Luc Aben plaatst kanttekening bij positief sentiment inkoopmanagers

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben plaatst kanttekening bij positief sentiment inkoopmanagers

Luc Aben plaatst kanttekening bij positief sentiment inkoopmanagers

29 maart 2021
Een snelle opleving van de economie in de eurozone is nog steeds mogelijk.

Een snelle opleving van de economie in de eurozone is nog steeds mogelijk.

 

En verder:

  • Centrale banken duwen rente wat terug
  • Inkoopmanagers in eurozone zijn positief gestemd
  • President Biden licht investeringen in infrastructuur en energietransitie toe

Een veiling van nieuw 7-jaars Amerikaans staatspapier verliep vorige week redelijk moeizaam en wat tot uitdrukking kwam in een iets hogere rentevergoeding voor beleggers. Financiële markten moeten heel wat volume absorberen bij het huidige - en wellicht aanhoudende - ruime begrotingsbeleid van de Verenigde Staten en met een centrale bank Federal Reserve die zijn aankooptempo voor obligaties onveranderd houdt.

Desalniettemin sloot dé marktbepalende factor in de afgelopen weken, de Amerikaans 10-jaarsrente, de handelsweek iets lager af met 1,67% tegenover 1,73% aan het begin van de week. In het kielzog van de VS ontspanden ook obligatiemarkten in de eurozone met gelijkwaardige lagere renteniveaus.

De centrale banken konden hun werk doen en de opgelopen rente voorzichtig wat terugduwen. De 10-jaarsrente in Duitsland daalde van -0,35% naar -0,29%. Ook de Italiaanse tegenhanger maakte een soortgelijke beweging door van 0,66% naar 0,61%.

Brede aandelenindices gingen, na enige aarzeling, per saldo omhoog: de S&P 500 met 1,6% en de Europe Stoxx 600 met 0,7%. Ondanks een derde golf met coronabesmettingen in Europa die weer roet in het maatschappelijke en economische eten gooide.

 

Vertrouwen in Europese economie houdt stand

De voorlopige Markit PMI (inkoopmanagerindex) voor de eurozone klom met 52,5 weer boven de 50 indexpunten. En komt daarmee weer in het groen (50 punten is de grens tussen verwachte economische groei en krimp). Inkoopmanagers in Europa zijn dus positiever geworden over economische ontwikkelingen. De stijgende index werd aangevuurd door de industriesector, maar ook de zwaar geplaagde dienstensector scoorde beter dan verwacht.

Een prettig bijkomstigheid is dat ook de werkgelegenheidscomponent weer in de groeizone belandde (boven de 50-puntengrens). Dat geeft aan, dat ondernemers meer vertrouwen koesteren voor de toekomst. Dat werd ook nog eens weerspiegeld door het Duitse ondernemersvertrouwen (IFO-index) die hoger uitpakte dan voorzien.

Kanttekening bij sentiment

Wij stipten vorige week al aan, dat nieuwe restricties om coronabesmettingen tegen te gaan het begin van de definitieve herlancering van de Europese economie verhinderen. Het peilen van de stemming onder inkoopmanagers gebeurde veelal vóór de aankondiging van die restricties.

Maar een en ander toont wél weer aan, dat als de vaccinatiecampagne een paar tanden (of beter: naalden) kan bijsteken, de heropleving van de economie snel kan gaan. Dat is ook in het Verenigd Koninkrijk te zien. Hoewel premier Boris Johnson voor een heel geleidelijke en voorzichtige afbouw van de lockdowns kiest, anticipeerden de Britse Markit PMI’s hier al stevig op.

Als de leveringen van coronavaccins enigszins beantwoorden aan de verwachtingen, dan is een snelle opleving van de economie ook voor de eurozone het perspectief. Wat niet wil zeggen dat ondertussen het geduld van burgers en van beleggers op de proef wordt gesteld. Maar zolang het licht blijft aan het eind van de vaccinatietunnel blijft het aandelensentiment nog gunstig gestemd.

Dinsdag komt een reeks economische vertrouwensbarometers van de Europese Commissie. Die zullen eveneens beter zijn dan in februari. Maar ook hier dezelfde kanttekening als bij de Markit PMI’s: tussen het moment van berekening en publicatie zitten aangescherpte beperkende maatregelen.

 

China haalt voet van gaspedaal

Ook in China staan deze week inkoopmanagersindices op de agenda. Wij verwachten weinig veranderingen met niveaus net boven de kritische score van 50.

Bij de ondersteuning van de economie door de overheid en de centrale bank trappen Chinese beleidsmakers nog niet op de rem. Maar de voet is wel van het gaspedaal. Het begrotingsbeleid van de Chinese overheid zal dit jaar minstens 3% minder ruim zijn tegenover het bruto binnenlands product. En hoewel de beleidsrente van de centrale bank vooralsnog onveranderd bleef, trekken banken alvast de teugels aan bij het goedkeuren van kredieten. 

Voor de komende maanden ‘wacht’ de Chinese economie op de rest van de wereld om verder aan te trekken. Dat verklaart wellicht gedeeltelijk waarom de prijsrally van sommige industriële metalen zoals koper sinds begin maart stokt of regelrecht omkeert. Als China zoals vorig jaar stimulerende maatregelen neemt om de groei van zijn economie aan te zwengelen, is dat vaak ‘grondstoffen-intensief’.

 

Chinese aandelen hebben het moeilijk

De Chinese aandelenbeurs kent ondertussen een moeilijke periode. Hoewel de winst tegenover maart 2020 nog steeds meer dan 30% bedraagt, verloor de CSI 300 (de belangrijkste aandelen op de beurzen van Shanghai en Shenzhen) 13% sinds de top medio februari.

De vrees voor een verstrakking van het Chinese monetaire beleid en voor de hogere Amerikaanse rente spelen Chinese aandelen parten. Maar ook politieke factoren hebben invloed, zoals de dreigende beperkingen voor Amerikaanse beleggers om in Chinese aandelen te beleggen. Of de toenemende grip van de Chinese overheid op bepaalde sectoren. Denk aan de afgeblazen beursgang van Ant Group, de fintechdochter van Alibaba, november vorig jaar na ingrijpen van de toezichthouder.

 

Amerikaanse arbeidsmarkt trekt aan

Het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde in de VS tot het laagste niveau sinds de corona-uitbraak  (684 duizend aanvragen). Het is nog wel ver boven pre-coronaniveau, toen wekelijks rond de 220 duizend werkloosheidsuitkeringen werden aangevraagd. Maar de verbetering lijkt ingezet.

Naarmate de coronavaccinaties verder vorderen, de lockdowns worden afgebouwd en de nieuwe begrotingssteun zijn impact begint te krijgen, trekt de arbeidsmarkt verder aan. Dit zal zich weerspiegelen in het arbeidsmarktrapport voor maart dat vrijdag wordt gepubliceerd. Met vooral nieuwe banen in zwaar getroffen dienstensectoren zoals horeca.

 

Investeringsplannen Biden en inflatie

De ISM Manufacturing (inkoopmanagersindex voor industrie, publicatie vrijdag) stijgt wellicht. Die staat al op een hoog niveau. Interessant hierbij is het verloop van de sub-index die de prijsdruk peilt.

Voor beleggers is het uitkijken naar de reactie van financiële markten op de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers, het economisch vertrouwen onder inkoopmanagers en de ontwikkeling van de prijzen. Reageren de markten blij op de economische opleving of vrezen ze inflatie? En stel dat de prijzen weer verder oplopen, dan moet dit wel gepaard gaan met voldoende economische groei. Zo niet, dan gaan beleggers morren.

President Biden licht woensdag naar verluidt zijn grootscheepse investeringsplannen voor de infrastructuur en energietransitie toe. Met daaraan gekoppeld het gedeeltelijk terugdraaien van de belastingverlaging voor ondernemingen en hogere inkomens van zijn voorganger Trump. Alles bij elkaar zou het om een plan van 3.000 miljard dollar gaan.

Voor de Amerikaanse economie betekenen de investeringsplannen van Biden impulsen op de lange termijn. Dat steunt de aandelenmarkten. Maar die zullen minder tevreden zijn met de hogere belasting voor bedrijven. En dat geldt ook voor overheidsplannen die de inflatie kunnen aanwakkeren.

Het feit dat overheidsinvesteringen in infrastructuur en energietransitie over een langere periode worden uitgesmeerd zou enig tegengewicht moeten bieden aan de vrees voor een verder oplopende inflatie. Bovendien zijn we al snel in het derde of vierde kwartaal voordat de nodige wetsvoorstellen voor de investeringen door het Congres zijn. Dat smeert de inflatie uit over de langere termijn.

Overigens is een stijgende inflatie niet per se negatief voor alle economische sectoren. Lees het artikel Energiesector profiteert het meest van oplopende inflatie over kansen en bedreigingen voor aandelen bij een stijgende inflatie.

 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 29 maart tot

en met 02 april

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

Eurozone

EC Economic Sentiment

Maa

96,0

Woensdag

China

NBS Manufactuing PMI

Maa

51,0

 

 

NBS Non-Manufacturing PMI

Maa

51,9

 

Eurozone

CPI-inflatie YoY (flash)

Maa

1,3%

 

 

CPI kern-inflatie YoY

Maa

1,2%

Donderdag

China

Caixin Manufacturing PMI

Maa

51,0

 

 

ISM Manufacturing

Maa

61,3

Vrijdag

VS

Nonfarm Payrolls

Maa

655K

 

 

Gemiddeld uurloon MoM

Maa

0,1%

 

 

Werkloosheid

Maa

6,0%

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

 

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel