Sancties-escalatie duwt beurzen in achtbaan

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom

Sancties-escalatie duwt beurzen in achtbaan

28 februari 2022
Rusland gooit zijn financiële markten op slot voor buitenlandse beleggers.

Rusland gooit zijn financiële markten op slot voor buitenlandse beleggers.

 

In het kort:

  • Het is nog te vroeg om economische impact van sancties in te schatten
  • Energieprijzen schieten omhoog, vraag is wat centrale banken gaan doen
  • Deze week bevestiging verwacht van herstel Amerikaanse economie    

De verdere escalatie van het Russisch-Oekraïense conflict duwt aandelenbeurzen vanochtend naar beneden en veegt het herstel van afgelopen vrijdag van de borden. De volatiliteit is groot, matiging of oplaaiende spanningen blijven het spelbeeld bepalen.

Na een eerste schrikreactie op het wapengekletter in Oekraïne herstelden aandelen op de laatste handelsdag van de week. Per saldo gingen Europese beurzen de week 1,5 procent lager uit (MSCI Europe in euro). De VS wist zelfs met een kleine winst van 0,9% af te sluiten (MSCI USA in dollar), onder meer geholpen door techno- en groeisectoren op de Nasdaq. Die schoten op de dag van de invasie 3,3 procent hoger. De mindere afhankelijkheid van grondstoffen, sterke balansen en dominante marktposities geeft grote technologiespelers in zekere zin een defensief karakter in deze marktomstandigheden. 

Daarnaast was er wellicht de invloed van de obligatiemarkt, waarvoor de koersen van dit soort aandelen op de korte termijn erg gevoelig zijn. Omdat beleggers de veilige haven van staatsleningen opzochten, dook de Amerikaanse tienjaarsrente weer onder de 2 procent en een dalende rente maakt groei-en technologieaandelen aantrekkelijker.

 

Duitse tienjaarsrente was slechts 5 basispunten lager dan vóór militaire escalatie

 

Toch waren de bewegingen op obligatiemarkten, gegeven de mate van geopolitieke onrust, over het algemeen best beperkt. De Duitse tienjaarsrente stond slechts 5 basispunten lager dan vóór de militaire escalatie. Door de gestegen grondstofprijzen nemen de zorgen rond inflatie verder toe. Zodat beleggers een hogere rente vrezen en dus lagere obligatieprijzen op termijn. Wat van obligaties een minder aantrekkelijk schuiloord maakt dan traditioneel het geval is bij politieke turbulenties.

Grondstoffen waren de grote ‘winnaars’ de afgelopen dagen. Europees gas schoot meer dan 40 procent hoger. Zonder echter de top van eind december te bereiken. Een vat Brent-olie schommelt rond de 100 dollar per vat. Industriële metalen liepen een klein procent op (LME-Index), graan werd meer dan 6 procent duurder. Ook vanochtend nemen grondstoffen weer het voortouw.

 

Uitsluiting Rusland van SWIFT

Het is nog te vroeg om de uiteindelijke economische impact in te schatten van de stap om Russische banken de toegang tot het betalingssysteem SWIFT te ontzeggen. Zo verhoogt dit de kans dat de Europese energiebevoorrading in het gedrang komt, ook al worden energiebetalingen in theorie ontzien.

Daarnaast is Rusland een belangrijk leverancier van metalen. Oekraïne exporteert veel graan, maar die uitvoer wordt nu onderbroken. Als tegenmaatregel kondigde de Russische toezichthouder op de financiële markten aan dat buitenlandse partijen geen toegang meer hebben tot de handel in Russische vermogenstitels. Dat betekent dat er geen aan- en verkopen van Russische aandelen, obligaties en opties mogelijk zijn.

 

Naast potentiële impact op de groei, is inflatie een zorgpunt

 

Naast de potentiële impact op de groei, is een belangrijk zorgpunt vanzelfsprekend de inflatie. Overmorgen krijgen we die van de eurozone over de maand februari. Tel bij het verwachte getal van meer dan 5 procent maar 1 à 2 additionele procenten bij voor de komende maanden.

Bij dit alles komt dan de vraag wat centrale banken zullen doen: zich eerder laten leiden door de toegenomen economische onzekerheid en de monetaire verstrakking wat uitstellen of toch focussen op het pure inflatiecijfer en de monetaire plannen onverstoord doorzetten?

De kans op dat laatste is het grootst bij de Amerikaanse centrale bank, Federal Reserve (Fed). De VS liggen namelijk verder van Oekraïne. Zowel geografisch als economisch. Misschien licht Fed-voorzitter Powell deze week een tip van de sluier bij zijn toespraak voor het Congres.

De ECB daarentegen zou wel eens meer oog kunnen hebben voor de politieke situatie en economische consequenties daarvan. Als Frankfurt de plannen voor geleidelijke monetaire verstrakking uitstelt, kan er vanuit die hoek in ieder geval wat rust zijn. De Europese bankensector heeft bovendien de nodige kredieten uitstaan in Rusland, wat eveneens onzekerheid in de monetaire hoek schept.

Maar om maar eens een huizenhoog cliché van stal te halen: to be continued. Helaas.

 

Sterke Amerikaanse arbeidsmarkt

Laten we ondertussen de reguliere economische parameters niet vergeten. Met deze week aandacht voor het nieuwe Amerikaanse arbeidsmarktrapport. We verwachten dat dit sterk zal zijn, met dank aan de scherpe val van het aantal omikron-besmettingen.

Minstens zo belangrijk als het aantal nieuwe banen, is het verloop van het arbeidsaanbod. Daar lijkt enige beweging in te komen. Steeds meer Amerikanen bieden zich weer aan op de arbeidsmarkt. Dit kan de druk op de lonen enigszins temperen.

 

Amerikanen gaan weer uit eten en op reis

 

Verder op de Amerikaanse agenda staan de ISM-indices (inkoopmanagersindices). Zowel voor de industrie als voor de dienstensector gaan we uit van een goede score. Soortgelijke indices zoals economische informatieleverancier IHS Markit die samenstelt, gaven dat vorige week alvast aan. Met name de dienstensector profiteert van de afnemende viruscijfers. Amerikanen gaan weer uit eten en op reis.

 

Nieuwe groeidoelen voor China

In China bepaalt het Nationaal Partij Congres (NPC) komend weekend de groeidoelstelling voor 2022. De regionale plannen zijn al bekend: in 28 van de 31 provincies werden die neerwaarts bijgesteld ten opzichte van 2021.

Ondertussen verwachten we dat de nieuwe inkoopmanagersindices (publicatie dinsdag) een laag Chinees groeimomentum blijven suggereren. Met een stabilisatie rond de 50, de grens die groei van krimp onderscheidt. Hoewel ook in China de nieuwe besmettingen op de terugweg zijn, blijven  consumenten voorzichtig. Wat vooral weegt op de dienstensector. 

 

Xi Jinping wil eind 2022 een verlengde ambtstermijn afdwingen

 

Vanuit deze bril wordt het dan ook interessant of het NPC plannen suggereert om ruimer en ondersteunend begrotingsbeleid op te tuigen. Tot nu toe gebeurde dat mondjesmaat. Maar Xi Jinping kan zich geen al te fors afkoelende economie veroorloven. Hij wil eind 2022 een verlengde ambtstermijn afdwingen. Een economische groei van 5% of iets meer is daarbij wenselijk om iedereen tevreden te houden.  

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 28 februari tot

en met 03 maart

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

China

NBS  Manufacting PMI

Feb

50,4

 

 

NBS  Non-Manufacturing PMI

Feb

51,5

 

 

Caixin Manufacturing PMI

Feb

49,3

 

VS

ISM Manufacturing

Feb

57,9

Woensdag

Eurozone

CPI-inflatie YoY (flash)

Feb

5,2%

 

 

CPI kern-inflatie YoY (flash)

Feb

2,3%

Donderdag

China

Caixin Services PMI

Feb

52,0

 

Eurozone

Werkloosheid

Jan

7,0%

 

VS

ISM Non-Manufacturing

Feb

60,0

Vrijdag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen YoY

Jan

9,5%

 

VS

Nieuwe banen (non farm)

Feb

438K

 

 

Werkloosheid

Feb

3,9%

 

 

Gemiddeld uurloon MoM

Feb

0,6%

 


Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel