Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
05 januari 2022
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 • De ECB bevestigde tijdens de vergadering op 16 december dat het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP), na een geleidelijke afbouw, eind maart 2022 zal eindigen. Dit was geen verrassing. De aflossing van de onder PEPP gekochte obligaties zullen nog tot eind 2024 worden herbelegd. De ECB kan deze gelden flexibel herinvesteren.
 • Gedurende het tweede en derde kwartaal van 2022 zal de ECB tijdelijk meer obligaties aankopen onder het reguliere APP-programma om het stoppen van PEPP te verzachten. In het tweede kwartaal wordt het APP opgehoogd van € 20 naar € 40 miljard. In het derde kwartaal naar € 30 miljard per maand. Er is geen einddatum voor het APP.
 • Ondanks de hogere inflatieverwachtingen van de ECB, denken we niet dat de ECB al in 2022 renteverhogingen zal doorvoeren. De verwachte inflatievoet moet op lange termijn boven de 2% uitkomen voordat een verhoging van de beleidsrente aan de orde is.

Federal Reserve Bank (Fed)

 • De Fed is in november gestart met het afbouwen van het uitgebreide pakket aan maatregelen dat is getroffen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.
 • De Fed maakte in december bekend het afbouwtempo te versnellen van $ 15 naar $ 30 miljard per maand. In februari 2022 is de Fed dan gereed en koopt de bank geen obligaties meer op.
 • Door het versnelde afbouwschema komt ook de eerste verhoging van de officiële beleidsrentes in beeld. De markt voorziet nu dat de Fed in 2022 drie renteverhogingen van 25 basispunten zal doorvoeren. De eerste verhoging kan naar verwachting al in maart 2022 worden aangekondigd.
 • Er wordt door de Fed ook al nagedacht over de reductie van de obligaties op de balans door vrijvallende obligatiegelden niet meer te herinvesteren. Hier wordt in 2022 waarschijnlijk een aanvang mee gemaakt.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 5 januari 2022

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • Na een daling van de westerse kapitaalmarktrentes in november, corrigeerde dat in december weer. Vooral in de eurozone stegen de rentes flink. Tienjaars Duitsland eindigde het jaar bijvoorbeeld op -0,2%, dit was ruim 0,2%-punt hoger dan op 30 november.
 • Door de hoge inflatiecijfers bouwen centrale banken het zeer ruime monetaire beleid geleidelijk af. Als een centrale bank minder obligaties koopt, heeft dit een opwaarts effect op de rente. 
 • Daarnaast rekenen beleggers in toenemende mate op renteverhogingen (op termijn) door centrale banken. Dit beïnvloedt vooral de kortlopende rentes, met name in de VS.
 • Wij vinden de huidige renteniveaus in de ontwikkelde landen nog altijd laag in relatie tot de economische groei- en inflatievoeten.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel