Impactbeleggen: volledig recyclebare kleding van For Days

Collega Maarten van der Pas
Maarten van der Pas
Investment writer en eindredacteur beleggingscommunicatie
Blog
11 februari 2022

Impactbeleggen: volledig recyclebare kleding van For Days

Kempen Global Impact Pool investeert in een circulair modemerk. De kledingindustrie is de op één na grootste industrie ter wereld met een totale omzet van $1,5 biljoen. Het is tegelijkertijd ook de op twee na meest vervuilende industrie en verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-emissies en een aanzienlijk afvalprobleem. Dat afval bestaat uit vast afval zoals onverkochte en afgedankte kleding en chemische vervuiling van land, lucht en water door kledingproductie.
Steiger met boot

Jaarlijks creëert de kledingindustrie naar schatting wereldwijd 92 miljoen ton vast textielafval. En die afvalberg wordt groter door de toenemende vraag van de consument en fast fashion. Fast fashion of “snelle mode” staat voor een consumptiecultuur met wegwerpkleding waarin consumenten vaak en veel goedkope kleding kopen die ze slechts korte tijd dragen. Naar schatting neemt het textielafval tussen 2015 en 2030 met ongeveer 60% toe tot een jaarlijks totaal van 148 miljoen ton.

Controverses

Consumenten zijn zich het afgelopen decennium steeds meer bewust geworden van de milieu- en sociale controverses in de mode-industrie. De katoenteelt verbruikt veel water, landbouwgrond en schadelijke bestrijdingsmiddelen. Bij de productie van stoffen worden chemicaliën gebruikt voor het verven, leerlooien en viscoseproces. Het verf- en afwerkproces van textiel veroorzaakt watervervuiling als de chemicaliën in het milieu komen. Synthetische kleding draagt bij aan de vervuiling met microplastics.

De arbeidsomstandigheden voor de werknemers in de kledingfabrieken in lagelonenlanden zijn niet altijd goed en er wordt niet altijd een leefbaar loon betaalt. Tenslotte ontstaat er een afvalberg van afgedankte kleding.

Als gevolg van de controverses zetten consumenten-, milieu- en duurzaamheidsorganisaties grote kledingmerken in toenemende mate onder druk om gedurende de hele levenscyclus van het kledingstuk hogere duurzaamheidsnormen te hanteren.

Toch bestaan er nog steeds veel barrières voor een duurzame kledingindustrie waaronder een bedrijfscultuur die afhankelijk is van fast fashion, een lineaire toeleveringsketen en kledingontwerpen die geen rekening houden met recyclen.

 

For Days heeft heeft een retoursysteem opgezet waarmee klanten gebruikte
kleding kunnen terugsturen voor recycling of tweedehandsverkoop.

Circulariteit

Het Amerikaanse modemerk For Days pakt het anders aan en ontwerpt en fabriceert kleding met het einde van de levensduur in het achterhoofd. Alle kleding van For Days is van biologische katoen en gerecyclede materialen en is volledig recyclebaar.

De onderneming heeft een retoursysteem opgezet waarmee klanten gebruikte kleding kunnen terugsturen voor recycling of tweedehandsverkoop. Klanten verzamelen 'kleedgeld' voor alle gekochte en gerecyclede kledingstukken en kunnen dat gebruiken bij nieuwe aankopen.

Het bedrijfsmodel van For Days stelt consumenten niet alleen in staat om hun textielafval direct te verminderen, maar biedt klanten ook een duidelijke financiële prikkel om hun kleding te recyclen. Het bedrijf gaat ook partnerschappen aan om andere kledingmerken op zijn verkoopplatform aan te bieden en om deel te laten nemen aan het circulaire systeem.

Kledingmerken zijn in het verleden beschuldigd van greenwashing, omdat ze zich met vage beweringen over duurzame materialen of productiefaciliteiten duurzamer voordoen dan ze zijn. Bij For Days is daar geen sprake van, omdat circulariteit de kern van het bedrijfsmodel is.

Populair

For Days draagt bij aan het hervormen van de wegwerpcultuur die momenteel mode domineert. En zorgt ervoor dat gebruikte kleding wordt gerecycled tot nieuwe bruikbare producten. Vooral bij alledaagse kleding zijn er grote kansen voor circulariteit.

In de Verenigde Staten vertegenwoordigt de markt voor alledaagse kleding een waarde van $ 185 miljard. Van die kleding is maar een zeer beperkt deel van biologische grondstoffen, bijna niets wordt hergebruikt en gerecycled en het gros ongeschikt is voor doorverkoop.

Het is de missie van For Days om een populair merk voor alledaagse kleding te creëren. Met een gesloten productiesysteem waarbij afgedragen kleding niet op een stortplaats terecht komt maar volledig wordt hergebruikt.

Risico

De impact waar For Days naar streeft is afhankelijk van het succes waarmee het bedrijf een langetermijnrelatie met zijn klanten weet op te bouwen. Het risico bestaat dat de merkloyaliteit van consumenten niet sterk genoeg is en dat partnerschappen met andere merken niet worden verkregen. Dat resulteert in een matige positieve impact op de lange termijn. Er is ook een efficiëntierisico waarbij concurrenten met goedkopere oplossingen de kledingmarkt betreden.

For Days hoopt met het herstructureren en verduurzamen van kledingsproductie ook andere kledingmerken te stimuleren, en zo een systeemverandering in de wereldwijde mode-industrie te bewerkstelligen.

Over de Kempen Global Impact Pool

De Kempen Global Impact Pool wil een positieve bijdrage leveren aan de oplossing van wereldwijde problemen rondom voeding, water en klimaatverandering en aan de Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties. Het impactbeleggingsfonds wil specifiek een positieve bijdrage leveren aan:

  1. basisbehoeften en welzijn: de levering van basisgoederen en -diensten (zoals water, zorg en welzijn) aan mensen in kansarme posities
  2. fatsoenlijk werk: de creatie van fatsoenlijke banen op basis van eerlijke arbeidsvoorwaarden om armoede uit te bannen
  3. duurzame consumptie en productie: om slimmer ‘meer met minder’ te kunnen doen
  4. klimaatverandering en energietransitie: een overvloedige beschikbaarheid van schone energie en beperking van de CO2-uitstoot.

Met deze missie heeft Kempen Global Impact Pool ook als expliciete doelstelling om een marktconform financieel rendement te bieden.

Collega Maarten van der Pas
Maarten van der Pas
Investment writer en eindredacteur beleggingscommunicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel