor het einde van het jaar alweer drie renteverlagingen aankomen. Wat ons betreft een zeer voorbarige gedachte.


In dezelfde context zijn de nieuwe PCE-inflatiecijfers belangrijk (publicatie op vrijdag). Zoals bekend is de PCE de favoriete prijsbarometer van de Fed. In vergelijking met de meer geciteerde CPI is de PCE immers een bredere maatstaf, die beter aansluit op het werkelijke uitgavenpatroon van de Amerikaanse consument.

Toch verwachten we niet dat de PCE een andere boodschap dan de CPI zal brengen. Het zal er één zijn van aanhoudend stevige prijsdruk, waarvan we nog niet met volle zekerheid kunnen stellen dat die overwonnen is.

Imploderende orderinstroom

Verder is het op de economische agenda deze week uitkijken naar de nieuwe PMI-inkoopmanagersindices over de maand mei. Met een verwachte indexstand van 53 voor de samengestelde index zwakt de economie licht af, maar blijft deze in de groeizone (boven de 50).


Afwachten of we de bovenvermelde degelijke cijferstroom uit de VS kunnen bevestigen. Ondanks de positieve signalen blijven er redenen tot voorzichtigheid. Denk aan de voorspellende indicator van de Conference Board voor de VS (de Leading Economic Index ), die verder blijft afzwakken. Ondertussen staat die 8% lager dan een jaar terug. Nooit eerder kon een recessie bij zo’n daling worden vermeden. De Empire State Index (graadmeter voor de industriële activiteiten in de regio New York) kletterde in mei fors omlaag, mede vanwege een imploderende orderinstroom.


Ook de matige investeringsappetijt bij ondernemers is een waarschuwingssignaal, hoewel de productie van investeringsgoederen weer wat lijkt op te leven. Of dit impliceert dat ondernemers alsnog hun investeringsplannen uitbreiden, zullen we vrijdag kunnen destilleren uit de orders voor duurzame goederen.

Eurozone

In de eurozone hebben we bijzondere aandacht voor de PMI-score in de industrie. Het recentste nieuws uit deze sector was zwak tot zéér zwak. Zodat we ervan uitgaan dat de PMI Manufacturing zal blijven hangen onder de kritische grens van 50. Afgelopen maand noteerden we al een matige 45,8.


In diezelfde context verwachten we ook niet dat de Duitse IFO-indicator voor het ondernemersvertrouwen zijn opmars zal verderzetten. Op Europese schaal werd de groei over het eerste kwartaal neerwaarts herzien van 0,1% naar 0% tegenover de laatste drie maanden van 2022. Duitsland is hier in belangrijke mate debet aan.

                      

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 22 mei tot

en met 26 mei

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Eurozone

Manufacturing PMI (flash)

Mei

47,0

 

 

Services PMI (flash)

Mei

56,7

 

VS

Manufacturing PMI (flash)

Mei

50,3

 

 

Services PMI (flash)

Mei

53,0

Woensdag

Duitsland

IFO-index

Mei

93,2

 

VS

Fed-notulen

Apr

 

Vrijdag

VS

PCE-inflatie MoM

Apr

0,2%

 

 

PCE kern-inflatie MoM

Apr

0,3%

 

 

Orders duurzame goederen MoM

Apr

-0,9%

 

 

Persoonlijke inkomens MoM

Apr

0,4%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Apr

0,4%

Volledig gefocust op uw toekomst

Private Banking
  • Kantoren
  • Ondernemers
  • Medici
  • Executives
  • Business Professionals
  • Vermogensregie
  • Filantropie Services
  • Voorwaarden
  • Private Banking - België
  • Private Banking - Zwitserland

PROFESSIONAL SOLUTIONS
Investment Management
INVESTMENT BANKING

© Van Lanschot Kempen NV 2024Over onsVeilig bankierenPrivacy & cookiesDisclaimer