Van Lanschot Kempen verwacht hardnekkiger renteverhogingen dan beleggers

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Van Lanschot Kempen verwacht hardnekkiger renteverhogingen dan beleggers

Van Lanschot Kempen verwacht hardnekkiger renteverhogingen dan beleggers

22 augustus 2022
Eens kijken of Fed-baas Jerome Powell vrijdag het gerezen rente-optimisme tempert.

Eens kijken of Fed-baas Jerome Powell vrijdag het gerezen rente-optimisme tempert.

 

In het kort:

  • Chinese overheid laat renteteugels wat vieren, maar het is de vraag of dat veel helpt
  • We verwachten dat het ondernemers- en consumentenvertrouwen in Europa laag blijft
  • We zijn voorzichtiger geworden en hebben onze posities in Amerikaanse aandelen verlaagd

Nadat de Chinese centrale bank (PBOC) vorige week al een aantal rentetarieven verlaagde, kwam daar maandagochtend een verlaging van de zogenaamde Loan Prime Rates op 1 en 5 jaar bij. Deze rentes hebben een directe band met de vergoeding, die Chinese banken rekenen bij hun (hypothecaire) kredietverlening.

Om de Chinese munt niet verder te verzwakken en omwille van de hoge Chinese schulden is de PBOC de afgelopen maanden terughoudend geweest met stimulerende maatregelen. Ook nu gaat het slechts om beperkte renteverlagingen (5 tot 15 basispunten). Toch illustreert de maatregel opnieuw de moeilijkere economische omstandigheden. En is het een signaal aan de financiële markten dat er mogelijk nog zwaarder geschut in stelling wordt gebracht.

 

De Chinese overheid zal de problemen in de vastgoedmarkt anders moeten adresseren

 

Of de renteverlagingen veel zullen bijdragen aan de oplossing van de onderliggende problemen is twijfelachtig. Een lagere rente heeft weinig impact op het wantrouwen in de vastgoedsector of op de negatieve gevolgen van het zero-Covid-beleid.

Momenteel sparen Chinese huishoudens meer en willen zij niet meer schuld op hun nek nemen. De Chinese kredietverlening in juli bleef met 756 miljard yuan ruim achter bij de verwachte 1350 miljard. Dat is een teken aan de wand. De Chinese overheid zal de problemen in de vastgoedmarkt anders moeten adresseren.

 

Afnemend vertrouwen bij ondernemers

Deze week kijken we op de macro-agenda vooral uit naar de nieuwe inkoopmanagersindices (PMI’s) voor augustus en de Duitse IFO-indicator, die het ondernemersklimaat onder 7.000 Duitse ondernemingen peilt.

Naarmate de energieprijzen blijven stijgen (ook vandaag tikt de Europese gasprijs wederom 9% hoger), neemt de bezorgdheid over de Europese economie toe. Een nieuwe afbrokkeling van de vertrouwensbarometers zou dan ook logisch zijn.

Vorige maand viel het samengestelde PMI-cijfer (industrie en diensten) terug tot net onder de kritische grens van 50. Zowel de signalen over de huidige activiteit als over nieuwe orders waren eerder somber. Door de heropening van de economie hield de dienstensector (Services: PMI 50,1) iets beter stand dan de industrie (Manufacturing: PMI 46,1), maar ook hier koelde het momentum af. Het is bij de industrie vooral uitkijken naar de nieuwe orderinstroom.

We verwachten weinig verandering in het hierboven geschetste beeld. Hetzelfde geldt voor het Duitse ondernemersvertrouwen (IFO-indicator). Cijfers over het Duitse vrachtvervoer zijn onder het pre-corona peil teruggevallen. Wat duidt op een terugval van de industriële productie. De lage waterstand van de Rijn en andere rivieren voegde zich ondertussen bij het lijstje van problemen.

 

Tegengestelde signalen in de VS

In de VS hebben we bijzondere aandacht voor de Services PMI. Niet alleen omdat de dienstensector het leeuwendeel van het economische plaatje uitmaakt, maar ook omdat deze index de vorige keer een opmerkelijke daling liet optekenen: tot een laag niveau van 47,3.

Daarbij viel op dat de daling niet werd bevestigd door de gelijksoortige vertrouwensbarometer ISM Non-Manufacturing. Sterker, die ging hoger. Kortom, twee indices die hetzelfde proberen te meten, namelijk de temperatuur van de Amerikaanse dienstensector, gaven een tegengesteld signaal.

Cijfers over de Amerikaanse detailhandelsverkopen in juli suggereren alvast dat de consument weer wat meer bestedingsruimte heeft, nu de benzineprijs terugviel. Dit kan ondersteunend werken voor de dienstensector.

 

Sombere consument

Verder op de agenda het Europese consumentenvertrouwen. Weinig reden om aan te nemen dat dit enige verbetering zal laten zien. Ondanks het reeds historisch lage niveau waarop het zich bevindt.

Geleidelijk aan zien we dat de consument de vinger op de knip houdt. Niet zozeer in nominale termen, maar gecorrigeerd voor inflatie begint het volume van zijn aankopen af te nemen. Noodgedwongen door de hogere prijzen. Als de situatie op de energiemarkt niet verbetert, zal deze tegenwind de komende maanden enkel verder aanwakkeren.

 

Stap terug bij aandelen

Aandelenbeurzen hebben ondertussen een moeizame week achter de rug. De brede Amerikaanse aandelenindex MSCI USA gaf 1,4% prijs, zijn Europese tegenhanger MSCI Europe hield het bij 0,6% verlies. De notulen van de beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank in juli gaven weinig prijs over de mate waarin de Federal Reserve (Fed) de beleidsrente in september zal verhogen. Zowel 50 als 75 basispunten blijft mogelijk. De Fed zal onder meer de meest recente inflatie- en arbeidsmarktcijfers beoordelen en daarop haar beleid vormen.

Het arbeidsmarktrapport dat na die bewuste bijeenkomst uitkwam, suggereert eerder 75 dan 50 basispunten. Er kwamen veel meer nieuwe banen bij dan verwacht en het gemiddelde uurloon steeg weer sneller. Ook de reeds aangestipte detailhandelsverkopen wijzen op aanhoudende vraagdruk (en dus prijsdruk) vanuit de consument. Komende vrijdag kunnen de juli-cijfers voor de totale persoonlijke inkomens én bestedingen dit beeld nog een keer bevestigen.

 

Anderzijds heeft de Fed gezien dat de groei twee kwartalen negatief was

 

Anderzijds heeft de Fed ook gezien dat de groei nu twee kwartalen na elkaar negatief was. Daarnaast neemt de opwaartse prijsdruk vanuit verstoorde aanvoerketens enigszins af.

Hoe dan ook, de Fed-notulen lijken beleggers eraan herinnerd te hebben dat ze sinds juli wellicht net iets te snel gedacht hebben dat Fed-voorzitter Jerome Powell zijn voet relatief spoedig van het monetaire rempedaal zou halen. Deze verwachting had beurskoersen flink hoger gestuwd. Een beweging die afgelopen week wat werd teruggedraaid.

Wij zijn in ons beleggingsbeleid alvast voorzichtiger geworden en hebben onze posities in Amerikaanse aandelen verlaagd. Onder meer omdat we een hardnekkiger monetaire verstrakking verwachten (lees: hardnekkiger renteverhogingen) dan beleggers inprijzen.

In deze context is het komende vrijdag uitkijken naar Powell’s tone of voice in Jackson Hole, waar de jaarlijkse jamboree van centrale bankiers plaatsvindt. Eens kijken of hij het gerezen rente-optimisme naar beneden praat. Tot die tijd zullen beleggers mogelijk een afwachtende houding aannemen. 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 22 augustus tot

en met 26 augustus

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Eurozone

S&P Services PMI (voorlopig)

Aug

50,5

 

 

S&P Manufacturing PMI (voorlopig)

Aug

49,0

 

VS

S&P Services PMI (voorlopig)

Aug

48,0

 

 

S&P Manufacturing PMI (voorlopig)

Aug

51,1

 

 

Verkoop nieuwe woningen MoM

Jul

-3,0%

Woensdag

VS

Orders duurzame goederen MoM

Jul

0,8%

Donderdag

Duitsland

IFO-index

Aug

86,6

 

VS

BBP QoQ (2de schatting)

2Q22

-0,2%

Vrijdag

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Jul

0,6%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Jul

0,3%

 


Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel