Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
08 november 2021
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 • De ECB bevestigde dat het Pandemic Emergency Purchase Program (PEPP) in maart 2022 zal eindigen. De ECB zal hierover tijdens haar vergadering in december meer details verstrekken. 
 • Het is goed mogelijk dat het stopzetten van dit PEPP-programma wordt gecombineerd met een verhoging c.q. extra flexibiliteit in het reguliere obligatie-opkoopprogramma. Dit om te kunnen borgen dat obligatierentes van de periferielanden niet te hard gaan oplopen. 
 • De ECB koopt dit kwartaal al minder obligaties onder het PEPP-programma. In het tweede kwartaal van 2021 schroefde de ECB de PEPP-aankopen nog op. En dit hogere volume werd doorgezet in het derde kwartaal. 
 • Door de hogere inflatieverwachtingen van de ECB, verwachten beleggers in de obligatiemarkt sneller renteverhogingen dan eerder werd voorzien. Het lijkt ons echter onwaarschijnlijk dat dit al in 2022 zal gebeuren. De inflatievoet moet een langere tijd boven de 2% uitkomen voordat renteverhogingen aan de orde zijn.

Federal Reserve Bank (Fed)

 • De Fed start per direct met het afbouwen van het uitgebreide pakket aan maatregelen dat is getroffen om de Amerikaanse economie te ondersteunen.
 • De Fed begint geleidelijk (met maandelijkse stapjes van $ 15 miljard) met het verminderen van het aankoopprogramma van obligaties. Nu bedragen deze aankopen nog $ 120 miljard per maand. Medio 2022 zou de Fed dit volgens huidige indicaties teruggebracht hebben naar nul. 
 • Pas als de Fed gereed is met deze afbouw, komt het ophogen van de officiële beleidsrentes in beeld. 
 • De Fed heeft daarmee nog geen haast. Een gevaar van oververhitting c.q. meer structurele inflatie, waardoor de Fed later alsnog harder moet ingrijpen, is hierdoor niet volledig uit te sluiten. Maar voorlopig hebben beleggers veel vertrouwen in de aanpak van de Fed.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 2 november 2021

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • Na de sterke stijging van de kapitaalmarktrentes in september was in oktober sprake van een bescheiden rentestijging. Dit hing vooral samen met een verdere stijging van de inflatieverwachtingen. De oplopende energieprijzen speelde hierbij een rol.
 • Vanwege deze oplopende inflatie en de gezonde economische groei start de Amerikaanse centrale bank volgende maand met het verminderen van de obligatieopkopen. Medio 2022 is ze hier normaal gesproken dan mee klaar, waarnaar een verhoging van de beleidsrente snel kan volgen. Deze verwachting duwde met name de korte en middellange rentes omhoog. 
 • Wij vinden de huidige renteniveaus in de ontwikkelde landen nog altijd laag in relatie tot de economische groei- en inflatievoeten. Als de centrale banken hun crisisbeleid gaan afbouwen, kunnen rentes dan ook nog wat verder oplopen.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Login page tracking pixel