Duurzaam beleggen om vorm te geven aan een betere toekomst

Martijn Kleinbussink
Martijn Kleinbussink
Portefeuillemanager Kempen Global Sustainable Equity Fund
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Duurzaam beleggen om vorm te geven aan een betere toekomst
blog
15 maart 2021

Duurzaam beleggen om vorm te geven aan een betere toekomst

De transitie naar een duurzame economie biedt beleggers financieel én maatschappelijk rendement.
Duurzaam beleggen

Iedereen heeft momenteel de mond vol over duurzaamheid en het blijft niet bij praten alleen. De transitie naar een duurzame economie verandert de wereld om ons heen en heeft op vrijwel alles impact: op de wijze waarop we leven, de wijze waarop politieke organen functioneren en de wijze waarop bedrijven zaken doen.

Duurzaamheid heeft ook een enorme impact op beleggingen.

De zesde innovatiegolf 

Wij denken misschien dat we in uitzonderlijke tijden leven. Disruptie is echter niets nieuws. In onze pogingen om de wereld om ons heen naar onze hand te zetten, ontwikkelen we continu nieuwe technologieën en komen we tot nieuwe inzichten. Innovatie vormt al eeuwen een disruptieve kracht voor onze maatschappij en een aanjager voor conjunctuurcycli.

Kempen onderscheidt vijf eerdere innovatiegolven die de wereld veranderden. Het begon bij de industriële revolutie in 1771.
Innovatiegolven

We beschouwen de transitie naar een duurzame economie als de zesde innovatiegolf. Dit is de innovatiegolf die de rest van onze levens gaat bepalen.

Lessen uit het verleden

Als beleggers naar eerdere innovatiegolven kijken, dan kunnen ze belangrijke lessen leren.

Allereerst komen revoluties niet zomaar uit het niets: ze hebben een lange aanloop. Maar als ze zich eenmaal aandienen, dan hebben ze een enorme impact en kunnen ze lange tijd impact hebben. Dit betekent, dat beleggers meerdere decennia van innovatiegolven kunnen profiteren.

De huidige innovatiegolf wordt aangewakkerd door ambitie - niet door uitvindingen

In de tweede plaats leert het verleden ons, dat beleggers durf moeten tonen en veranderingen moeten omarmen in plaats van afwijzen. Het is essentieel dat beleggers zorgvuldig kijken naar de ontwikkelingen om hen heen en niet achter veranderingen aan blijven lopen.

Opvallend is ook het grote verschil met vorige golven: de transitie naar een duurzame economie is niet aanbod- maar vraaggedreven. De huidige innovatiegolf wordt niet aangewakkerd door nieuwe uitvindingen, maar door een grote ambitie – een duurzame economie – en de wereld moet fors investeren om dit doel te bereiken.

De transitie naar een duurzame wereld is zeer kansrijk voor beleggers. Zij kunnen hierin een grote rol spelen. Sterker nog, beleggers vormen in onze ogen het grootste platform dat er is om positieve veranderingen in gang te zetten.

Duurzaam beleggen heeft een veel grotere impact dan minder vliegen

Enorm kansrijk: financieel én maatschappelijk rendement

De transitie naar duurzaamheid biedt beleggers de mogelijkheid om niet alleen financieel rendement te behalen, maar ook vorm te geven aan een betere toekomst voor ons allemaal.

Beleggers kunnen bijvoorbeeld bedrijven selecteren die actief zijn op innovatieve terreinen zoals precisiebiologie, industriële innovatie, nieuwe generatie medicijnen of duurzame energie. Deze bedrijven kunnen veel geld verdienen door oplossingen voor ’s werelds meest nijpende problemen aan te dragen.

En voor iedere individuele belegger is er ook veel te winnen. Een belegger die zijn spaargeld in een duurzaam aandelenfonds investeert, bereikt daarmee een grotere reductie van broeikasgassen dan met bijvoorbeeld korter te douchen of een keer minder te vliegen. Je hebt met duurzaam beleggen een veel grotere en bredere impact.

Duurzaamheid al langer in het vaandel

Kempen hanteert al sinds 2002 een duurzaam beleggingsbeleid bij zijn Europese small-capstrategie. En in 2013 lanceerden we onze duurzame aandelenstrategie. Met het Sustainable Equity Team aan het roer tracht deze strategie beleggers outperformance op de wereldwijde aandelenmarkten te bieden, op basis van beleggingen die een kleinere CO2-voetafdruk hebben en een bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs) van de Verenigde Naties leveren.

Verder lezen over duurzaam beleggen

Webinar duurzaam beleggen

Wilt u meer weten over de beleggingsmogelijkheden die voortvloeien uit de transitie naar een duurzame economie? En bent u benieuwd hoe wij dit in onze duurzame aandelenstrategie verwerken? Kijk dan dit webinar terug.

Meer informatie

Wilt u weten welke beleggingen in uw portefeuille passen? Neem dan contact op met uw beleggingsspecialist.

Disclaimer

Kempen Capital Management N.V. (KCM) heeft een vergunning als beheerder van diverse ICBE’s en ABI’s en is bevoegd om beleggingsdiensten te verlenen en staat als zodanig onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Dit document wordt u slechts ter informatie aangeboden en biedt onvoldoende informatie om een beleggingsbeslissing te kunnen nemen. Dit document bevat geen beleggingsadvies, geen beleggingsaanbeveling, geen research, noch een uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument, en mag dan ook niet als zodanig geïnterpreteerd worden. De hierin opgenomen visie is onze visie per de datum van dit document en deze kan, zonder voorafgaande mededeling, onderhevig zijn aan wijzigingen.
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel