Centrale banken houden geldkraan open, inflatie blijft een tijdelijk euvel

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom

Centrale banken houden geldkraan open, inflatie blijft een tijdelijk euvel

26 juli 2021
Prima bedrijfsresultaten zullen steun bieden aan aandelenmarkten.

In het kort:

  • ECB bevestigt dat de beleidsrente nog heel lang, heel laag blijft
  • Groei economie Verenigde Staten piekt in tweede kwartaal, maar blijft voldoende hoog
  • Blik op Verenigd Koninkrijk voor verloop en economische impact van de Delta-variant

Mocht er nog ergens een spaarder zijn die hoopte om binnenkort weer een acceptabele (kleine) rentevergoeding op zijn rekening te ontvangen, dan sloeg de ECB die hoop vorige week nog een keertje aan diggelen. In lijn met het nieuwe strategische beleid herformuleerde de centrale bank haar forward guidance (de komende beleidslijn en welke factoren daarin relevant zijn).

Vooraleer de rente te verhogen, wil Frankfurt de inflatie op 2% zien ruim vóór het einde van zijn voorspellingshorizon die gemiddeld op 2,5 jaar ligt. Daarnaast willen monetaire beleidsmakers er voldoende vertrouwen in hebben dat de inflatie in de resterende periode tot het einde van die horizon op dat gewenste niveau blijft.

Voor de komende twee jaar voorziet de ECB een inflatie van rond de 1,5%, onder de doelstelling dus. Dat betekent dat geen renteverhoging tot ten minste 2024.
Daarnaast zet de forward guidance de deur nog wat verder open (voor zover dat nog nodig was) om de aankoopprogramma’s in één of andere vorm langer aan te houden.

Samengevat, de ECB scherpte de formuleringen van haar strategie en forward guidance iets aan, maar de praktische consequenties zijn dezelfde gebleven: de beleidsrente (nu -0,5 procent) blijft nog heel lang, heel laag.

Vanaf 2022 tapering in de VS

Na de ECB, is het deze week de beurt aan de Federal Reserve om de koppen bij elkaar te steken.

Voorzitter Jerome Powell blijft op zijn lijn dat de economie nog een lange weg tot het volledige herstel te gaan heeft en dat de huidige inflatie-opstoot (3,0% in 2021) tijdelijk is en om vervolgens tot 2,1% terug te vallen in 2022. Ook onder beleggers heerst blijkbaar weinig structurele inflatieangst.  Markten prijzen voor de komende tien jaar gemiddeld 2,2% in voor de VS. Met weliswaar iets hogere verwachtingen (2,8%) voor de kortere termijn van de komende 3 jaar, maar het blijft allemaal behapbaar.

Weinig redenen dus voor de Fed-bestuurders om deze week al met een concreet ‘taper-plan’ (afbouw opkoopprogramma) op de proppen te komen. Hoewel ze er wél over zullen praten natuurlijk. Om dat dan vanaf begin volgend jaar uit te rollen wellicht. Tenminste, als het economische herstel op het juiste pad blijft.

Herstel in VS over de piek heen

De versoepelde sociale restricties en de directe financiële steun van de overheid gaven dat herstel het voorbije tweede kwartaal een fikse duw. Komende donderdag verwachten we de eerste inschatting voor de Amerikaanse groei in dat kwartaal. Op jaarbasis gaan we uit van een cijfer rond de 8%. Dat zou een versnelling betekenen ten opzichte van de 6,4% over de eerste drie maanden van het jaar. Voor geheel 2021 rekenen economen gemiddeld met een jaargroei van 6,6%, die vervolgens in 2022 afkoelt tot een normale - maar nog steeds heel behoorlijke - 4,2%.  

De kans is reëel dat het tempo van het Amerikaanse herstel over z’n hoogtepunt heen is. De laatste weken zien we enige aarzeling in de economische data. Zo daalden de detailhandelsverkopen in de maand juni tegenover de voorgaande maand in reële termen. Dus na rekening te houden met de hogere prijzen. Het consumentenvertrouwen viel zelfs verrassend fors terug. Joe Sixpack kijkt met argusogen naar de opsprong in de inflatie. Voor de komende twaalf maanden rekenen burgers met een inflatiepiek van 4,8%, maar ook hier wordt die verhoging als tijdelijk gezien.  

Verder dreigen de disrupties in de aanvoerketens (bijvoorbeeld microprocessoren) en het tekort aan arbeidsaanbod in sommige sectoren een rem te zetten op het toekomstige groeipad.

Amerikaanse ondernemers blijven investeren

Veel zal uiteindelijk afhangen van hoe die disrupties en de arbeidsmarkt zich verder ontwikkelen. Wat dat eerste betreft, komen er voorzichtige signalen vanuit de automobielsector. De kraptes op de chipmarkten zouden iets beginnen afnemen.

Op de arbeidsmarkt is het afwachten hoeveel Amerikanen weer zullen toetreden, nu de verhoogde werkloosheidssteun afloopt en scholen binnenkort weer de deuren openen.

Positief is dat de investeringsappetijt bij ondernemers op peil blijft. Dat zal naar verwachting blijken uit de bijdrage van die investeringen aan de kwartaalgroei én uit de orders voor duurzame goederen in de maand juni.

Europese groei piekt in derde kwartaal

Ook in de eurozone staat een eerste inschatting voor de groei in het tweede kwartaal op de macro-agenda, die zal zo’n 1,5% hoger uitkomen ten opzichte van vorig kwartaal. Dat betekent dus een iets lager momentum dan in de VS, maar dat is logisch gegeven omdat de Europese vaccinatiecampagne later op gang kwam, restricties langer werden aangehouden en een land als Frankrijk in de lente nog tot een regelrechte lockdown overging.

Als de Delta-variant geen roet in het eten gooit, kan de Europese economie in het net gestarte derde kwartaal pieken. Diverse vertrouwensindicatoren suggereren dat alvast. Vooral uit de dienstensector. Komende donderdag krijgen we nieuwe vertrouwenscijfers vanuit de Europese Commissie. We gaan ervan uit dat die het positieve beeld zullen bevestigen. Met misschien enige aarzeling bij de consument die geconfronteerd wordt met mediaberichten over die bewuste ‘Delta’.

91% van de Britten heeft antistoffen

Ook aandelenbeurzen vertoonden de afgelopen dagen soms enige aarzeling. Enerzijds kijken markten af en toe bezorgd naar het virusbeeld, anderzijds appreciëren beleggers de degelijke bedrijfscijfers. 62% van de Europese ondernemingen die tot op heden kwartaalresultaten publiceerden, klopten de verwachtingen. Voor de VS is dat zelfs 86%.

Per saldo sloten aandelen de week hoger af (S&P500 +1,5%, Europese Stoxx 600 +2,0%). Ook wij houden in ons centrale beleggingsscenario een optimistisch accent aan. Met de ontkoppeling tussen nieuwe besmettingen en hospitalisaties als cruciale parameter op de korte termijn voor zowel de economie als markten.

In dit verband herhalen we nogmaals dat het Verenigd Koninkrijk aan een ‘boeiend’ experiment bezig is. Volgens de gezondheidsdiensten heeft 91% van de Britten ondertussen antistoffen, via natuurlijke besmetting of via vaccinatie. Uitkijken de komende weken of dat voldoende is om die bewuste ontkoppeling in stand te houden. Zo ja, dat komt het licht aan het eind van de economische tunnel weer wat dichterbij. In het Verenigd Koninkrijk, maar ook in andere regio’s met een voldoende hoge vaccinatiegraad.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 26 juli tot

en met 30 juli

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Eurozone

Kredieten gezinnen YoY

Jun

4,0%

 

 

Kredieten ondernemingen YoY

Jun

1,6%

 

VS

Orders duurzame goederen MoM 

Jun

2,1%

Woensdag

VS

Fed-beleidsbijeenkomst

 

 

Donderdag

Eurozone

EC Economic Sentiment

Jun

118,8

 

VS

BBP QoQ (jaarbasis)

2Q21

8,6%

Vrijdag

Eurozone

BBP QoQ

2Q21

1,5%

 

 

CPI-inflatie YoY (flash)

Jul

2,0%

 

 

CPI kerninflatie YoY (flash)

Jul

0,8%

 

 

Werkloosheid

Jun

7,9%

 

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Jun

0,7%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Jun

-0,3%

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel