Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
08 maart 2022
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 • Op 10 maart zal de ECB haar nieuwe groei- en inflatieverwachtingen bekend maken. Door de sterke stijging van onder meer energie- en voedselprijzen zal de inflatie voorlopig boven de 2% uitkomen. Normaal gesproken zou dan ook de kans op een eerste renteverhoging dit jaar toenemen.
 • Maar nu staat de ECB voor een dilemma. De Russische inval verslechtert het economisch groeiperspectief al. En monetair verkrappen kan de economische groei dan nog verder afknijpen.
 • Voor de Russische inval in Oekraïne ging de markt er vanuit dat het reguliere opkoopprogramma in het vierde kwartaal zou worden stopgezet. Dit zou de weg vrijmaken voor renteverhogingen. Van die verwachtingen voor renteverhogingen is nu niet veel meer over. De ECB heeft hier nog weinig over gecommuniceerd, maar wat we horen duidt op voorzichtigheid om het ruime monetaire beleid te snel af te bouwen.
   

Federal Reserve Bank (Fed)

 • De Fed startte in november met het afbouwen van het stimuleringspakket dat is getroffen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.
 • Vervolgens maakte de Fed in december bekend het afbouwtempo te versnellen van $ 15 naar $ 30 miljard per maand. De Fed is nu gereed met afbouwen en koopt dus geen extra obligaties meer.
 • De markt voorziet dat de Fed in 2022 mogelijk vijf tot zes renteverhogingen zal doorvoeren. De eerste verhoging wordt later deze maand verwacht. Een verhoging van 25 basispunten lijkt het meest waarschijnlijk, zeker sinds de inval in Oekraïne, maar een stap van 50 basispunten kan niet volledig worden uitgesloten.
 • Er wordt door de Fed ook al nagedacht over de reductie van de obligaties op de balans door vrijvallende obligatiegelden niet meer te herinvesteren. Hier wordt in 2022 waarschijnlijk ook een aanvang mee gemaakt.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 7 maart 2022

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • De Duitse tienjaarsrente bereikte in februari kortstondig een niveau van 0,3%, het hoogste niveau sinds 2019. Door de inval in Oekraïne nam de vraag naar solide staatsobligaties toe. De Duitse kapitaalmarktrente zakte hierdoor begin maart weer terug naar 0%.
 • Ook Amerikaanse staatsobligaties profiteerden van de vlucht naar veilige havens. Zo daalde de tienjaarsrente met bijna 0,3%-punt nadat medio februari nog een niveau van 2,04% werd aangetikt.
 • Wij vinden de huidige renteniveaus in de ontwikkelde landen zeer laag. Zeker in relatie tot de inflatie. De hoge en verder oplopende inflatie vertaalt zich namelijk in sterk negatieve reële rentes.
 • Het onzekere economisch perspectief vermindert daarbij de mogelijkheden van centrale banken (zeker de ECB) om de inflatie te beteugelen.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel