Benieuwd hoe financiële markten reageren op sociaal beleid van Biden

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom

Benieuwd hoe financiële markten reageren op sociaal beleid van Biden

26 april 2021
Met belastingverhogingen wil president Biden de welvaart meer verdelen over de Amerikaanse samenleving.

 Met belastingverhogingen wil president Biden de welvaart meer verdelen over de Amerikaanse samenleving.

 

En verder:

  • De Europese Centrale Bank houdt monetair beleid onveranderd, in juni wordt het spannend
  • De Federal Reserve zal zijn monetair beleid niet wijzigen, maar voert wel een evenwichtsoefening uit
  • Inkoopmanagers en consumenten in Europa hebben meer vertrouwen in de economie

Zorgen over de Indiase variant van het coronavirus, degelijke bedrijfsresultaten, nieuwe belastingplannen van de regering Biden en een weinig opwindende beleidsbijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat was de cocktail van factoren die het verloop van de aandelenbeurzen de afgelopen dagen bepaalde. Na een paar beweeglijke handelssessies sloten de beurzen in de Verenigde Staten en Europa de week uiteindelijk nagenoeg onveranderd af.

Vooral de plannen van de Amerikaanse president Biden om de vermogens(winst)belasting voor hogere inkomensgroepen te verdubbelen van 20% naar 39,6% deed vorige week donderdag de wenkbrauwen bij beleggers fronsen. Net als het hogere tarief voor de winstbelasting voor bedrijven van 21% naar 28%. Deze voorstellen moeten nog wel een lange weg afleggen voordat ze als wet worden aangenomen.

Veel van Biden’s beleidsstappen in zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis gaan richting meer herverdeling van welvaart over de Amerikaanse samenleving. Het vizier is gericht op de linkerzijde van het politieke spectrum. Woensdag volgt wellicht een nieuw initiatief voor sociale uitgaven ter waarde van naar schatting 1.000 miljard dollar (4% à 5% van het bruto binnenlands product).

Wij zijn benieuwd hoe financiële markten op de iets langere termijn op het sociale beleid van Biden reageren. Enerzijds is er potentieel een positieve impact. Additioneel inkomen voor lagere inkomens heeft traditioneel een stevig effect op het economisch groeiplaatje. Economen spreken van een hoog ‘multiplicator-effect’. Dat kan bedrijfswinsten (en bijgevolg aandelenmarkten) ondersteunen. Anderzijds knabbelen hogere belastingen natuurlijk aan de marges en investeringsappetijt van bedrijven en beleggers. Wordt vervolgd.

 

Voorlopig een saaie ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) hield in zijn beleidsvergadering - zoals verwacht - alles bij het oude. Voorzitter Christine Lagarde benadrukte dat de centrale bank wel degelijk het tempo van zijn aankoopprogramma voor obligaties de laatste weken heeft opgevoert. Zoals ze bij de beleidsvergadering van maart had aangekondigd.

Desondanks gingen de langetermijnrentes in de eurozone de afgelopen weken wat omhoog.  Voorlopig is de ECB hier comfortabel mee. Maar de vraag is of dat zo blijft mocht de opwaartse beweging zich doorzetten. Bijvoorbeeld in aanloop naar de beleidsvergadering begin juni. Dan moeten de centrale bankiers een knoop doorhakken over de gewenste opkoopvolumes voor obligaties vanaf het derde kwartaal.

Financiële markten zijn wellicht niet blij zijn met een terugschaling, iets waar de centrale bankiers uit de noordelijke eurolanden al op hebben gehint. Het wordt daar in Frankfurt op 10 juni een delicate evenwichtsoefening.

 

Powell op een slap koord

De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) houdt woensdag een beleidsvergadering. Net als bij de ECB verwachten wij ook bij de Fed weinig verandering in het monetaire beleid. Ondanks de ongetwijfeld optimistische toon die voorzitter Jerome Powell zal aanslaan over de economie. Ruimhartig begrotingsbeleid en een stevig vaccinatietempo zijn de gekende redenen.

Toch zal ook Powell zijn evenwicht moeten zien te bewaren op een slap koord. Een evenwicht tussen die optimistische toon over de economie en voldoende overtuigend volhouden dat het monetaire beleid nog geruime tijd in de huidige ruime stand blijft.

Vooral over de Amerikaanse beleidsrente waart twijfel rond. Een meerderheid van de Fed-bestuurders ziet die niet opgetrokken worden vóór eind 2023. Beleggers houden echter rekening met een eerste opwaartse rentestap in 2022. Met begin volgend jaar, of zelfs eind dit jaar, alvast een geleidelijk terugschalen van de kwantitatieve verruiming (aankoopprogramma obligaties).

Op donderdag, de dag na de Fed-vergadering, krijgen we de eerste inschatting van de groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. Hoewel die nog niet volledig de geleidelijke heropening van de samenleving weerspiegelt, zal het verwachte zeer degelijke cijfer ons toch een nieuw voorproefje geven van wat we de komende maanden kunnen verwachten.

Aan het inkomen van de gemiddelde Amerikaan ligt het alvast niet. Vrijdag komen er cijfers over het inkomen van de Amerikaan in maart en die zullen fors hoger zijn. Met dank aan economische stimuleringsprogramma’s van de overheid en de langzaamaan aantrekkende arbeidsmarkt. Het belang van de toenemende werkgelegenheid zal de komende maanden alsmaar toenemen. Dat blijkt uit de afnemende aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen

 

Weerbaar Europa

Met de vaststelling dat de vooruitzichten voor economische groei in de eurozone een heel stuk gematigder zijn dan in de VS, trappen we een open deur in. Vrijdag komt een eerste inschatting van de economische groei in het eerste kwartaal.

De Markit PMI’s voor april (indices die het economisch sentiment onder inkoopmanagers aangeven) kwamen niettemin boven verwachting van economen uit. Met een score voor de dienstensector die voor het eerst sinds augustus 2020 weer boven de kritische grens van 50 uitsteeg. Dat is de grens tussen economische groei en krimp.

Ook de Europese consument begint langzaam licht aan het eind van de coronatunnel te zien. Het consumentenvertrouwen nadert het niveau van januari 2020, van net voordat de coronapandemie toesloeg.

De positievere inkoopmanagers en consumenten suggereren dat de brede economische sentimentsindicator van de Europese Commissie licht kan aantrekken (publicatie donderdag). Wat zou betekent, dat de Europese economie het tweede kwartaal toch met enige weerbaarheid heeft ingezet.

Maar hoe dan ook blijft het toerental van de Europese economische motor laag tot de coronarestricties geleidelijk kunnen worden opgeheven. Het is aan de financiële markten om door die overgangsperiode te blijven heen kijken. Het is onze verwachting dat beleggers dat inderdaad doen.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 26 april tot

en met 30 april

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

Orders duurzame goederen MoM

Maa

2,5%

Woensdag

VS

Fed-beleidsvergadering

 

 

Donderdag

Eurozone

Leningen gezinnen YoY

Maa

2,9%

 

 

Leningen ondernemingen YoY

Maa

7,1%

 

 

EC Economic Sentiment Index

Apr

103,0

 

VS

BBP (jaarbasis, 1ste schatting)

1Q21

6,5%

Vrijdag

Eurozone

CPI-inflatie YoY (flash)

Apr

1,6%

 

 

CPI kern-inflatie YoY

Apr

0,9%

 

 

Werkloosheid (flash)

Apr

8,3%

 

 

BBP QoQ (1ste schatting)

1Q21

-0,8%

 

VS

Persoonlijk inkomen YoY

Maa

20,0%

 

 

Persoonlijke bestedingen YoY

Maa

4,2%

 

China

NBS Manufacturing PMI

Apr

51,7

 

 

NBS Non-Manufacturing PMI

Apr

56,5

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel