Rode schoentjes laten beleggingsadvies dansen

Ellen Engelhart - Van Lanschot
Ellen Engelhart
Specialist obligaties
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Rode schoentjes laten beleggingsadvies dansen
Rode schoentjes Efteling

Rode schoentjes laten beleggingsadvies dansen

Blog
27 oktober 2021
De behoefte aan een onderscheidend beleggingsadvies blijft altijd.

Veel banken stoppen met beleggingsadvies of bouwen dat om naar een veredeld vermogensbeheerconcept. Ik vind dat heel jammer en een ongewenste verschraling van het dienstenpalet. Niet alle klanten willen immers een gestandaardiseerd product, of passen hierin. Zonder beleggingsadvies verworden banken tot een alledaags pretpark of een saaie schoenwinkel.

Het sprookjesbos maakt de Efteling uniek

Het sprookjesbos was 70 jaar geleden het startpunt van De Efteling. In de jaren die volgden breidde het park steeds verder uit, om oudere en nieuwe bezoekers te trekken. Neem de Baron 1898, de vrije-val-achtbaan voor diegene die spanning en sensatie zoekt. Of het magische paleis Symbolica voor liefhebbers van dromen en fantasie.

De Efteling is erg succesvol met aantrekkelijk blijven voor een groot publiek. Door de combinatie van verhalen en de nieuwste (technische) snufjes om ze uit te beelden en te laten ervaren komen mensen steeds terug.

Maar De Efteling blijft ook investeren in de oorsprong van het bedrijf. En terecht. Want wat zou de Efteling zijn zonder het unieke sprookjesbos? Veel bezoekers komen juist voor de sprookjes. Als ik in De Efteling ben, dan ga ik altijd even naar De Rode Schoentjes. Een sprookje over een meisje dat door ongehoorzaamheid voor straf moet blijven dansen op haar rode lakschoentjes. Een eenvoudige attractie die er al bijna vanaf het begin van het sprookjesbos is en waarbij rode schoentjes over een glazen plaat bewegen. Het blijft mij boeien.

Sprookjes en legendes zijn en blijven de basis van De Efteling. Zonder dat is De Efteling niet meer dan een gewoon pretpark, waarvan er zoveel zijn.

Jammer dat veel banken stoppen met beleggingsadvies

Schoenwinkel heeft rode schoen nodig

Van De Rode Schoentjes in De Efteling naar een schoenwinkel. Ook een schoenwinkel moet zorgen dat het palet onderscheidend is en rekening houdt met de wensen van de klant. Bedrijven zijn door de bekende 80:20-regel vaak geneigd extra in te zetten op goedlopende producten. Deze vuistregel zegt dat 80% van de omzet komt van 20% van de producten. Bij de schoenwinkel kan dit tot gevolg hebben dat er alleen nog maar zwarte schoenen staan uitgestald, want die verkopen het meest.

Op korte termijn lijkt het verstandig om in te zetten op goedlopende producten. Het levert extra omzet en klandizie op. Maar toch is het onverstandig, zo leerde een schoeninkoper mij. Een gemengd assortiment is cruciaal. Niet alleen oogt het onprofessioneel en ontzettend saai als er alleen maar zwarte schoenen in de winkel staan. De schoenverkoper moet ook rekening houden met dat klanten niet altijd rationeel handelen en soms nog niet precies weten wat ze willen.

Een winkel die alleen maar zwarte schoenen verkoopt, wordt voorbijgelopen. Ziet een klant meer keus, dan komt hij rondkijken. De rode schoen is dus niet alleen nodig voor de klant die hier specifiek naar op zoek is, maar ook om uiteindelijk een (nieuwe) zwarte schoen te kunnen aanbieden.

Beleggers zijn niet altijd op zoek naar een zwarte schoen

Beleggingsadvies blijft dansen

De parallellen tussen De Efteling en de schoenwinkel aan de ene kant en de financiële dienstverlening aan de andere kant zijn makkelijk te trekken. Zoals het sprookjesbos is voor De Efteling, zo is beleggingsadvies traditioneel een belangrijk onderdeel voor banken die zich toeleggen op vermogensregie en beleggingsdienstverlening.

Zonder beleggingsadvies vermindert het professionele en onderscheidende karakter van deze banken. En dat is jammer, want klanten zijn niet altijd op zoek naar een (standaard) zwarte schoen, maar willen regelmatig wat anders. En dan is het prettig ook de rode schoen in de beleggingswinkel te hebben staan.

Beleggingsadvies biedt klanten bovendien bij uitstek de mogelijkheid om invulling te geven aan eigen ideeën. Bijzondere wensen kunnen nadrukkelijk worden besproken en uitgevoerd. In samenspraak met een beleggingsadviseur, die hierbij gebruikmaakt van de beleggingskennis en deskundigheid bij zijn bank.   

Banken moeten zich dan ook niet uit het veld laten slaan door extra regels voor het borgen van belangen van klanten, maar blijven investeren in het beleggingsadviesconcept. Zodat dit rode schoentje, juist in het belang van klanten, ook in de toekomst blijft dansen.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel