Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
06 januari 2023
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 • De ECB bracht in december het tempo van renteverhogingen terug van 75 naar 50 basispunten. Dit kwam overeen met de marktverwachtingen. Het tarief voor banken die geld stallen bij de ECB komt hiermee op 2,0%. President Lagarde benadrukte tijdens haar persconferentie dat de rente significant verder zal moeten stijgen om de inflatie richting het doel van 2% te krijgen.
 • Dit was ook af te lezen uit de inflatievooruitzichten van de ECB. Die werden verhoogd. Zelfs in 2025 ziet de ECB de inflatie gemiddeld nog boven het doel van 2% uitkomen. De ECB moet dus in 2023 aan de bak.
 • Door de verwachte verdere verhogingen van de beleidsrente steeg ook de driemaands euriborrente. Dit tarief, dat sterk meebeweegt met de officiële beleidstarieven van de ECB, klom in december van 2,00% naar 2,17%.

Federal Reserve Bank (Fed)

 • Ook de Federal Reserve (Fed) vertraagde het tempo met een verhoging van 50 basispunten, na 4 eerdere verhogingen van 75 basispunten. De beleidsrentes liggen nu op 4,25%-4,5%.
 • Gezien de inflatie, de stand van de economie en het feit dat de Fed binnen een jaar de beleidsrente met 425 basispunten heeft verhoogd, is het niet zo gek dat de centrale bank een beetje gas terugneemt. Ook de Fed benadrukte dat er meer renteverhogingen in 2023 kunnen worden verwacht en dat de rente langer hoog zal worden gehouden.
 • Korte obligatierentes stegen beperkt. De boodschap van de Fed kwam grotendeels overeen met de reeds ingeprijsde marktverwachtingen. De langere obligatierentes stegen wat sterker, waardoor het verschil tussen de twee- en tienjaarsrente gedurende de decembermaand met 15 basispunten daalde tot 0,65%-punt. Deze inverse curve geeft aan dat beleggers (op termijn) rekenen op een afkoelende economie en lagere inflatie.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 5 januari 2023

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • De Duitse tienjaarsrente steeg in december van circa 1,9% tot 2,6%. Dit kwam vooral doordat de ECB van plan is om nog meer renteverhogingen door te voeren dan beleggers verwachtten. 
 • De Amerikaanse tienjaarsrente steeg met 0,3%-punt naar 3,8% eind december. Ook de Fed gaat voorlopig nog door met het optrekken van de beleidsrente.
 • De Japanse centrale bank verraste door het doel voor de tienjaarsrente te verhogen. De aanpassing van 0,25% naar 0,5% kwam eerder dan verwacht. De Japanse rente bewoog direct naar de bovenkant van de bandbreedte. Beleggers interpreteren dit als een eerste stap richting krapper Japans monetair beleid. Komende lente maakt het opperhoofd van de centrale bank Haruhiko Kuroda plaats voor een vervanger.
   

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel