Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
07 maart 2023
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 • De ECB verhoogde begin februari de beleidsrente opnieuw met 50 basispunten. Tijdens de persconferentie verklapte president Lagarde dat de ECB voornemens is om nog een stap van 50 basispunten te nemen medio maart. Hiermee zou het tarief voor banken die geld stallen bij de ECB komen op 3,0%. 
 • President Lagarde vertelde in haar toespraak dat verder verkrappend beleid zal worden geëvalueerd in maart. Waar beleggers eerst nog fantaseerden over een einde aan de reeks van renteverhogingen, is deze hoop voorlopig vervlogen. Hoewel energieprijzen dalen, blijft de inflatie in met name de voeding en dienstensector hardnekkig. De markt rekent inmiddels op renteverhogingen tot 3,75% - 4% in de zomer. 
 • In de loop van februari steeg de driemaands euriborrente. Dit tarief, dat sterk meebeweegt met de officiële beleidstarieven van de ECB, klom in februari van 2,50% naar 2,75%. 
   

Federal Reserve Bank (Fed)

 • De Federal Reserve (Fed) voerde in februari, voor het eerst in deze rentereeks, een renteverhoging door van 25 basispunten. Hierdoor liggen de beleidsrentes nu op 4,50% - 4,75%. Voor de volgende Fed-vergadering is wederom een stap van 25 basispunten het meest waarschijnlijk, maar een verhoging van 50 basispunten kan ook nog niet volledig worden uitgesloten.
 • Hoewel de inflatie in meeste sectoren afkoelt, is de inflatie in de dienstensector hardnekkiger. De Fed gaf aan pas een stop van verdere verhogingen te overwegen wanneer ook in deze belangrijke sector een kentering van inflatie zichtbaar is. Vooralsnog blijft deze nog altijd uit, waardoor de verwachte piek in beleidsrente is opgelopen tot 5,25% - 5,5% in de zomer. 
 • Het verschil tussen de twee- en tienjaarsrente schommelde in februari rond 0,9%-punt. Deze inverse curve geeft aan dat beleggers (op termijn) rekenen op een afkoelende economie en inflatie.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 7 maart 2023

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • De Duitse tienjaarsrente liep in februari op van circa 2,3% tot 2,7%. Dit kwam vooral doordat beleggers verwachten dat er meer renteverhogingen benodigd zijn om de inflatie te drukken. Bovendien waren de economische data beter dan verwacht.
 • Gedreven door de constatering dat de Fed nog niet klaar is met renteverhogingen steeg de Amerikaanse tienjaarsrente in februari met 0,6%-punt naar 4,0% begin maart. 
 • Ook in het Verenigd Koninkrijk was een vergelijkbare rentestijging zichtbaar. De Britse tienjaarsrente liep met 0,5%-punt op tot 3,8% begin maart.
   

   

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel