Joe Sixpack bepaalt in belangrijke mate verloop economie

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Joe Sixpack bepaalt in belangrijke mate verloop economie

Joe Sixpack bepaalt in belangrijke mate verloop economie

16 mei 2022
Als (macro-)economie onrust onder beleggers veroorzaakt, moet ook de oplossing uit die hoek komen.

Als (macro-)economie onrust onder beleggers veroorzaakt, moet ook de oplossing uit die hoek komen.

 

In het kort:

  • Afnemende inflatiedruk is de belangrijkste rustbrenger voor aandelenmarkten
  • Focus ligt deze week op de Amerikaanse consument
  • Streng Covid-beleid raakt Chinese economie in april harder dan verwacht

Afgelopen beursweek verliep tamelijk nerveus. De VIX-index, een onrust-indicator die de onderliggende volatiliteit (lees: nervositeit) op de Amerikaanse aandelenmarkt meet, schommelde in mei tussen een verhoogde indexstand van 30 tot 35 punten.

Ter vergelijking: bij de uitbraak van Covid-19 in 2020 ging de VIX naar 75. Nog een heel eind hoger dus. Maar in 2021 schommelde de index doorgaans tussen de 15 en 20 punten. De financiële tranquilizers van de centrale banken deden hun werk. Nu diezelfde centrale banken de toediening van het monetaire medicijn geleidelijk afbouwen, reageren beleggers zenuwachtig.

 

Sterke dollar verzacht de pijn

Sinds begin dit jaar verloren Amerikaanse aandelen gemiddeld 17%. In lokale munt. Voor euro-beleggers verzacht de stijging van de dollar (+7%) de pijn enigszins. Europese aandelen gingen 10% lager.

Aan de bedrijfsresultaten heeft het niet gelegen. Die waren in het afgelopen eerste kwartaal degelijk. En voor geheel 2022 mogen we uitgaan van gemiddeld bijna tien procent winstgroei. Zowel in de VS als in Europa. Toegegeven, de energiesector duwt dat gemiddelde fors naar boven. Maar een ruim front aan sectoren zou de kaap van minstens vijf procent winstgroei moeten kunnen nemen. Frappant is dat ondanks het geopolitieke tumult veel Europese bedrijven hun verwachtingen in de recente kwartaalrapporten overeind houden of zelfs verhogen. Slechts 15% trapt op de rem of haalt zijn verwachtingen van tafel.

    

Rentestappen van 50 basispunten

Het zijn vooral de macro-economie en de rente die het beursklimaat beïnvloeden. Zo was de volatiliteit van afgelopen week het rechtstreekse gevolg van de Amerikaanse inflatiecijfers over de maand april.

Een kern-inflatie van 0,6% tegenover de maand daarvoor is niet van dien aard om de zorgen over inflatie naar de achtergrond te duwen. Twee rentestappen van 50 basispunten, die in juni en juli op agenda van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) staan, zijn al min of meer zeker. En misschien zit er zelfs nog méér in het vat. “Waar houdt het op?”, vragen beleggers zich af.

Een en ander houdt de vrees levend dat het aangescherpte monetaire beleid de economie in een recessie duwt. Ook Fed-voorzitter Jerome Powell maakt zich daar zorgen over. Hij stelde alvast enige mate van economische pijn in het vooruitzicht.

Dit weerhoudt hem er niet van om zijn scherpe toon over de renteplannen van de Fed te handhaven. Op zes maanden tijd is de focus volledig verschoven van het ondersteunen van de economie naar het bestrijden van inflatie. Of dat volgens het scenario van een zogenaamde ‘zachte landing’ kan verlopen, hangt volgens Powell grotendeels af van factoren waar de Fed weinig invloed op heeft.

Hoe dan ook, als de volatiliteit  op de markten macro-economische factoren als basis heeft, dan moet ook de ‘oplossing’ vanuit die hoek komen.

 

Oplossingen

Afnemende Amerikaanse inflatiedruk staat hierbij met stip op één genoteerd.

Daarnaast is het uitijken wat de impact zal zijn van de strakkere kwantitatieve verkrapping waar de Fed komende maand mee start. Met de afbouw van de Fed-balans onttrekt de Amerikaanse centrale bank geld aan de economie, wat de groei kan remmen. De ervaring van 2018 leert dat de combinatie van hogere beleidsrente én afbouwen van de Fed-balans een delicate omgeving kan opleveren. Zowel voor de economie als voor financiële markten.

Een derde cruciale parameter is natuurlijk het economische momentum. Vooral in Europa is dat een zorgpunt. Onze open economie is gevoelig voor de aanhoudende ontwrichting van productie- en aanvoerketens, hoge energieprijzen en de economische strubbelingen in China. De minder snelle toename van de lonen in vergelijking met de VS, vreet bovendien aan de koopkracht. Dat zal eind deze week bijvoorbeeld blijken uit een aanhoudend lage score voor het Europese consumentenvertrouwen.

 

Rustige macro-agenda

Tenzij de definitieve inflatiecijfers voor april of de nieuwe inschatting voor de economische groei in het eerste kwartaal van de eurozone verrassingen opleveren, prijken er verder op de macro-economische agenda weinig cijfers die tot fundamenteel nieuwe inzichten zullen leiden.

Vanochtend kregen we al bevestiging van de zéér moeizame gang van zaken in China. Detailhandelsverkopen (-11,1%) en de industriële productie (-2,9%) vielen in april (vergeleken met een jaar geleden) sterker terug dan verwacht. De werkloosheid loopt op (+6,1%) en ligt boven de (politiek) kritische grens van 5,5%.

De Chinese centrale bank verlaagde de toegelaten bodemrente voor hypotheken. Maar voor het overige komen er voorlopig geen nieuwe monetaire maatregelen. Nu de Covid-uitbraken stilaan onder controle lijken te komen, zou de Chinese economie moeten kunnen herstellen. Maar de groeidoelstelling van 5,5% voor dit jaar zal een uitdaging worden. Los van de binnenlandse situatie, is ook de vraag in het westen genormaliseerd. Die heeft niet langer een zwaar accent op het kopen van goederen, die vaak van Chinese makelij waren.

Tot slot is het deze week uitkijken naar de Amerikaanse detailhandelsverkopen in de maand april. En naar de kwartaalcijfers van grote retailers als Walmart, Target en doe-het-zelf keten Home Depot, die eveneens inzicht geven in de bestedingen van de Amerikaanse consument. Samen met de rentegevoelige bouwsector (de NAHB-index toont de koopbereidheid in de Amerikaanse huizenmarkt) zal Joe Sixpack de komende maanden weer in belangrijke mate het verloop van de economie bepalen.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 16 mei tot

en met 20 mei

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

VS

Kleinhandelsverkopen MoM

Apr

0,7%

 

 

Industriële productie MoM

Apr

0,4%

 

 

NAHB Housing Market Index

Mei

76

 

Eurozone

BBP QoQ (2de schatting)

1Q22

0,2%

Woensdag

Eurozone

CPI-inflatie YoY (Final)

Apr

7,5%

 

 

CPI-kerninflatie YoY (Final)

Apr

3,5%

Vrijdag

Eurozone

Consumentenvertrouwen (flash)

Apr

-21,5

 


Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel