Beleggers opgelucht dat links blok in Duitse regering geen optie is

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Beleggers opgelucht dat links blok in Duitse regering geen optie is

Beleggers opgelucht dat links blok in Duitse regering geen optie is

27 september 2021
Strakkere klimaatagenda, meer geld voor digitalisering en infrastructuur in Duitsland.

Strakkere klimaatagenda, meer geld voor digitalisering en infrastructuur in Duitsland.

 

In het kort:

  • Hogere rente in de Verenigde Staten verontrust niet, economische draagkracht is sterk genoeg
  • Aanvoerproblemen remmen Europese industrie, dienstensector biedt tegenwicht
  • Groei Chinese economie remt meer af, wachten op aanvullend beleid vanuit Beijing

Net niet, de twee gedoodverfde coalitiepartners SDP en de CDU/CSU slaagden er niet in om een meerderheid te behalen bij de Duitse parlementsverkiezingen, gezamenlijk bleven ze steken op 49,8%. Het wordt dus een coalitie met drie of mogelijk zelfs vier partijen. De grote winnaar is de SDP, die nu de grootste partij is in Duitsland, nipt voor de CDU/CSU.

Over links zijn de Groenen de derde partij, gevolgd door het liberale FDP over rechts. Die laatste twee hebben de sleutel voor de toekomstige coalitie in handen. Probleem is dat de agenda’s van deze beide buitenste partijen lastig te verenigen zijn. Niet met elkaar en niet met die van de SPD én de CDU/CSU. Dat kan een lange formatieperiode opleveren.

De opluchting bij aandelenbeleggers is echter groot, omdat het gevreesde linkse blok, SPD samen met De Groenen en Die Linke, niet langer een optie is. Een combinatie die heel sterk zou gaan sturen op klimaatpolitiek, een ruim begrotingsbeleid en hogere belastingen.

 

Meer angst voor inflatie

Na een nachtje slaap trokken beleggers in Amerikaanse staatsobligaties pas een duidelijke conclusie over de toelichting op het komende beleid van de Amerikaanse bank Federal Reserve (Fed). Zie ook ons artikel Duidelijke taal Fed schept rust bij beleggers. De toon van de toelichting was meer ‘hawkish’, haviken stemmen voor een strikter monetair beleid, wat resulteert in hogere rentetarieven om de inflatie onder controle houden.

Hoewel de hogere inflatie het stempel ‘tijdelijk’ houdt van Fed-baas Jerome Powell, is de overtuiging hierover verder op losse schroeven gekomen. De aanname van de start van de tapering (afbouw van maandelijkse obligatie-inkopen) in november nestelt zich steeds steviger in de gedachten van beleggers. Het aandachtsgebied van de Fed lijkt te verschuiven naar de bestrijding van de oplopende inflatietendens. Wij zien hiervoor meer bewijs dat die angst de samenleving insluipt.

 

Amerikaanse burgers verwachten fors hogere inflatie

Oranje lijn : verwachte inflatie 1-jaar vooruit
Zwarte lijn : gemiddelde verwachte jaarinflatie 3-jaar vooruit

Bron: New York Fed Survey of Consumer Expectations

 

De inflatiebeleving zit in de lift en is beduidend boven de Fed-aannames (iets boven de 2% voor 2022/2024). Dat kan een mogelijk risico vormen voor de economische groei. Deze week, dinsdag en vrijdag, krijgen we diverse indicaties over het consumentenvertrouwen in de VS.

Het ‘veranderde’ standpunt van de Fed jaagt de tienjaarsrente in de VS en ook in Europa even stevig opwaarts. Maar nogmaals, we blijven van mening dat de inflatie-opstoot tijdelijk van aard blijft en de bijbehorende oplopende rentes binnen de perken blijven.

 

Aanvoerproblemen belemmeren groei

De Ifo-index (de gevoelsbarometer voor het Duitse bedrijfsleven) meldde afgelopen vrijdag een lichte teruggang in september, maar bij de industrie was de schade aanzienlijk. Hogere energieprijzen en tekorten aan grondstoffen waren hier debet aan en dat euvel blijft tot begin volgend jaar aanhouden, aldus fabrikanten. Gelukkig is Covid-19 steeds verder op zijn retour en herstelde de dienstensector fors.

Afgelopen week liet het samengestelde inkoopmanagersindexcijfer uit de eurozone een vergelijkbaar beeld zien van een minder industriële groei. De kosten bij het bedrijfsleven maakten de snelste maandstijging door van de afgelopen 20 jaar, maar daar tegenover gingen de verkoopprijzen eveneens sterk in de lift. Blijkbaar is de vraag voldoende groot om de hogere prijzen te absorberen.

 

De economische agenda deze week

In Europa gaat de blik naar de economische sentimentsindicator van de EU. Wij verwachten een kleine terugval, waarbij de economische groei nog zeer stevig blijft. Verdere Covid-19-versoepelingen stutten de economische groei in het vierde kwartaal waarbij we rekenen op een 5,1%-groei op jaarbasis. De werkgelegenheid in de eurozone trekt verder aan waarbij het werkloosheidspercentage wederom met 0,1% afneemt tot een redelijke 7,5%, het niveau van pre-Covid-19. Die bevestiging verwachten we van de week te krijgen.

Het prijspeil in euroland loopt op, op maandbasis zelfs 0,5% in september is de verwachting, mede door sterk gestegen (volatiele) energieprijzen. Normaal gesproken laat dit de alarmbellen afgaan, maar wij rekenen erop dat de economie in de eurozone nog over ruime capaciteit beschikt, dito arbeidskrachten en dat de input- en energieprijzen weer zullen luwen.

In de Verenigde Staten wordt het pas economisch spannend aan het eind van de week. Met name hoe staat de pet van de burger? Prijzen lopen op, blijven burgers geld uitgeven? Een scherp oplopende inflatie is doorgaans fnuikend voor duurdere aankopen.

Wij denken dat dit effect nu minder speelt. Amerikaanse huishoudens hebben inmiddels erg diepe zakken en bezitten voor meer dan $ 16.500 miljard aan contanten of snel liquide te maken investeringen. Voor de coronacrisis lag dat bedrag op een ‘schamele’ $ 12.700 miljard. Bovendien hebben de huishoudens hun financiën veel beter op orde en dat geeft meer buffer. Het is mogelijk mede ook een verklaring dat er een tegenvallende toestroom is op de arbeidsmarkt.

In China spelen er meerdere incidenten: de ingezette herverdeling van welvaart, het Evergrande-debacle en de Covid-19-uitbraken die leiden tot grootschalige isolaties. Het doet de economische groei geen goed, maar het is gissen naar de uiteindelijke impact. De inkoopmanagersindexcijfers over september gaan dat inzicht geven. Nog belangrijker is de opstelling van de Chinese overheid inzake bovengenoemde dossiers, wij rekenen erop dat China de economie en burgers te hulp zal schieten, mede om sociale onrust te voorkomen in het land en vaart te maken met de herverdeling van welvaart.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 27 september tot

en met 1 oktober 

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

Duurzame orders

Aug

0,6%

Woensdag

Eurozone

EU Economic Sentiment Index (ESI)

Sep

117

Donderdag

China

Inkoopmanagersindex (industrie)

Sep

50,2

 

Eurozone

Werkloosheidspercentage

Aug

7,5%

Vrijdag

Eurozone

Consumentenprijsinflatie j-o-j

Sep

3,3%

 

VS

Persoonlijk inkomen/uitgaven m-o-m

Aug

0,2%/0,6%

 

 

Consumentenvertrouwen (UvM)

Sep

71

 

 

ISM Manufacturing

Sep

59,5

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel