Een jaar om nooit te vergeten

Jan van de Ven - Van Lanschot
Jan van de Ven
Senior vermogensbeheerder
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Een jaar om nooit te vergeten

Een jaar om nooit te vergeten

13 december 2020
Thuiswerken maakte het nog beter mogelijk om in crisistijd met klanten te communiceren.

Thuiswerken maakte het nog beter mogelijk om in crisistijd met klanten te communiceren. 

 

Ik zit al vanaf 12 maart thuis. Niet in de oude betekenis van werkeloos of ziek thuis zijn, maar in de nieuwe zin van thuis werken. Thuiswerken bevalt me goed. Ik bespaar mezelf dagelijks 2,5 uur woon-werkreistijd. Mijn kinderen vragen niet meer de hele dag mijn aandacht, en dat scheelt veel. Mijn echtgenote Mariëlle werkt drie dagen in de week, wél buitenshuis. Op de dagen dat ze me thuis werkend meemaakt irriteer ik haar niet, zegt ze. Gelukkig maar.

Thuiswerken is een verademing en is efficiëntie ten top. Ik sta op en binnen 10 minuten ben ik aan het werk. Rond een uur of half zeven ’s avonds is het ‘eten!’. Een stuk gezelliger dan voorheen, toen ik later thuiskwam en de rest van het gezin vaak al had gegeten.

 

Spreken én zien

Een enkele collega deed eerder nog wat smalend als ik het over mijn thuiswerkdag had. Dat wantrouwen – alsof je alleen op kantoor goed kunt werken – is nu volledig verdwenen. En terecht, ze moesten het kennelijk eerst zelf ervaren.

Mis ik mijn collega’s? Nee, eigenlijk niet echt. Dit doet vermoeden dat ik geen sociaal type ben. Dat valt mee. Ik zie mijn collega’s namelijk elke dag. Weliswaar op een scherm, maar we zien en spreken elkaar. Het e-mailverkeer met de Van Lanschot collega’s in de regio's is grotendeels vervangen door videobellen met MS Teams. Hen zie en spreek ik nu vaker, en dat is veel leuker. Ook de meeste klanten ervaren een digitale afspraak – gezien de omstandigheden – als prima, maar eerlijk gezegd kan er niets op tegen een fysieke ontmoeting aan de bestuurs- of keukentafel.  

 

Duiden en geruststellen

Vanaf het moment – eind februari – dat de coronacrisis effect begon te krijgen op de financiële markten was het goed raak. Ik kan met zekerheid zeggen dat we het niet eerder zo druk hebben gehad: intensiveren van de communicatie over onze visie op de economie, de V, W, en L scenario's, het aanpassen van ons beleggingsbeleid, videogesprekken met verontruste klanten, het bijna dagelijks updaten van bezoekpresentaties, het uitrollen van nieuwe vermogensbeheerconcepten, selecteren van nieuwe beleggingsfondsen, het vaststellen van scherpere duurzaamheidscriteria. En nog veel meer.

Ontwikkelingen volgden elkaar snel op. Alles wat gisteren werd gepubliceerd was vandaag achterhaald. Elk uur reistijd of inefficiënt vergaderen zou in zo'n situatie tijdsverspilling zijn geweest. Het maakte thuiswerken noodzakelijk, of er nu wél of geen protocol is.

Thuiswerken maakte het nog beter mogelijk om de broodnodige communicatie aan onze klanten in barre tijden voor elkaar te krijgen. Om economische en financiële ontwikkelingen te belichten en om gerust te stellen. Ik hoop dat u het ook zo ervaren heeft.

Er zijn minder klanten die de handdoek in de ring gooiden en hun beleggingen te gelde maakten. Uitstappen is een begrijpelijke emotionele reactie als je op een dag tientallen procenten verlies op beleggingen noteert. Maar het is niet rationeel. De geschiedenis leert dat er na een daling, hoe diep ook, altijd weer herstel volgt. “Blijf belegd. Stap niet met je hele vermogen uit, want daarmee verlies je op de lange termijn”. Dat was in maart-april onze boodschap. Dat is gemakkelijk gezegd, het is immers niet ons vermogen, maar dat van u. Maar het is achteraf toch weer de beste strategie gebleken.

 

Never a dull moment

Het herstel van de financiële markten ging snel. De beurzen staan gemiddeld weer rond het niveau van eind 2019. En dat ondanks een ongekende economische en sociale crisis. Nu krijgen mijn collega’s en ik de vraag van klanten of aandelenkoersen niet té veel zijn vooruitgelopen op het verwachte economische herstel in 2021?

Het antwoord is genuanceerd en voert te ver om er in dit blog diep op in te gaan. Op het niveau van de bekende aandelenindices (MSCI World, S&P 500, Euro Stoxx 600) lijkt alles weer bij het oude. Maar als ik onder de motorkap kijk, dan zie ik grote verschillen. Beleggers beloonden in de afgelopen maanden wat ‘goed’ was en ze straften (zwaar) af wat ‘niet goed’ was. ICT-aandelen waren ‘in’, want door de lockdowns ging iedereen thuis online en digitaal werken en winkelen. Aandelen uit de 'oude' economie, bijvoorbeeld banken, oliebedrijven en industrie waren ‘uit’.

Beleggers scheiden dus het kaf van het koren. Zijn aandelen duur? Gemiddeld genomen misschien wel, maar lang niet alle aandelen. Van Lanschot is in zijn beleggingsbeleid op 11 november zelfs van licht onderwogen naar licht overwogen gegaan. Oftewel, we hebben aandelen bijgekocht. Dat is een concreter antwoord op de vraag of aandelen niet te duur zijn geworden..

2020 is een jaar om nooit te vergeten. Geen dag was hetzelfde. Mijn mooie beleggingsvak verveelt nooit. Het werk gaat altijd door. En thuiswerken voorlopig ook.

 

Jan van de Ven is vermogensbeheerder.

Jan van de Ven - Van Lanschot
Jan van de Ven
Senior vermogensbeheerder
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel