Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
03 september 2021
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 • In juli bevestigde de ECB dat de beleidsrente veel langer laag blijft, tot 2024 of verder. De inflatievoet moet een langere tijd boven de 2% uitkomen voordat renteverhogingen aan de orde zijn. 
 • Net als in het tweede kwartaal koopt de ECB ook dit kwartaal een hoger obligatievolume binnen het coronaprogramma (PEPP). Een afname wordt op z’n vroegst in het vierde kwartaal voorzien. 
 • De potentiële omvang van het zogenaamde PEPP programma (Pandemic Emergency Purchase Program) werd eind 2020 opgehoogd met € 500 miljard tot € 1.850 miljard. Daarnaast kan dit programma doorlopen tot maart 2022. De ECB blijft bovendien in ieder geval tot eind 2023 nieuwe obligaties kopen met de gelden van leningen die vrijvallen.
 • De ECB ondersteunt ook banken. Het TLTRO financieringsprogramma (Targeted Longer Term Refinancing Operations), die de kredietverlening van banken aan het bedrijfsleven op gang moet houden, loopt in ieder geval door tot medio 2022. 

Federal Reserve Bank (Fed)

 • Ook de Fed handhaaft voorlopig het uitgebreide pakket aan maatregelen dat is getroffen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. 
 • De officiële beleidsrentes blijven naar verwachting tot 2023 onveranderd, mede omdat de Fed tijdelijk een hogere inflatie dan 2% wil tolereren. 
 • Ook het ruime aankoopprogramma van obligaties ($ 120 miljard per maand) blijft voorlopig intact. Tijdens de Fed-vergadering in september wordt mogelijk aangegeven wanneer de afbouw gaat starten. De verwachting is dat dit net voor of na het jaareinde zal zijn. 
 • De Fed heeft dus geen haast. Een gevaar van oververhitting c.q. meer structurele inflatie, waardoor de Fed later alsnog harder moet ingrijpen, is hierdoor niet volledig uit te sluiten. Maar voorlopig hebben beleggers veel vertrouwen in de aanpak van de Fed.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 1 september 2021

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • De kapitaalmarktrentes bewogen in augustus in een nauwe bandbreedte. 
 • De Duitse tienjaarsrente bleef tussen de -0,5% en -0,4%. De Amerikaanse evenknie schommelde rond de 1,3%, mede door het oplaaien van de deltavariant. Daarnaast vertrouwen beleggers op de aanpak van de Fed. Pas rondom de jaarultimo zal de centrale bank naar verwachting de obligatie opkopen gaan verminderen. 
 • Tussentijds kan het (Amerikaanse) inflatiethema wel weer de kop opsteken en obligatierentes omhoog duwen. 
 • Wij vinden de huidige renteniveaus in de ontwikkelde landen niet corresponderen met de huidige economische groei- en inflatievoeten. De rentestanden liggen meer op ‘crisisniveaus’. De reële rente op de 10-jaars Duitse inflatie-obligatie daalde in augustus zelfs tot onder de -2%.

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.