Wereldeconomie weert zich kranig

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Wereldeconomie weert zich kranig

Wereldeconomie weert zich kranig

17 april 2023
Chinese exportcijfers beter dan verwacht, ook cijfers Amerikaanse economie duiden nog niet op zwakte.

Chinese exportcijfers beter dan verwacht, ook cijfers Amerikaanse economie duiden nog niet op zwakte.

 

In het kort:

  • Chinese economie komt langzaam op stoom
  • Amerikaanse economie blijft nog in de groeizone
  • Scenario’s voor aandelen houden ons voorzichtig

De afdronk van de economische cijfers van afgelopen week is dat de wereldwijde economie zich kranig blijft weren. Bijvoorbeeld de Chinese exportcijfers, die namen jaar op jaar met 14,8% toe. Vanzelfsprekend gaven hogere prijzen dit cijfer een duwtje in de rug, maar ook de toename van het onderliggende volume kan op 6% tot 7% worden geschat. Niet echt een signaal dat de wereldwijde vraag al last zou hebben van een stevige appelflauwte.

In de eurozone groeide de industriële productie met +2% jaar op jaar in februari, iets meer dan verwacht. De Amerikaanse detailhandelsverkopen over maart (-1,0% maand op maand) waren niet schitterend, maar vielen al met al ook mee als we de energiecomponent eruit halen.

 

Weinig reden voor minder streng monetair beleid centrale banken

 

Keerzijde van de medaille is dat er voor centrale banken weinig reden is om minder streng te worden. Onderliggend blijft de inflatiedruk stevig. Zoals afgelopen week opnieuw bleek uit het Amerikaanse kerninflatiecijfer (CPI) van 5,6%.

Uit de notulen van de laatste Fed-beleidsbijeenkomst blijkt dat de Amerikaanse centraal bankiers in de tweede jaarhelft een milde recessie zien opduiken. Komende donderdag krijgen we via de ECB-notulen een verder inkijkje in het verloop van de discussies binnen de Europese Centrale Bank.

 

China op de goede weg

De komende dagen in eerste instantie aandacht voor het Chinese groeicijfer over het eerste kwartaal. Tegenover de drie eerste maanden van 2022, gaat de consensusverwachting uit van 4% tot 4,5%. De industrie en de export doen het goed, consumenten zijn bezig aan een inhaalslag. Zoals de detailhandelsverkopen over maart, die we eveneens deze week mogen verwachten, zullen aantonen.

Voor het overige is het afwachten of de Chinese economie de komende maanden verder gestimuleerd moet worden door de Chinese overheid. Op basis van de hernemende kredietverlening lijkt het er niet op. We zien ook dat de consensusverwachtingen voor de groei over geheel 2023 stelselmatig opwaarts worden bijgesteld. Richting de gewenste 5% tot 5,5%. Wat ook al niet pleit voor veel bijkomende overheidsinitiatieven.

 

Belangrijke rol voor Chinese consument

 

Slotsom is dat de Chinese economie op de goede weg is, zonder dat er héél veel aanhoudende impuls voor de wereldwijde economie vanuit zal gaan. China zal vooral de binnenlandse groei willen aanjagen,  waarbij de Chinese consument een belangrijke rol speelt.

 

Weinig beweging inkoopmanagersindices

Verder staan komende vrijdag de eerste inschattingen voor de nieuwe inkoopmanagersindices (PMI) over de maand april op de agenda.

In de VS is het vooral uitkijken naar de inkoopmanagersindex (PMI) uit de dienstensector. De soortgelijke ‘ISM-index’ kende namelijk een fikse correctie. Van 55,1 naar 51,1 in maart. Met onderliggend twijfelachtige signalen voor de toekomstige dynamiek. Zo ging de deelcomponent ‘nieuwe orders’ van 62,6 naar 52,2. Toegegeven, dat is nog steeds in de groeizone, maar alsnog een scherpe terugval.

Tegelijkertijd bleef de inschatting voor de huidige activiteit in de dienstensector degelijk (score van 55,4). Daarnaast lijkt het erop dat de ISM-index de eerste maanden van het jaar ietwat kunstmatig werd opgedreven door de effecten van het zachte winterweer. Iets wat bij de PMI inkoopmanagersindex in mindere mate een rol zal spelen.

Conclusie is dat we vanuit de VS ietwat afbrokkelende inkoopmanagerscijfers verwachten, maar niet in dramatische mate. De economie blijft nog in de groeizone.

 

Kredietvoorwaarden van banken zijn strikter geworden

 

Voor de eurozone gaan we uit van een tegenovergesteld scenario. Conform de beter dan verwachte ‘economische kranigheid’ die we al aanstipten, zullen de inkoopmanagersindices ( PMI) naar verwachting een kleine verbetering tonen.

Een en ander wil echter niet zeggen dat we onze economische verwachtingen opwaarts moeten herzien. De ECB is nog niet klaar met het optrekken van de beleidsrente en kredietvoorwaarden van banken zijn strikter geworden. Beide effecten zullen de komende maanden doorsijpelen in de reële economie. We blijven dan ook voorzichtig.

 

Voorzichtig met aandelen

In afwachting van de kwartaalresultaten, noteerden aandelenbeurzen een plusje afgelopen week (S&P 500 +0,8%, Europe Stoxx 600 +1,7%). Toch blijven we conservatief in onze houding tegenover aandelen. In essentie zijn er immers twee grote scenario’s voor de komende tijd.

Stel dat de economie beter blijft presteren dan verwacht, dan zullen centrale banken ook gedwongen zijn om verder in te grijpen. Met hogere beleidsrentes dan de niveaus waar beleggers nu rekening mee houden. Wat uiteindelijk negatief op aandelenkoersen kan wegen.

Het tegenovergestelde scenario, waarin we afstevenen op een afkoeling van de groei en eventueel een milde recessie, komen bedrijfswinsten onder druk. Vanuit deze bril kijken we de komende weken bijvoorbeeld naar bedrijfscijfers uit het eerste kwartaal. Met vooral aandacht voor de begeleidende commentaren. Welke polsslag voelen de ondernemers vanuit de reële economie?

Bestuursvoorzitters (CEO’s) van grote Amerikaanse financiële instellingen lieten afgelopen vrijdag al hun licht schijnen over die Amerikaanse economie. Jamie Dimon, de CEO van JP Morgan, vertelde beleggers dat ze moeten voorsorteren op een mogelijk langere periode van een hogere rente. Ja, de inflatie zal wat afnemen door minder vraag, maar de hogere inflatie kan vasthoudender zijn dan voorzien. Verder voorziet hij geen scherpe inzakking van de economie. De CEO van Blackrock, Larry Finck, ziet eveneens geen diepe recessie. De grote stimuleringspakketten behoeden een scherp afglijden. Ook hij ziet de inflatie ziet hij op een hoger niveau blijven. De trend van de afnemende globalisering (meer productie naar huis) houdt de prijzen hoog, in zijn visie.   

 

                        

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 17 april tot

en met 21 april

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

China

BBP YoY

1Q23

4,0%

 

 

Industriële productie YoY

Maa

2,2%

 

 

Kleinhandelsverkopen YoY

Maa

4,5%

 

Duitsland

ZEW Index

Apr

15,1

Donderdag

Eurozone

Consumentenvertrouwen (flash)

Apr

-18,5

Vrijdag

Eurozone

Manufacturing PMI (flash)

Apr

48,0

 

 

Services PMI (flash)

Apr

54,5

 

VS

Manufacturing PMI (flash)

Apr

48,0

 

 

Services PMI (flash)

Apr

51,8

 

 


Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel