Jack Horvest stelt vast: eind goed, al goed voor 2020

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Jack Horvest stelt vast eind goed al goed voor 2020

Jack Horvest stelt vast: eind goed, al goed voor 2020

28 december 2020
Het sentiment op de financiële markten blijft positief door politieke deals in Europa en Verenigde Staten.

Het sentiment op de financiële markten blijft positief door politieke deals in Europa en Verenigde Staten.

 

In het kort:

  • Economisch steunpakket voor Amerikaanse burgers en bedrijven brengt verlichting
  • Brexitdeal bevat veel open eindjes, dossier gaat gemoederen ook in 2021 bezighouden
  • Chinese industriebedrijven maken meer winst dan verwacht.

Op de valreep zette president Donald Trump zondag zijn handtekening onder het langverwachte steunpakket van $ 900 miljard voor Amerikaanse burgers en bedrijven. Eerder nog weigerde Trump akkoord te gaan, onder meer omdat hij de steun voor Amerikanen te laag vond. Daarmee ging hij in tegen het standpunt van de Republikeinen in de Senaat, die juist minder steun wilden tegenover de Democraten die inzetten op een hoger bedrag. Na druk van partijgenoten ging Trump alsnog overstag.

Met het steunpakket behouden naar schatting 14 miljoen werklozen hun uitkering. Tot medio maart bedraagt de toelage $ 300 per week. Verder ontvangen de meeste burgers direct $ 600 op hun bankrekening. Kleine bedrijven en ZZP’ers ontvangen eveneens tegemoetkomingen.

Niet onbelangrijk is dat Trump ook tekende voor een bedrag van $ 1.400 miljard om federale overheidsinstanties tot september van geld te voorzien. Anders dreigde er weer een sluiting of shutdown van diverse overheidsinstanties en vertraging bij de uitrol van het coronavaccin. Nu kunnen Amerikanen een gratis inenting krijgen.

 

Biden belooft meer geld

Hoewel veel economen het economisch steunpakket van $ 900 miljard te mager vinden, geeft het opluchting. Financiële markten reageren positief en het versterkt het gunstige sentiment voor aandelen. Aankomend president Joe Biden heeft toegezegd meer steun beschikbaar te stellen als hij op het pluche van het Witte Huis zit.

De vraag is echter of Biden zijn voorstel voor een hoger steunbedrag door het Congres krijgt geloodst. Daarvoor zijn de Senaatsverkiezing in Georgia op vijf januari belangrijk. Het gaat om de laatste twee Senaatszetels die nu nog in Republikeinse handen zijn. Bij winst van de Democraten krijgt Biden de macht over het Congres en kan hij zijn politieke agenda uitvoeren zonder compromissen met en tegenwerking van de Republikeinen.

Als de Senaat in handen van de Republikeinen blijft dan wordt de macht van Biden aanzienlijk gekortwiekt. Die verkiezingen kunnen de positief gestemde financiële markten even in een wachtstand zetten. 

 

Brexitchaos afgewend, maar werk aan de winkel blijft

De brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie behoedt Europeanen en Britten voor chaos, maar het akkoord is verre van compleet. Er zijn veel open eindjes die nader moeten worden uitgewerkt, zoals de positie van de omvangrijke financiële sector in het VK.

Het is niet duidelijk of financiële dienstverleners in de Londense City nog op de huidige voet producten en diensten kunnen aanbieden op de Europese markt. Verder zijn er kwesties rond de uitwisseling van data en rond concurrentie. Er is genoeg stof om de komende tijd over door te praten. Van het brexitdossier zijn beleggers absoluut nog niet verlost.

 

Vasthouden aan succesvolle coronavaccinatie

Met het terugdringen van de coronabesmettingen wil het nog niet echt vlotten. In steeds meer werelddelen duikt de meer besmettelijke Britse virusvariant op. De wereld stelt zich in op een paar moeilijke coronamaanden, maar alle hoop blijft gevestigd op een snelle en succesvolle vaccinatie. Zolang deze overtuiging opgeld doet, zonder al teveel bijwerkingen, blijven beleggers bereid het glas halfvol te zien. Daar houden wij ons aan vast.

 

Op de macro-economische agenda

Dunne economische agenda in de laatste week

Voor Europa staat er deze week niks op de economische agenda. In de Verenigde Staten krijgen we de gebruikelijke wekelijkse aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen. Die blijven met meer dan 800.000 aan de te hoge kant, maar daarover maken we ons niet al te sappel.

In de Verenigde Staten en Europa brokkelt de economische trend licht af door de oplaaiende coronabesmettingen en bijbehorende lockdowns. Het is echter niet verontrustend slecht waarbij er de afgelopen weken ook de nodige positieve uitschieters waren te noteren, zoals bij de inkoopmanagersindices. Inkoopmanagers zijn positiever over de economie.

 

Chinese bedrijfswinsten plussen fors

Het Chinese statistiekbureau NBS meldde zondag dat de winsten van industriële bedrijven in november met 15,3% waren gestegen (jaar-op-jaar). Dat is een stuk sterker dan de toename van 13% die analisten hadden verwacht. Het zijn met name de consumptie en de export die de winstgroei stuwen. Wij zien dat deze twee groeimotoren steeds meer aanslaan voor de Chinese economie en de verwachting is dat deze positieve trend zich in de eerste maanden van 2021 doorzet.

Economen schroeven hun verwachtingen voor de groei van de Chinese economie in 2021 inmiddels verder op richting 9%. De opkomende landen in Azië ontwikkelen steeds meer momentum en worden door institutionele beleggers steeds meer als de favoriete aandelenregio gezien. Maar liefst 48% van de institutionele beleggers houdt een overwogen positie aan voor deze regio. Vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen was dat nog 35%. Van Lanschot hanteert in zijn beleggingsbeleid eveneens een overwogen aandelenpositie voor de regio opkomende landen.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 28 december tot

en met 2 januari

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Donderdag

China

NBS PMI- industrie /diensten

Dec

52 / 56,4

 

VS

Wekelijkse WW- aanvragen

Nov

835.000

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel