Afwachten in China

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Afwachten in China

Afwachten in China

30 augustus 2021
Van Lanschot kijkt kat uit boom bij Chinese aandelen na beleggersonvriendelijke maatregelen.

Van Lanschot kijkt kat uit boom bij Chinese aandelen na beleggersonvriendelijke maatregelen.

 

In het kort:

  • Chinese aandelen staan dit jaar op verlies
  • Het is voor beleggers dubbel opletten met beleggen in China
  • Van Lanschot verwacht geen problematische afkoeling Chinese economie

 

In China zijn er de laatste weken een aantal belangrijke bewegingen die de Chinese aandelenmarkt niet onberoerd laten. Verschillende sectoren krijgen te maken met striktere regelgeving van de overheid rond hun verdienmodel of het benaderen van investeerders op buitenlandse markten, zoals de technologiesector.

Daarnaast legt president Xi Jinping steeds meer nadruk op gemeenschappelijke welvaart. Dat betekent minder vermogensongelijkheid en suggereert hogere belastingen voor grootverdieners én ondernemingen.

De Chinese aandelenindex CSI 30, die de grootste aandelen van de beurzen van Shanghai en Shenzhen weerspiegelt, verloor sinds de top in februari dit jaar bijna 20%. De laatste actie vanuit Beijing, het aanscherpen van beleggen met geleend geld (margin trading) raakte maandagochtend opnieuw de aandelenmarkt.

De Chinese overheid vindt dat beleggen met geleend geld de stabilisatie van de financiële markten niet ten goede komt en vindt het daarom minder gewenst. De Chinese aandelenmarkt behoort vanaf het begin van het jaar tot het beperkte groepje verliezers. Dat roept stilaan de vraag op of er een koopopportuniteit is?

 

Geen probleem

Van Lanschot keek in zijn beleggingsbeleid tot nu toe de kat uit de boom bij Chinese aandelen. Dat blijven we vooralsnog doen. De politieke marsrichting in China is niet echt te bestempelen als beleggersvriendelijk. Bovendien is het eerder een korte spurt dan een gestage mars: het gaat snel. De centraal geleide politiek in China maakt mogelijk dat de overheid kort en krachtig wet- en regelgeving kan veranderen. In een dergelijke politieke omgeving is het vaak dubbel opletten voor beleggers.

Er zijn niet alleen politieke vraagtekens bij China, ook de data over de Chinese economie doet wenkbrauwen fronsen. Reden zijn nieuwe uitbraken van het coronavirus en de geleidelijke normalisering van het (westerse) consumptiepatroon. Iets waar de Chinese goederenexport impact van ondervindt.

Toch zal de Chinese economie naar verwachting niet zodanig afkoelen dat het een probleem wordt voor het wereldwijde economische plaatje. Zo gaf de centrale bank Peoples Bank of China al aan de kredietverlening op een gecontroleerde manier op peil te houden.

Ook hebben regionale overheden voor de tweede jaarhelft nog financiële munitie op de plank liggen. Zij bleven de eerste maanden van het jaar ver onder de maximaal toegelaten niveaus voor schulduitgifte. De industriële productie blijft op zijn beurt steun ondervinden van de wereldwijde heropbouw van de lage voorraadniveaus.

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel