Luc Aben ziet dat eurozone achterloopt op Verenigde Staten

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet dat eurozone achterloopt op Verenigde Staten

Luc Aben ziet dat eurozone achterloopt op Verenigde Staten

01 februari 2021
Amerikaanse economie plust, Europese economie krimpt en vaccineren tegen corona gaat sneller in VS.

En verder:

  • Amerikanen sparen momenteel veel, dat biedt perspectief voor consumptie
  • Werkloosheid in Europa kan oplopen als economie weer open gaat
  • Nervositeit op financiële markten is te wijten aan speculatieve gebeurtenissen, geen reden tot ongerustheid

De Amerikaanse economie wist het laatste kwartaal van 2020 in de plus af te sluiten met een groei van +1,0% (kwartaal-op-kwartaal). Ook Duitsland (+0,5%), Spanje (+0,4%) en België (+0,2%) slaagden daarin. Frankrijk ging met -1,3% in het rood, hoewel het de schade wist te beperken. Dat lijkt voor de hele eurozone het geval: een krimp van de economie, maar toch iets beter dan de afgelopen maanden soms werd gevreesd.  

Belangrijker dan het (weliswaar) recente verleden, is de vraag of de opgetekende tendensen een voorbode zijn voor de komende maanden. De Amerikaanse economie die beter presteert dan de Europese economie.

Vooruitzichten voor de VS al bij al goed

De kans dat de Amerikaanse economie redelijk blijft draaien lijkt reëel. Zo loopt de VS voorop met vaccineren en heeft inmiddels 8% van de bevolking een coronavaccin gekregen tegenover 2% in de eurozone. En president Biden wil het tempo verder opvoeren van 1 miljoen prikken per dag naar 1,5 miljoen.

Verder is er de massale overheidssteun voor de Amerikaanse economie. Nu al bedraagt de Amerikaanse spaarquote, het deel van het inkomen dat de gemiddelde Amerikaan spaart, 13,4%. De financiële steun die Amerikaanse burgers van de overheid krijgen om door de coronacrisis te komen wordt op een spaarrekening gezet.

Als Biden erin slaagt om zijn additionele stimuleringsvoorstel voor de economie (gedeeltelijk) door het Congres te loodsen, dan loopt de spaarquote nog verder op. Als de economie weer open gaat dan kan dit geld worden uitgegeven. Dat maakt, dat het perspectief voor de consumptie rooskleurig oogt.

Werkgelegenheid geeft vertrouwen

De consumptie in Amerika krijgt steun van de op enig moment aantrekkende arbeidsmarkt. Werkgelegenheid geeft consumenten vertrouwen. Afgelopen zomer hebben we gezien hoe snel een flexibele arbeidsmarkt kan herstellen na de afbouw van coronabeperkende maatregelen. Zelfs nu lijkt één en ander zich al te stabiliseren. Het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidssteun neemt af.

Wellicht blijkt komende vrijdag of er in de maand januari per saldo al weer wat nieuwe banen bijkwamen. In december gingen er nog 140.000 banen verloren, maar toen wezen we er al op dat het vooral de zwaar door Covid-19 getroffen sectoren betrof. In andere sectoren zoals zakelijke dienstverlening en retail nam het aantal banen juist toe.

De redelijke vooruitzichten voor de Amerikaanse economie willen niet zeggen dat er geen weg meer te gaan is naar volledig herstel. Maar de Amerikaanse economie zit momenteel slechts 2,5% onder het niveau van voor de coronacrisis.

De al bij al redelijke vooruitzichten weerspiegelden zich in sentimentsindicatoren zoals de inkoopmanagersindices (Markit PMI’s). Die meten het economisch vertrouwen onder inkoopmanagers. Wij verwachten dat maandag voor de ISM Manufacturing (industriesector) en woensdag ISM Non-Manufacturing (dienstensector) te zien.

Eurozone loopt achter

In de eurozone is de werkloosheid tijdens de coronapandemie opvallend laag gebleven. In belangrijke mate komt dat door de aanpak van de crisis waarbij Europa en de VS ieder een andere route kozen.

Uncle Sam koos er voor om individuele burgers en mensen die hun baan verliezen te ondersteunen. Europa ging vooral voor het in dienst houden van werknemers via werktijdverkorting of tijdelijke werkloosheid. Maandag komt het nieuwe Europese werkgelegenheidscijfer voor december 2020.

De komende maanden is het uitkijken of de Europese werkloosheid niet alsnog oploopt als de economie uit zijn ‘coma’ wordt gehaald en steunmaatregelen worden teruggeschroefd. Er is een golf aan faillissementen te verwachten, vooral van ondernemingen die volledig door hun reserves heen zijn, die er voor de crisis al slecht voor stonden of waarvan het businessmodel niet meer aanslaat.

Het beeld van de Europese en Amerikaanse arbeidsmarkt kan sterk van elkaar gaan verschillen. In de VS zal de werkloosheid bij heropening van de economie dalen waar die in Europa juist kan toenemen. Overigens houden economen voor Europa rekening met een beperkte toename van banenverlies in de komende tijd.

Beter dan verwachte bedrijfsresultaten

Van de Amerikaanse ondernemingen heeft ondertussen 30% zijn kwartaalresultaten gepubliceerd. Van de Europese bedrijven is dat 10%. Het zijn nog beperkte percentages, maar het zegt toch al iets. Over het algemeen verrassen de kwartaalcijfers positief. Bijna vier op de vijf ondernemingen klopt de winstverwachting van analisten. Gemiddeld is dat zelfs zeer fors met bijna 20% méér winst per aandeel dan analisten hadden ingeschat.

Natuurlijk, de verwachtingen voor de vierdekwartaalcijfers waren niet erg hoog gespannen. Na ook al meevallende resultaten in het derde kwartaal pasten analisten hun vooruitzichten nauwelijks opwaarts aan. Als de economie dan al met al meevalt in de laatste maanden van het jaar, dan springen ondernemingen relatief gemakkelijk over de winstverwachting heen.

Wat opvalt, is dat bedrijfsleiders voorzichtig zijn met hun verwachtingen voor de toekomst. Beleggers hopen soms op méér toelichting. Die terughoudendheid verklaart wellicht waarom markten flauwtjes reageren op de winstcijfers.

Wij vinden het niettemin logisch dat ondernemingen voorzichtig zijn met zich uitspreken over de verwachte resultaten in 2021. Ook zij hangen af van die ene cruciale parameter: de uitrol en effectiviteit van de coronavaccins.

Twijfel over de effectiviteit van het vaccinatieprogramma en over nieuwe virusvarianten zetten aandelenbeurzen vorige week af en toe onder druk. De voorzichtige toon van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve, bij zijn toelichting op de Amerikaanse economie hielp ook niet echt.

Maar ondanks de onzekerheden en problemen bij (sommige) vaccins, blijft de verwachting van een stevige economische heropleving in de tweede helft van het jaar gerechtvaardigd. Powell gaf aan het extreem ruime monetaire beleid nog geruime tijd voort te zetten. Ook de Europese centrale bank ECB doet dat.

Zolang het ruime geldbeleid van centrale banken onveranderd blijft, kijken wij op dit moment als belegger door de tussentijdse nervositeit op de financiële markten heen. De volatiliteit is voor een stuk te wijten aan (eenmalige) speculatieve gebeurtenissen, zoals het oorlogje tussen particuliere beleggers en hedgefondsen rond het aandeel GameStop. Wij zien dan ook geen reden om onze huidige overwogen positie in aandelen aan te passen.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 01 februari tot

en met 05 februari

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Werkloosheid

Dec

8,3%

 

VS

ISM Manufacturing

Jan

60,0

Dinsdag

Eurozone

BBP QoQ (1ste schatting)

4Q20

-1,2%

Woensdag

China

Caixin Services PMI

Jan

55,8

 

 

Caixin Manufacturing PMI

Jan

55,4

 

Eurozone

CPI inflatie YoY (flash)

Jan

0,9%

 

 

CPI kern-inflatie YoY (flash)

Jan

0,5%

 

VS

ISM Non-Manufacturing

Jan

56,8

Donderdag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen

Dec

0,3%

Vrijdag

VS

Nieuwe banen (non-farm)

Jan

20K

 

 

Uurlonen MoM

Jan

0,3%

 

 

Werkloosheid

Jan

6,8%

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel