Dure energie in Europa risico voor economische groei

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom

Dure energie in Europa risico voor economische groei

27 december 2021
Verdere verloop inflatie in de VS hangt in belangrijke mate af van de arbeidsmarkt.

Verdere verloop inflatie in de VS hangt in belangrijke mate af van de arbeidsmarkt.

 

In het kort:

  • China wil groei economie tenminste rond de 5 procent houden
  • Er moeten méér Amerikanen aan de slag om inflatie te temperen
  • British Steel weigert voorlopig nieuwe orders vanwege dure energie

Velen doen het in deze vakantieweken rustiger aan. Al dan niet extra gedwongen door aangescherpte restricties. Maar de economie draait natuurlijk door. Een kort overzicht van de belangrijkste economische cijfers die we in de komende twee weken krijgen voorgeschoteld.

 

Chinese aankoopmanagers…

In tegenstelling tot de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB), beweegt de Chinese centrale bank (PBOC) heel geleidelijk naar een ruimer monetair beleid. Banken moeten minder geld in kas houden en medio december kwam er een eerste, kleine renteverlaging. Verder klinkt het vanuit politieke hoek dat het begrotingsbeleid in 2022 een groei-vriendelijke ‘tilt’ zal meekrijgen.

Deze maatregelen zijn er natuurlijk op gericht om voldoende vaart in de Chinese economie te houden. Turbulenties in de vastgoedsector, zeer strikte beperkingen bij virusuitbraken, disrupties in aanvoerketens, energietekorten… Het lijstje tegenwerkende factoren voor de economie is uitgebreid.

Tegelijkertijd kampt China met hoge schulden, zodat al te kwistige financiële ondersteuning van de groei niet langer zeker is. Toch verwachten we de komende maanden verdere, gerichte steun. Met als doel het groeitempo tenminste rond de 5 procent te houden.

In de nieuwe inkoopmanagersindices verwachten we weinig verandering. De vooruitzichten voor de industrie zullen wellicht nipt standhouden boven de kritische grens, die groei van krimp onderscheidt. Terwijl het sentiment in de dienstensector licht kan afbrokkelen door virus-perikelen. Vorige week nog gooide China de stad Xi’an met 13 miljoen inwoners op slot. Omikron trekt zich weinig aan van grenzen.

 

…en ‘westerse’

Ook vanuit de Verenigde Staten en Europa verwachten we een reeks cijfers over het gemoed van de inkoopmanagers (Markit PMI’s). En vooral voor de eurozone is het uitkijken naar de dienstensector. Hoe strenger de aangescherpte restricties in een land, hoe meer deze sector tijdelijk weer in de lappenmand geraakt.

Dit zal zich ook weerspiegelen in de sentimentsbarometer van de Europese Commissie. Zowel bij consumenten als producenten drukken de krantenkoppen over omikron enigszins op het humeur.

 

Amerikaanse arbeidsmarkt

De notulen van de recentste Fed-bijeenkomst geven ons een kijkje achter de schermen bij de Amerikaanse centrale bank. Die maakte een bocht door het beleidsaccent te verschuiven: van de ondersteuning van het economisch herstel naar de bestrijding van de hoge inflatie.

Het verdere verloop van die inflatie hangt in belangrijke mate af van de arbeidsmarkt. In het arbeidsmarktrapport over de maand december is het vooral uitkijken hoe het met de participatiegraad is gesteld. Met andere woorden, hoeveel mensen die in aanmerking komen om deel te nemen aan het arbeidsproces, doen dat ook effectief?

In het rapport van de maand november leek de participatie lichtjes toe te nemen, al was dit dan vanaf een laag niveau. Maar om de krapte op de arbeidsmarkt — en dus de druk op de lonen — te temperen, moeten er nog veel méér Amerikanen weer aan de slag gaan.

 

Europese inflatie

Tot slot stippen we de december-cijfers voor de inflatie in de eurozone aan. Omikron heeft (voorlopig?) een einde gemaakt aan de opwaartse druk op de olieprijs. Meer dan in de VS beïnvloedt energie in Europa het verloop van het algemene prijspeil. Naar verwachting zal de inflatie voor december iets lager uitkomen dan de maand voordien: net onder de 5 procent.

In de komende maanden moet er echter méér gebeuren om terug te keren naar inflatieniveaus die vertrouwder en comfortabeler aanvoelen. Zoals het herstel van verstoorde aanvoerketens of een (opnieuw) evenwichtiger consumentenvraag, die meer verspreid is over goederen en diensten. Dat zal een geleidelijk proces zijn. Waarvan het tempo in belangrijke mate afhangt van het verloop van de pandemie.

Bovendien kunnen energiemarkten alsnog roet in het eten gooien. Door geo-politieke manoeuvres schoot de gasprijs afgelopen weken weer de hoogte in. Wat niet enkel omwille van de inflatie relevant is. Duur gas en onvoldoende (aanlevering van) gas zijn ook een potentieel risico voor de economische groei. Ter illustratie: British Steel weigert voorlopig nieuwe orders. Door de dure energie is de productie niet langer concurrerend. Het spreekt voor zich dat dit voorbeeld niet al veel navolging mag krijgen.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 27 december tot

en met 7 januari

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Vrijdag 31/12

China

NBS Manufacturing PMi

Dec

50,5

 

 

NBS Non-Manufacturing PMI

Dec

52,5

Maandag 03/01

Eurozone

Markit Manufacturing PMI

Dec

58,0

 

VS

Markit Manufacturing PMI

Dec

57,8

Dinsdag 04/01

China

Caixin Manufacturing PMI

Dec

 

 

VS

ISM Manufacturing

Dec

60,2

Woensdag 05/01

Eurozone

Markit Services PMI

Dec

53,3

 

VS

Markit Services PMI

Dec

57,5

 

 

Fed-notulen

 

 

Donderdag 06/01

VS

ISM Non-Manufacturing

Dec

67,5

Vrijdag 07/01

Eurozone

CPI-inflatie YoY

Dec

4,8%

 

 

CPI kern-inflatie YoY

Dec

2,5%

 

 

EC Economic Sentiment

Dec

116,4

 

VS

Nieuwe banen (non farm)

Dec

475K

 

 

Werkloosheid

Dec

4,0%

 

 

Gemiddeld uurloon YoY

Dec

4,1%

 

 


Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel