Ondanks onzekerheid Oekraïnecrisis houdt Van Lanschot beleggingsbeleid onveranderd

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom

Ondanks onzekerheid Oekraïnecrisis houdt Van Lanschot beleggingsbeleid onveranderd

24 februari 2022
Nu beleggingen verkopen is geen goede strategie.

Nu beleggingen verkopen is geen goede strategie.

 

In het kort:

  • Schrikreactie op aandelenbeurzen, koersen veilige havens stijgen
  • Het is voor beleggers lastig anticiperen op geopolitiek conflict
  • Vooruitzichten voor economie en bedrijfsresultaten blijven goed

Aandelenbeurzen openen donderdagochtend lager als reactie op de Russische aanval op Oekraïne. De koersen van zogenoemde veilige havens zoals Duitse staatleningen gaan daarbij omhoog. Dat geldt ook voor grondstofprijzen, met name olie en gas.

Het is voor beleggers moeilijk om te anticiperen op het verdere verloop van de oorlog. Het uiteindelijke effect op de economie en financiële markten hangt af van de schaal en duur van het conflict.

Maar de ervaring leert dat ‘uit de markt’ gaan zelden een goede strategie is. Ook nu niet. De vooruitzichten voor de economie en bedrijfsresultaten blijven immers goed. En die zijn uiteindelijk bepalend.

 

Geen recessie

De schrikreactie van beleggers op een geopolitieke crisis zoals oorlog is vaak hevig. Maar is meestal van korte duur. Op voorwaarde dat de situatie niet dramatisch uit de hand loopt, pikken beleggers uiteindelijk de draad weer op, zeker als de economische fundamenten stevig blijken.

De Europese handel met Rusland en de blootstelling van de financiële sector aan Rusland zijn zeer beperkt. Dat verandert de positieve economische vooruitzichten niet.

Voor de levering en beschikbaarheid van energie en de olie- en gasprijs kan er wél impact zijn. Europa is voor zijn energievoorraad sterk afhankelijk van Rusland. Mocht de gasvoorraad in Europa met 10 procent afnemen, dan is de economische schade volgens de Europese Centrale Bank (ECB) rond 0,7 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Dat lijkt een onderschatting.

 

Als Europese economie iets minder hard groeit is dat niet dramatisch

 

De ECB houdt in zijn schatting geen rekening met prijseffecten. De gasprijzen nemen ongetwijfeld verder toe bij een afname van de levering van gas door Rusland. Mogelijk gaat de economische schade dan eerder richting 1 procent. Dat betekent concreet dat de Europese economie in 2022 niet met 4 maar met 3 procent zou groeien.

Als de Europese economie 1 procentpunt minder hard groeit, dan is dat vervelend maar niet dramatisch. Het is verre van een recessie. De economie heeft een stevige wind in de rug door de geleidelijke heropening van de samenleving nu de coronapandemie afneemt.

 

Inflatie belangrijkste zorg

Een belangrijker vraagstuk dan de economische groei is de inflatie. Afhankelijk van de impact van de Oekraïnecrisis op gas- en olieprijzen wordt er al snel één procentpunt aan het algemene prijspeil toegevoegd. En dat in een situatie waarin de hoge inflatie al een zorg van centrale banken en economen is.

Wat de ECB gaat doen bij een verder stijgende inflatie is onduidelijk. Het meest waarschijnlijk is dat de centrale bank even pas op de plaats maakt met terugschroeven van zijn ruime monetaire beleid.

Recente geluiden van de ECB suggereerden een versnelde verkleining van de aankoopprogramma’s voor obligaties (kwantitatieve verkrapping). De oorlog in Oekraïne kan die plannen doorkruisen. ECB-bestuurder Isabel Schnabel hintte daar al op. Het betekent voor beleggers dat ze niet én een geopolitieke crisis én een centrale bank die de rente optrekt moeten verteren. 

 

Onveranderd beleggingsbeleid

Geopolitieke crises zoals een oorlog hebben zelden een langdurig effect op aandelenkoersen. Ondanks de aanvankelijk negatieve reactie van beleggers met koersdalingen. Dat toont het marktenverloop bij een hele lijst van crises aan. Zie onderstaande illustratie, die het rendement van de brede Amerikaanse aandelenindex S&P500 in verschillende periodes na een crisis laat zien. In de meeste gevallen kleuren de koersen weer snel groen.
 


Bron: LPL Research, S&P Dow Jones Indices, CFRA Strategies.
 

Uiteindelijk focussen beleggers weer op de gezondheid van de economie en de resultaten van bedrijven. En die blijven degelijk tot goed. Dat illustreren de recente kwartaalcijfers. In de Verenigde Staten en Europa rapporteert gemiddeld 70 procent van de ondernemingen beter dan verwachte resultaten over het laatste kwartaal van 2021.

In Europa valt op, dat vooral cyclische sectoren het goed doen. Dat komt onder meer doordat de impact van de omikronvariant meevalt. Analisten passen hun winstverwachtingen van bedrijven voor de komende kwartalen opwaarts aan.

 

Beleggers focussen op economie en resultaten van bedrijven

 

Ondanks de onzekerheid door de Russische inval in Oekraïne houdt Van Lanschot haar beleggingsbeleid op dit moment onveranderd. In een gespreide portefeuille betekent dat een licht accent op aandelen. Verder namen we recent als indekking tegen eventueel verder oplopende energie- en grondstofprijzen een positie in een breed mandje grondstoffen (in die portefeuilles waar het past).

Wij houden de ontwikkelingen op de financiële markten scherp in de gaten en houden u op de hoogte.

 


Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel