Inflatiepiek in de VS lijkt bereikt

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Inflatiepiek in de VS lijkt bereikt

Inflatiepiek in de VS lijkt bereikt

30 mei 2022
Amerikaanse consumenten verwachten dat de prijsstijgingen van tijdelijke aard zijn.

Amerikaanse consumenten verwachten dat de prijsstijgingen van tijdelijke aard zijn.

 

In het kort:  

  • Tweejaarsrente Amerikaanse staatsleningen daalt, positief voor (groei)-aandelen
  • Aandelenmarkt blijft volatiel, S&P 500-index steeg afgelopen week bijna 6%
  • Economische groei in VS en Europa blijft voldoende hoog

Amerikaanse beleggers verlegden in de voorbije week hun focus. De vrees voor oplopende inflatie maakte plaats voor een andere vrees: die voor een sterker afkoelende Amerikaanse economie. En zo was er afgelopen week meer gemengd economisch nieuws.

De Amerikaanse huizenmarkt koelt harder af dan voorzien. De appetijt neemt af door gestegen rentestanden en hogere bouwkosten. De eerste berichten over bouwactiviteiten in mei voor Amerikaanse regio’s als Philadelphia, New York en Richemont vielen tegen.

Anderzijds klonken er vanuit het Amerikaanse bankwezen juist geruststellende woorden. Topbestuurders van JP Morgan en Bank of America zeiden dat consumenten gestegen prijzen goed absorberen: ze staan er financieel sterk voor en zijn bereid de creditcard te trekken. De vrees voor minder bestedingen is ongegrond, aldus de bankbestuurders. 

 

Vrees voor minder bestedingen is ongegrond, aldus bankbestuurders

 

Belangrijk voor het wel en wee van Amerikaanse burgers is de arbeidsmarkt. Komende vrijdag komt het banenrapport van mei naar buiten. Groeien werkgelegenheid en lonen voldoende door? Veranderen, omwille van betere loonperspectieven, meer mensen van baan? Met een groei van 330.00 banen (was 428.000 in april) is er sprake van enige vertraging op de arbeidsmarkt. Dat zou prima zijn.

Er komen meer signalen dat het Amerikaanse bedrijfsleven voorzichter is met personeelsaannamen. Die afkoeling van de arbeidsmarkt is noodzakelijk om de inflatie te remmen, maar als die te hard doorzet, wakkert dit de vrees voor een recessie aan en zullen de aandelenmarkten stevig reageren. Wij rekenen erop dat de arbeidsmarktcijfers voldoende sterk blijven en burgers blijven spenderen.

 

Lastige evenwichtsoefening Fed

Een zachte economische landing, waarbij zowel de inflatie als de economische groei normaliseert tot zo’n 2%, is de lastige evenwichtsoefening voor de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed). De opwaartse prijsdruk lijkt de piek bereikt te hebben en de markt schat de jaarlijkse inflatie voor de komende twee jaar in op 3,85% (eind maart was dit nog bijna 5,0%). Amerikaanse consumenten verwachten dat de prijsstijgingen van tijdelijke aard zijn. De ‘inflatie-ontspanning’ leidde tot een daling van de tweejaarsrente op Amerikaanse staatsleningen: van 2,78% begin mei naar 2,47% momenteel. Dat is positief voor (groei)-aandelen.

Deze week komt het Beige Book naar buiten, waarin de Fed rapporteert over de voortgang van de Amerikaanse economie. Wij voorzien een iets gematigder groei. Uit de notulen van de laatste Fed-vergadering maken we op dat de centrale bankiers in juni en juli twee renteverhogingen van 0,5% doorvoeren. Genoegzaam bekend bij de markt en gericht op de gewenste strakke inflatiebestrijding.

  

Groei Europa lijkt te stabiliseren

De economische groei in de eurozone kalfde in mei lichtjes af. Wij verwachten dat de economische sentimentsindicator voor mei een stabiel beeld oplevert. En dat zowel het vertrouwen in de industrie en dienstensector, als het consumentenvertrouwen op peil blijft.

Op dinsdag wordt de consumentenprijsinflatie (mei) in de eurozone wereldkundig gemaakt. Als die in de buurt van de verwachte 7,7% op jaarbasis ligt en de economische cijfers conform verwachting blijven, dan kan de Europese Centrale Bank (ECB) haar toon op de vergadering van 9 juni wel eens aanscherpen. Wij voorzien dan een stevige renteverhoging van 0,5% in juli, een verdubbeling van de 0,25% waar analisten nu van uitgaan. 

 

China moet aan de bak

Chinese beleidsmakers moeten aan de bak. Premier Li Keqiang stelde in een noodvergadering dat de economie vanwege Covid-19 hard is geraakt en dat haast geboden is om de groei te stabiliseren. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in een land met strenge lockdowns. Als de boel op slot zit, valt er weinig te stimuleren. Afgelopen weekend liet de overheid de coronateugels vieren en voerde zij diverse stimuleringsmaatregelen door, waaronder belastingverlagingen.

Deze week krijgen we nieuwe Chinese inkoopmanagersindices. Die voorspellen geen fraai beeld. De werkloosheid komt boven de 6% uit en de economische bodem is nog niet in zicht. China, dat grofweg zo’n 20% van de wereldeconomie bepaalt, zal het lopende kwartaal en mogelijk ook het derde kwartaal voor economische tegenwind zorgen. Het wegebben van Covid-19 daar kan de economie overigens wel versneld weer op de been krijgen.

 

Chinese inkoopmanagersindices voorspellen geen fraai beeld

 

Tot slot komt de OPEC donderdag virtueel bijeen. De G7-landen hebben opgeroepen tot meer productie om de oliemarkt af te koelen. Die vraag vindt weinig gehoor. Opkomende en armere landen die energie (en vaak ook voedsel) moeten importeren, raken economisch dieper in de problemen. Sri Lanka is recent bankroet verklaard. De opwaartse druk op de olieprijs blijft, de vraag in de Verenigde Staten zal toenemen. Als de Covid-uitbraken in China wegebben, kan dit de vraag naar olie doen opleven. Kortom, de risico’s voor de olieprijs liggen aan de bovenkant.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 30 mei tot

en met 3 juni

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Economic Sentiment Index

Mei

104,9

Dinsdag

China

PMI Manufacturing (NBS)

Mei

49,0

 

VS

Consumentenvertrouwen Conference Board 

Mei

103,9

 

Eurozone

CPI-inflatie YoY (voorlopig)

Mei

7,7%

Woensdag

VS

Fed Beige Book

Mei

 

 

 

ISM Manufacturing PMI

Mei

55,0

 

 

JOLTS (vacature-rapport)

Apr

 

Donderdag

VS

Orders kapitaalgoederen 

Apr

0,4%

Vrijdag

Eurozone

Detailhandelsverkopen

Apr

5,4%

 

VS

Nieuwe banen (non farm)

Mei

330K

 

 

Gemiddeld uurloon MoM

Mei

0,4%

 

 

Werkloosheid

Mei

3,5%

 

 

Participatiegraad

Mei

62,3%

 

Jack Horvest is investment specialist.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel