'Het vermogen van KNRM om levens te redden, nu en in de toekomst'

Ruud van de Ven - Van Lanschot
Ruud van de Ven
Wealth manager Verenigingen & Stichtingen
KNRM-directeur Jacob Tas

'Het vermogen van KNRM om levens te redden, nu en in de toekomst'

Interview
28 februari 2023

Iedere dag weer staan ruim 1400 vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) klaar om mensen en dieren op zee te helpen en levens te redden. In 2022 werden meer dan 4.000 mensen geholpen en gered. Iedere minuut telt en een goede training en goed materiaal zijn essentieel. De hele organisatie en alle reddingsoperaties worden volledig bekostigd uit donaties en nalatenschappen. Dat geld moet goed worden besteed. En zolang het nog niet in boten of training zit, moet het geld óók goed worden beheerd: door middel van verantwoorde en duurzame beleggingen. Jacob Tas, directeur van de KNRM, vertelt hoe de organisatie dit vormgeeft en waarom ze dit zo doen.

De mensen van de KNRM - van de redders tot aan de directie - zijn sterk verbonden met de zee, het water. En met de lokale gemeenschappen van waaruit zij opereren. ‘Er is een algemeen gevoel van zorg voor de mensen en de wereld om ons heen', vertelt Tas. ‘En zorg voor de toekomst. Veel mensen met mij hier zijn ervan overtuigd dat wij er alles aan moeten doen om de zeespiegel niet verder te laten stijgen en de klimaatakkoorden van Parijs te halen.’

Van Wijk class lifeboat
De KNRM redt en helpt mensen op zee en op grote binnenwateren. De maatschappij is in 1824 gestart als particulier initiatief en wordt nog steeds volledig bekostigd vanuit vrijwillige bijdragen van donateurs en uit nalatenschappen. De KNRM heeft 45 reddingsstations langs de kust. De 75 reddingsboten worden bemand door 1400 vrijwilligers.

Dat wil de organisatie niet pas in 2050 voor elkaar krijgen, maar al in 2035. Dat betekent ‘net zero’ over zo’n 12 jaar. Tas: ‘Dan gaat het om onze voetafdruk als organisatie met onze boten en voertuigen én om onze beleggingen. Wij zijn onze vloot nu aan het vervangen en verduurzamen. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag.’ Geld dat wordt gedoneerd, kan daardoor niet altijd direct worden besteed, Het wordt aangehouden als buffer en voor latere uitgaven. In dat geval gaat het om verantwoord beheer van het vermogen.

Relatie met Van Lanschot Kempen

Van Lanschot Kempen is in 2017 de beheerder van de KNRM geworden door de overname van UBS Nederland, waar de KNRM al sinds 2007 klant is. De goede relatie die er al bestond met de KNRM werd daarmee voortgezet en heeft het karakter van een lange termijn-partnerschap. De contacten zijn intensief en constructief. Ze zijn gebaseerd op een wederzijds vertrouwen, en op respect voor beide organisaties en voor de mensen die er werken.

Wat is er mooier dan als bankier een organisatie zoals KNRM (indirect) te helpen bij het uitvoeren van hun missie, namelijk het redden van mensen?

Ruud van de Ven, private banker namens Van Lanschot Kempen voor de KNRM, stelt: ‘Wat is er mooier dan als bankier een organisatie zoals KNRM (indirect) te helpen bij het uitvoeren van hun missie, namelijk het redden van mensen?’ Jacob Tas benut vanuit de KNRM de kennis en kunde van Van Lanschot Kempen om de aan de KNRM toevertrouwde gelden op een verantwoorde manier rendabel en duurzaam te beheren. Beide organisaties hebben in hun werkterrein te maken met onstuimige en onvoorspelbare omstandigheden, waarbij beheersing van risico’s van groot belang is.

Meer impact

‘Wij vinden dat geld dat aan de KNRM als goed doel is gedoneerd, ook goed moet doen zolang het nog niet is besteed aan boten of opleidingen’, aldus Tas. ‘Daarom willen we duurzaam beleggen. De vraag is hoe je dat het beste laat aansluiten bij de organisatie die je vertegenwoordigt en waar we voor staan. Kijk, veiligheid staat bij ons op nummer één. Dat vertalen wij ook naar het bankieren. In feite zijn wij daarom qua beleggingen redelijk behoudend. Daar hebben wij met Ruud (Van de Ven, Van Lanschot Kempen bankier) goede discussies over: welke instrumenten zetten wij in voor bestendig én duurzaam rendement?’

Bestendigheid is dus belangrijk, maar Tas wil verdere stappen zetten. ‘Van Lanschot Kempen heeft ons geholpen de portefeuille te verduurzamen en steeds meer te verbinden aan die Duurzame Ontwikkelingsdoelen (de ‘Sustainable Development Goals’ oftwel SDG’s van de Verenigde Naties) die voor ons belangrijk zijn.’

Van Lanschot Kempen heeft ons geholpen de portefeuille te verduurzamen en steeds meer te verbinden aan die Duurzame Ontwikkelingsdoelen die voor ons belangrijk zijn.

‘Wij willen met ons vermogen niet alleen financieel rendement behalen, maar ook impact maken. Dat laatste is nu nog een relatief klein deel van de portefeuille, maar wij willen daar nu wel druk achter zetten en samen kijken hoe wij daar meer in kunnen gaan doen.’

Niet indutten

Voor KNRM staat SDG 14 – Leven in het water – met stip bovenaan. Tas: ‘Daar is op dit moment nog weinig goed gespreid in te beleggen. We richten ons daarom op SDG 13 (Klimaatactie). Ook sociale factoren zijn voor ons van belang. Wij willen zeker niet indutten en met Van Lanschot Kempen hebben wij een partner die bereid is enthousiast mee te denken over wat er op impact gebied kan. Wij gaan niet voor maximale impact ten koste van liquiditeit en financieel rendement, maar willen wel ook met onze beleggingen volle kracht vooruit en ons doel bereiken.’

Ruud van de Ven

Hoe kan iemand starten met CompliantBeheer?

‘Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvende kennismaking. We kijken dan of beleggen iets voor u is. Als dat het geval is, brengen we uw hele financiële situatie in kaart en maken we een uitgebreide financiële planning en beleggingsvoorstel. U kunt me bereiken via 06 1096 4505 en m.koot@vanlanschot.com. Daarnaast kunt u meer lezen over CompliantBeheer op onze website.’

Let op: beleggen brengt risico's met zich mee. U kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Loop geen onnodig risico. Voordat u gaat beleggen, is het belangrijk dat u op de hoogte bent en zich laat informeren over de kenmerken en risico's van beleggen.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel