Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
 1. Inspiratie
 2. Beleggen
 3. Visie op de geld- en kapitaalmarkt
Beleggen bij Van Lanschot

Visie op de geld- en kapitaalmarkt

Rentevisie
05 februari 2021
De verwachtingen van Van Lanschot voor de renteontwikkeling.

Ontwikkelingen geldmarkt

Europese Centrale Bank (ECB)

 • De ECB hanteert een zeer ruim monetair beleid om de zwaar door corona getroffen Europese economie te ondersteunen 
 • In januari maakte de ECB een pas op de plaats nadat het in december nog extra maatregelen aankondigde om de negatieve effecten van de heropleving van de coronapandemie te bestrijden. 
 • De potentiële omvang van het PEPP programma (Pandemic Emergency Purchase Program) werd eind 2020 opgehoogd met € 500 miljard tot € 1.850 miljard. Daarnaast kan dit programma doorlopen tot maart 2022 . De ECB blijft bovendien in ieder geval tot eind 2023 nieuwe obligaties kopen met de gelden van leningen die vrijvallen. 
 • De ECB ondersteunt ook banken. Het TLTROfinancieringsprogramma (Targeted Longer Term Refinancing Operations), die de kredietverlening van banken aan het bedrijfsleven op gang moet houden, is wat vergroot. Daarnaast is de looptijd van dit programma een jaar verlengd tot medio 2022.
   

Federal Reserve Bank (Fed)

 • Ook de Fed handhaaft het uitgebreide pakket aan maatregelen dat is getroffen om de Amerikaanse economie te ondersteunen. 
 • De officiële beleidsrentes blijven de komende paar jaar (en mogelijk veel langer) zeer laag. Ook al omdat de Fed tijdelijk een hogere inflatie dan 2% wil tolereren.
 • Daarnaast kent de Fed een fors aankoopprogramma voor zowel staats- als bedrijfsobligaties en kan ze deze indien nodig nog uitbreiden.
 • Maar voorlopig voorzien we geen grote wijzigingen in het Fed-beleid. Dit onderstreepte Fed-president Powell ook tijdens de laatste vergadering in januari. Als de langere rentes echter te snel oplopen, dan zal de Fed zeker in actie komen. Powell houdt echter nu nog steeds ‘zorgen’ over de economie. Hij is daarmee een stuk pessimistischer dan de economen.
10-jaarsrente Duitsland, Verenigde Staten, Japan en Verenigd Koninkrijk
10-jaarsrente duitsland, verenigde staten, japan en groot-brittannië
Bron: Refinitiv Datastream, 4 februari 2021

Ontwikkelingen kapitaalmarkt

 • De Duitse tienjaarsrente schommelt sinds de tweede helft van 2020 tussen de -0,4% en -0,6%.
 • Het renteverschil tussen Duitsland en de financieel zwakkere Zuid-Europese landen is in 2020 sterk gedaald. Dit is vooral te danken aan lagere rentes van landen zoals Italië en Spanje, die in december zelfs historische dieptepunten bereikten.
 • De Amerikaanse tienjaarsrente liep in januari met 0,2%-punt op naar 1,1%. Tussentijds werd zelfs een niveau van 1,2% aangetikt.
 • Door de extra fiscale maatregelen en de investeringsagenda van Biden zal het begrotingstekort verder oplopen. De VS zal veel extra geld moeten lenen om dit te financieren. De tienjaarsrente wordt hierdoor omhoog geduwd. De Fed zal echter voldoende tegenwicht (willen) bieden, omdat rentelasten voor de VS, burgers en bedrijven anders te sterk stijgen.
Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie

Meer weten over beleggen?

Persoonlijk beleggingsadvies
Beleggingsadvies, vermogensbeheer of een combinatie? Wij gaan graag voor u aan de slag.