Nog te vroeg voor conclusies economische gevolgen omikron-variant

 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Nog te vroeg voor conclusies economische gevolgen omikron-variant

Nog te vroeg voor conclusies economische gevolgen omikron-variant

29 november 2021
Van Lanschot ziet vooralsnog geen aanleiding beleggingsbeleid te wijzigen.

Van Lanschot ziet vooralsnog geen aanleiding beleggingsbeleid te wijzigen.

 

In het kort:

 • Farmaceuten werken aan eventueel aangepaste vaccins
 • Overheden en centrale banken steunen economie indien nodig
 • Beleggers trekken zich op aan beschikbaarheid vaccins en paraatheid overheden en centrale banken

Omikron, de nieuwe variant van het coronavirus, schrok eind vorige week de financiële markten op. Europese aandelen, vertegenwoordigd door de brede aandelenindex MSCI Europe, gingen gemiddeld 3,7% omlaag. Amerikaanse aandelen in de brede index MSCI USA daalden gemiddeld met 2,2%. Beleggers zochten de veilige schuilplaats van staatsleningen op. Hogere obligatiekoersen duwden de rente naar beneden. Zo ging de Duitse tienjaarsrente van -0,24 naar -0,34 procent.

Maandagochtend keerde de rust enigszins terug met groene cijfers op de koersborden van aandelenmarkten. Van Lanschot ziet vooralsnog geen aanleiding haar beleggingsbeleid te wijzigen.

 

Wat weten we over omikron?

Het eerlijke antwoord is: zeer weinig. De nieuwe virusvariant heeft veel mutaties in vergelijking met eerdere varianten. Maar het is nog onduidelijk wat daarvan de gevolgen zijn voor besmettelijkheid, ziekteverloop en bescherming door huidige vaccins.

Vaccinmaker Pfizer/BioNtech gaf aan binnen twee weken met antwoorden te komen op de vraag in  welke mate hun vaccin beschermt tegen de omikron-variant. Indien nodig kan het huidige vaccin binnen zes weken worden aangepast en binnen honderd dagen geleverd worden. Moderna kwam met een zelfde boodschap.
 

Wat met het beleggingsbeleid?

Van Lanschot heeft in 2021 in haar beleggingsbeleid het accent op aandelen gelegd. Dat leidde tot hoge rendementscijfers. We houden deze strategie op dit moment ongewijzigd, om de volgende redenen:
 

 • Het ene na het andere land neemt maatregelen om de verspreiding van de omikron-variant in te dammen. Dat heeft economische impact, neem de gedeeltelijke lockdowns en reisbeperkingen die horeca, winkels en de toerismesector raken. Hoe groot die negatieve uitwerking is, hangt af van de uiteindelijke ernst van de nieuwe variant. Er zijn de afgelopen maanden meerdere virusvarianten opgedoken, die ook allemaal een Griekse letter als naam kregen, maar uiteindelijk geen bijkomende problemen hebben veroorzaakt.
   
 • Stel dat omikron (met de nadruk op stél) de huidige vaccins grotendeels omzeilt, dan nog is de situatie fundamenteel verschillend met die van maart 2020. Toen hadden we geen idee óf en wannéér er vaccins zouden komen. Nu is er wél onmiddellijk perspectief: indien nodig komen aangepaste (booster)vaccins begin 2022 beschikbaar. De ervaring leert dat financiële markten zich optrekken aan een dergelijk hoopvol perspectief, ook als de economie in de tussentijd door een moeilijke periode gaat.
   
 • Overheden en centrale banken komen met steun als omikron grote negatieve economische impact heeft. Centrale banken zullen hun plannen voor het terugschroeven van het huidige ruime geldbeleid dan naar verwachting uitstellen. Ook hier leert de ervaring dat beleggers hieruit moed putten.

 

Vanzelfsprekend moeten de omikron-virusvariant en eventuele consequenties van nabij worden gevolgd. Het is op dit moment echter nog te vroeg om medische en economische conclusies te trekken. En dat geldt ook voor ons beleggingsbeleid. Door een beleggersbril bekeken is de snelle beschikbaarheid van eventueel aangepaste vaccins een cruciaal element.

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot

 

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel