Private Banking|Professional Solutions|Investment Management|Investment Banking|Over ons
Contact
Inloggen
  • Oplossingen
  • Voor wie
  • Kennis & Inspiratie

Is het genoeg geweest met renteverhogingen in de VS?

De Amerikaanse economie lijkt af te koelen en het inflatiecijfer moet dat nu bevestigen.

 

In het kort:

  • Cijfers uit de VS wijzen op een afkoelend economisch momentum
  • Amerikaanse centrale bankiers spreken milder over renteverhogingen
  • Wat NIET zegt dat we dit jaar nog renteverlagingen kunnen verwachten

Belangrijkste punt op de macro-economische agenda van de komende dagen is de Amerikaanse inflatie (CPI) over maart. Woensdag horen we of de analisten gelijk krijgen. Zij voorzien een stijging van 0,4% (maand op maand) voor de kerninflatie (inflatie exclusief voeding en energie). Eind van de week is de officiële aftrap van het bedrijfscijferseizoen. 


De recentste cijfers uit de VS wijzen op een afkoelend economisch momentum. Zo was het banenrapport weliswaar degelijk – 236.000 nieuwe banen en een werkloosheid die verder daalt naar 3,5% –, maar onderliggend verliest de krappe arbeidsmarkt iets aan dynamiek. Dat zien we terug een daling van de uitzendarbeid en de forsere afname van het aantal nieuwe vacatures naar net onder de 10 miljoen stuks.


Eerder scoorden de inkoopmanagers in de ISM-indices al lager dan verwacht. Voor de industrie was dat geen verrassing, maar ook de dienstensector was opvallend zwak. De component nieuwe orders tuimelde 10 punten neerwaarts en bleef ternauwernood in de groeizone. Dat is een voorbode voor afnemende activiteit. Daarbij brokkelde in de dienstensector de prijsdrukbarometer af. Wat een belangrijk gegeven is voor het monetaire beleid. Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), beklemtoonde meermaals bijzondere aandacht te hebben voor de diensteninflatie exclusief woonkosten.

 

Morgen krijgen we een inkijkje in de Fed-notulen

Deze context geeft de nieuwe inflatiecijfers van deze week extra belang. Wellicht zullen ze cruciale input zijn voor de eerstkomende Fed-beleidsbijeenkomst begin mei. Het lagere toerental van de economische motor suggereert dat het stilaan voldoende is geweest met de renteverhogingen. Maar de inflatie moet dat bevestigen.


Wat de Fed betreft, krijgen we morgen trouwens een inkijkje in de notulen van de laatste beleidsbijeenkomst. Ter herinnering: die besloot tot een nieuwe renteverhoging met 25 basispunten. Desondanks interpreteerden financiële markten de tone of voice van de toelichting als dovish. Niet dat de centrale bankiers de markten volgen in hun verwachting dat er nog voor het eind van het jaar alweer renteverlagingen aankomen. Maar de toon over toekomstige renteverhogingen werd milder. Afbrokkelende groei kan die gedachte enkel versterken. Nu de inflatie nog.

 

Matige kleinhandel

Verder op de agenda nieuwe cijfers over de detailhandelsverkopen en industriële productie in de eurozone en de VS.

Van een aantal Europese landen, waaronder Duitsland en Frankrijk, weten we al dat de industrie het degelijk doet. Lagere energieprijzen en minder stress in de aanvoerketens hebben een positieve impact. Of dit ook betekent dat we onze gematigde inschattingen voor de totale Europese economie mogen opschroeven, is afwachten. In de industrie speelt namelijk een inhaaleffect vanwege eerdere disrupties in productie- en aanvoerketens en vanwege de torenhoge energieprijzen in 2022.

 

Amerikaanse burgers doen het rustiger aan

Voor andere segmenten van de economie, zoals de consumentenvraag, is dat niet of in mindere mate het geval. Daar zullen de inflatie en de hogere rente geleidelijk hun tol eisen. Wat onder meer zal blijken uit de Europese detailhandelsverkoop in februari, een cijfer dat we vandaag krijgen voorgeschoteld.

Eenzelfde gedempte verwachting heerst er rond de Amerikaanse detailhandelsverkoop. Daar wordt in maart een daling verwacht, maand op maand gemeten. We zien dat de burger het kalmer aandoet. De groei van het consumentenkrediet in februari was lager dan voorzien, waarbij de toename in creditcardschuld de kleinste was in de afgelopen twee jaar.


Ook voor de Amerikaanse industriële productie in maart zijn de verwachtingen niet hoog gespannen. We hadden noemden eerder al de zwakke ISM-inkoopmanagersindex, die een indicatie gaf. 

 

Vicieus cirkeltje

Vanuit China zijn de signalen ondertussen gemengd. Zoals verwacht. De heropening van de samenleving heeft vooral effect op de dienstensector. In de industrie is dat veel minder het geval. Hierdoor zal de impuls van de Chinese heropening op de wereldwijde groei beperkt blijven, zoals we vorige week al aanstipten.


Op zijn beurt heeft de Chinese uitvoer last van de minder dynamische exportmarkten. Zodat we eigenlijk in een soort vicieus cirkeltje terechtkomen: de impuls vanuit China op de wereld is matig, terwijl het gebrek aan wereldwijde dynamiek de Chinese uitvoer hindert. Komende donderdag verwachten we de nieuwe Chinese handelscijfers.

 

Bedrijfsresultaten

Aandelenbeurzen startten de week in het groen. Zij het dat dit gisteren in de VS aarzelend gebeurde, na een moeilijk sessie. Op vrijdag komen de Amerikaanse grootbanken met hun cijfers op de proppen. De vooruitzichten van de bancaire sector trekken bovengemiddeld de aandacht. Beleggers zijn benieuwd naar de impact van de bankencrisis.

De komende weken zullen beleggers hun focus op het monetaire beleid voor een stuk verleggen naar de kwartaalresultaten van ondernemingen. Dit wordt wellicht een enerzijds-anderzijds-verhaal. Met name in de VS.

Analisten hebben hun winstverwachtingen daar in de loop van het eerste kwartaal fors neerwaarts bijgesteld. Wat het aan de ene kant makkelijker maakt om over de lat heen te springen en wat beurskoersen kan ondersteunen. Die neerwaartse aanpassingen van de winstverwachtingen vonden vooral plaats in de VS. Voor Europa blijven de analisten positiever gestemd.


Anderzijds zijn de aanpassingen het gevolg van vraagtekens over het toekomstige economische traject. Waarbij het er naar uitziet dat de tegenwind nog wel enige tijd kan aanhouden. Het is uitkijken naar de concrete commentaren en vooruitzichten die ondernemingen hieromtrent gaan geven.

                      

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 10 april tot

en met 14 april

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen MoM

Feb

0,2%

Woensdag

VS

CPI-inflatie MoM

Maa

0,3%

 

 

CPI kern-inflatie MoM

Maa

0,4%

 

 

FOMC notulen

 

 

Donderdag

China

Export YoY

Maa

-1,1%

 

 

Import YoY

Maa

6,5%

 

Eurozone

Industriële productie

Feb

-0,3%

Vrijdag

VS

Kleinhandelsverkopen MoM

Maa

-0,9%

 

 

Industriële productie

Maa

0,0%

 

 

Consumentenvertrouwen (flash)

Apr

62,4

Volledig gefocust op uw toekomst

Private Banking
  • Kantoren
  • Ondernemers
  • Medici
  • Executives
  • Business Professionals
  • Vermogensregie
  • Filantropie Services
  • Voorwaarden
  • Private Banking - België
  • Private Banking - Zwitserland

PROFESSIONAL SOLUTIONS
Investment Management
INVESTMENT BANKING

© Van Lanschot Kempen NV 2024Over onsVeilig bankierenPrivacy & cookiesDisclaimer