Bedrijf van de toekomst: minder voedselverlies dankzij Chr. Hansen

Ton Cremers
Ton Cremers
Vice President Fiduciary Management
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Bedrijf van de toekomst: minder voedselverlies dankzij Chr. Hansen
Blog
01 maart 2022

Bedrijf van de toekomst: minder voedselverlies dankzij Chr. Hansen

Duurzame koplopers in de portefeuille van beleggingsfondsen bij Van Lanschot. Chr. Hansen is een biowetenschappelijk bedrijf uit Denemarken, dat wereldwijd natuurlijke oplossingen ontwikkelt voor de voedings-, voedingsmiddelen-, dranken-, farmaceutische en landbouwindustrie. Het bedrijf levert bijvoorbeeld natuurlijke ingrediënten, die de houdbaarheid van voedsel verbeteren en zo verspilling tegengaan. Ook maakt Chr. Hansen producten voor de natuurlijke bescherming van gewassen, die zorgen voor een betere oogst. Het aandeel Chr. Hansen is nu opgenomen in het Kempen Global Sustainable Equity Fund en het Kempen European Sustainable Equity Fund.
Dorp bij zonsopgang

In het kort:

  • Chr. Hansen levert natuurlijke oplossingen voor de voedings- en landbouwindustrie
  • De producten zorgen wereldwijd voor minder voedselverspilling en betere oogsten
  • Het aandeel Chr. Hansen is nu opgenomen in de Kempen Sustainable Equity Fondsen


Voedselverspilling & verlies

Een derde van al het voedsel dat we wereldwijd produceren wordt verspild volgens de UN Food and Agricultural Organisation (2016). Oorzaken: we eten het niet op en gooien het weg of het gaat tijdens de productie al verloren. Het eerste gebeurt vooral in ontwikkelde landen, waar we jaarlijks zo’n 100 kilo per persoon weggooien, en het tweede gebeurt vooral in landen met lage inkomens (zie ook onderstaande afbeelding).

Bron: UN World Food Program. 

Zowel het voedselverlies als de voedselverspilling kan meer oorzaken hebben, zoals onderstaande afbeelding laat zien. Volgens een schatting van het Wereld Voedsel Programma van de VN telt dit op tot een voedselverlies ter waarde van 1 biljoen dollar (oftewel duizend miljard dollar). Consumenten in rijke landen verspillen daarbij jaarlijks bijna net zoveel voedsel als de totale netto voedselproductie van Afrika bezuiden de Sahara.

 

Bron: UN World Food Program. 

Leverancier voor 1 miljard mensen

Chr. Hansen helpt met haar producten om voedselverspilling en -verlies te voorkómen. Dagelijks consumeren zo’n 1 miljard mensen voedingsmiddelen met ingrediënten van Chr. Hansen. Het bedrijf is marktleider in de ontwikkeling en productie van micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en gisten, die gebruikt worden in de voedings-, farmaceutische en landbouwindustrie.

Een voorbeeld van een natuurlijke manier om voedsel met micro-organismen te verduurzamen is fermentatie. Hierbij zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor de omzetting of afbraak van bepaalde grondstoffen in een product, waardoor de zuurgraad, smaak en geur veranderen en bederf minder kans krijgt. 

Micro-organismen worden zo al sinds mensenheugenis gebruikt bij de productie van brood, yoghurt, fruitsappen, bier, wijn en kaas. Maar ze kunnen ook worden ingezet in de productie van waspoeder, de verwerking van afval en de bescherming van gewassen.

Biologisch ongediertebestrijder

Chr. Hansen levert tal van natuurlijke producten om gewassen beschermen. Zo maakt het bedrijf enzymen (eiwitten die chemische reacties mogelijk maken of versnellen en die vrijkomen bij de groei van micro-organismen) waarmee boeren kunnen voorkomen dat de wortels van hun gewassen beschadigen door microwormen. Zonder deze wortelschade groeit het gewas beter en is het beter bestand tegen droogte. Voor boeren betekent dit een betere oogst. Bij koffiebonen bijvoorbeeld kan de opbrengst wel met een vierde stijgen.

Chr. Hansen blijft innoveren. Bijvoorbeeld met een verbeterde versie van FreshQ, een natuurlijk enzym dat in gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt en witte kaas, wordt gebruikt. FreshQ zorgt ervoor dat de producten zonder toevoeging van chemische conserveringsmiddelen langer vers blijven en de smaak behouden blijft. Zowel de consument als de zuivelproducent profiteert hiervan: de eerste van een langere houdbaarheid, de tweede van een aantrekkelijker product.

Instapmoment is nu

De fondsbeheerder van de Kempen Sustainable Equity Funds verwacht dat natuurlijke enzymen op langere termijn de chemische sector grotendeels kunnen vervangen. Voor kleine nieuwe partijen is het moeilijk deze hoogtechnologische markt te betreden, want hiervoor zijn hoge R&D-investeringen en een uitgebreid distributienetwerk noodzakelijk. Chr. Hansen bezit — als marktleider — beide.

De COVID-jaren waren echter niet positief voor Chr. Hansen. De groei viel tegen, het management was hier niet goed op voorbereid en stelde beleggers keer op keer teleur. Hierdoor duikelde de koers van het aandeel. Volgens de fondsbeheerder is het dieptepunt voorbij en zijn het management en de communicatie richting beleggers verbeterd. Gezien de verwachte groei van de onderneming en de lage waardering van het aandeel is Chr. Hansen nu dan ook opgenomen in de Kempen Sustainable Fondsen.

Bijdrage aan duurzame ontwikkelingsdoelen VN

De producten van Chr. Hansen dragen bij aan duurzame landbouw, het verbeteren van de wereldwijde gezondheid en het verminderen van voedselverspilling. In totaal produceert en verkoopt Chr. Hansen meer dan 3000 producten; 82% van de omzet van deze producten draagt positief bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (de Sustainable Development Goals of SDGs). In het bijzonder ‘geen honger’ (SDG 2), ‘goede gezondheid en welzijn’ (SDG 3) en ‘verantwoorde consumptie en productie’ (SDG 12) .

Maatschappelijk bestaansrecht

Het Kempen Global Sustainable Equity Fund belegt wereldwijd in circa 40 groeiende en winstgevende bedrijven, die op de lange termijn aandeelhouderswaarde creëren en een duidelijk maatschappelijk bestaansrecht hebben. Het Kempen European Sustainable Equity Fund heeft dezelfde strategie, maar belegt enkel in Europese ondernemingen en heeft circa 30 aandelen in de portefeuille.

Het uitgangspunt voor de fondsbeheerder is dat de beste resultaten worden behaald als de belangen voor alle betrokkenen hetzelfde zijn. Daarvoor is het nodig dat de producten en diensten én de bedrijfsvoering in lijn zijn met de wensen en eisen die een samenleving stelt.

Mee
wet

Informatie over deze publicatie

Deze publicatie is uitgebracht door Van Lanschot Kempen NV (Van Lanschot).

Van Lanschot publiceert aanbevelingen en opinies en verricht geen eigen beleggingsonderzoek (investment research).

Meer informatie over de betrokken personen, beloningen, bronnen, aansprakelijkheden en mogelijke belangenconflicten die verband houden met deze publicatie leest u in de uitgebreide disclaimer.

 

Ton Cremers
Ton Cremers
Vice President Fiduciary Management
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel