Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
04 november 2022
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 •  De ECB verhoogde eind oktober de rente opnieuw met 75 basispunten. Dit kwam overeen met de marktverwachtingen. Momenteel ligt de depositorente, het tarief voor banken die geld stallen bij de ECB, op 1,5%. Gezien de aanhoudend hoge inflatie is de kans groot dat het rentetarief in december verder wordt opgetrokken met 50 of 75 basispunten.
 • Door de verwachte verdere verhogingen van de beleidsrente steeg ook de driemaands euriborrente. Dit tarief, dat sterk meebeweegt met de officiële beleidstarieven van de ECB, klom in oktober van 1,2% naar 1,7%.
 • De ECB start voorlopig nog niet met het afbouwen van de obligatieportefeuille. Wel gaat ze de komende weken de belangrijkste uitgangspunten hiervoor bepalen. Mogelijk dat in de loop van 2023 dan met geleidelijke balansreductie wordt gestart.

Federal Reserve Bank (Fed)

 • De Federal Reserve (Fed) trok in oktober voor de vierde maal op rij de beleidsrentes met 75 basispunten omhoog. Deze liggen nu op 3,75% - 4,0%.
 • Fed-baas Powell liet verder weten dat het verwachte eindpunt van de renteverhogingen nu iets hoger ligt dan de 4,6% die de Fed in september gemiddeld genomen nog voorzag. De Fed heeft nog een weg te gaan om de inflatie richting de doelstelling te krijgen, maar de renteverhogingen zullen de komende tijd mogelijk wel in kleinere stappen dan de eerdere 75 basispunten worden doorgevoerd. 
 • Korte obligatierentes, die sterk meebewegen met het (verwachte) Fedbeleid liepen de afgelopen maand verder op. Voor het eerst in lange tijd kwam de driemaandsrente begin november zelfs boven de tienjaarsrente uit. De omkering van de rentecurve breidt zich dus verder uit, wat vaak een sterke aanwijzing is voor een aankomende recessie.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 3 november 2022

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • In oktober was de beweeglijkheid op de kapitaalmarkten zeer groot.
 • De Bank of England zag zich genoodzaakt om in te grijpen om de markt te kalmeren. Tot medio oktober kocht zij langlopende Britse obligaties, om de sterke rentestijging als gevolg van nieuwe overheidsplannen af te remmen. Verder herstel trad op toen de verantwoordelijke politici opstapten en een streep door deze Mini-Budgetplannen werd gezet. 
 • De Duitse tienjaarsrente veranderde in de maand oktober per saldo nauwelijks. Deze sloot de maand af op 2,1%. 
 • De Amerikaanse tienjaarsrente steeg in oktober daarentegen met 0,2%-punt naar 4%. 
   

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel