Private Banking|Professional Solutions|Investment Management|Investment Banking|Over ons
Contact
Inloggen
  • Oplossingen
  • Voor wie
  • Kennis & Inspiratie
Video

Vastgoed-beleggingen objectief beoordelen

‘Terwijl bij andere beleggingscategorieën algemeen bekend is niet op basis van emoties te beslissen, wordt bij de aankoop van panden vaak op emotie gestuurd omdat objectieve data ontbreekt.’​

Bert heeft na jaren van hard werken zijn bedrijf verkocht aan een branchegenoot. De handtekeningen zijn gezet, de geplande vakantie lonkt, maar in zijn achterhoofd zoemt de vraag wat te doen met de opbrengst van een kleine 10 miljoen euro. Gezien de waardevastheid van vastgoed, zit hij in ieder geval aan een beleggingspand te denken.

Niels is een doorgewinterde vastgoedbelegger en heeft de afgelopen twintig jaar in huurwoningen, appartementen, winkels en bedrijfspanden geïnvesteerd, zonder uitzondering in de stad waar hij woont én nog belangrijker, waar hij de vastgoedmarkt door en door kent.

Jeroen werkt voor een vermogende familie en vastgoedbeheer is één van zijn taken. Het aantal beleggings-panden nadert inmiddels bijna tien stuks. Maar wanneer hij de krant leest, vraagt zich af of de risico’s van deze vastgoedbeleggingen goed gespreid zijn.

 

Het zijn slechts drie voorbeelden uit de dagelijkse praktijk waar vastgoedbeleggers mee worstelen. Hoe te investeren in de vastgoedmarkt. Is mijn huidige vastgoedportefeuille goed gebalanceerd? Welke alternatieven heb ik?

 

Die vragen zijn terecht. De Nederlandse vastgoedmarkt is in beweging. Gemeentes stellen strengere eisen aan het kopen en vervolgens verhuren van appartementen. Het kabinet heeft een grootscheeps plan gepresenteerd om de bouw van woningen te versnellen vanwege het enorme tekort. Verder worden er steeds hogere eisen gesteld aan de duurzaamheid van vastgoed. Dat deze ontwikkelingen gevolgen hebben voor de lange termijn ligt voor de hand. Maar hoe neemt u dat mee in de beslissingen die u vandaag maakt?


Volgens Jorrit Arissen, als portfolio manager bij Van Lanschot Kempen verantwoordelijk voor vastgoedbeleggingen, wordt de vastgoedsector gekenmerkt door een gebrek aan transparantie waardoor subjectiviteit een grote rol speelt bij beslissingen. ‘Terwijl bij andere beleggings-categorieën algemeen bekend is niet op basis van emoties te beslissen, wordt bij de aankoop van panden vaak op emotie gestuurd omdat objectieve data ontbreekt.’

Om tot een objectievere keuze te komen voor het aankopen van vastgoed, gebruiken onze private bankers sinds kort een model dat is ontwikkeld door de professionele vastgoedspecialisten van Van Lanschot Kempen. ‘In dit datagedreven model worden meer dan twintig miljoen datapunten per dag gebruikt om grote hoeveelheden vastgoedobjecten te beoordelen’, vertelt Arissen. ‘Het gaat om informatie over landelijke trends, macro-economische ontwikkelingen, cijfers over misdaad en werkgelegenheid, infrastructurele ontsluitingen en andere factoren die toekomstige rendementen beïnvloeden. Op postcode-niveau kunnen we die datapunten uitlezen. Het model berekent vervolgens drie scores: voor de regio, de directe omgeving en de straat waar het pand staat. Die gegevens zetten we af tegen het landelijk gemiddelde, en op die manier krijgt u een locatiescore, een getal tussen 1 en 100.’


Het is niet zo dat een hoge score betekent dat het een aantrekkelijk beleggingspand is, net zomin een lage score betekent dat het pand beter verkocht kan worden. ‘Het model, wij noemen het onze Vastgoedvergelijker, kijkt vooruit’, legt Arissen uit, ‘waardoor voor vastgoedbeleggers verrassende inzichten kunnen ontstaan.’ Als voorbeeld daarvan noemt hij een belegger die enkele bedrijfspanden bezit en er door het model op werd gewezen dat de groei van de werkgelegenheid in de betreffende regio beperkt zal zijn en daarmee de vraag naar bedrijfsruimte in zijn regio achter zal gaan blijven bij andere regio's. ‘Op de langere termijn heeft dat invloed op het rendement. De belegger had die toekomstige trend nog niet op zijn radar staan. Nu is het onderdeel van zijn vastgoedbeheer.’ Arissen vat het nog eens samen. ‘Laat u bij de aankoop van onroerend goed niet door emotie leiden, toets uw eigen gevoel aan objectieve data. Máár, dan moet u wel de juiste tool hebben om uiteindelijk de meest interessante beleggingspanden te vinden.’

Transparantie in een ondoorzichtige beleggingscategorie: wij zien het als onze verantwoordelijkheid om onze klanten te helpen hun portefeuille te optimaliseren.

Inzicht in uw vastgoed?

Benieuwd naar de mogelijkheden voor u? Wij sparren graag over uw persoonlijke situatie. Maak hiervoor een afspraak.
Maak een afspraak

Volledig gefocust op uw toekomst

Private Banking
  • Kantoren
  • Ondernemers
  • Medici
  • Executives
  • Business Professionals
  • Vermogensregie
  • Filantropie Services
  • Voorwaarden
  • Private Banking - België
  • Private Banking - Zwitserland

PROFESSIONAL SOLUTIONS
Investment Management
INVESTMENT BANKING

© Van Lanschot Kempen NV 2024Over onsVeilig bankierenPrivacy & cookiesDisclaimer