Luc Aben ziet met Janet Yellen een oude bekende in de Amerikaanse politiek

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet met Janet Yellen een oude bekende in de Amerikaanse politiek

Luc Aben ziet met Janet Yellen een oude bekende in de Amerikaanse politiek

30 november 2020
Altijd nuttig als de minister van Financiën de centrale bank Federal Reserve door en door kent.

En verder:

  • In Europa loopt de werkloosheid (nog) niet op
  • Productiebeperking olie blijft van kracht
  • In Amerika zwakt groei nieuwe banen af

Aandelenmarkten sloten vorige week opnieuw in de plus af. Met dank aan positief coronavaccinnieuws, dit keer de testresultaten van AstraZeneca en Oxford University. Aan het einde van de week doken een aantal vraagtekens op bij die resultaten, ingegeven door verwarring over verschil in testgroepen, doseringen en effectiviteit van het vaccin. Maar beleggers legden die (voorlopig) naast zich neer.

Het coronavaccin van AstraZeneca heeft een effectiviteit van 62%. Dat is lager dan de 90% van Pfizer en Moderna, maar is degelijk en hoger dan de 50% die gewoonlijk geldt voor vaccins. Een aantal landen waaronder India heeft al aangegeven om het vaccin te willen goedkeuren.

 

Comeback Janet Yellen

Een andere aanjager van de aandelenbeurzen vorige week was het nieuws dat de toekomstige Amerikaanse president Biden eraan denkt om Janet Yellen tot minister van Financiën te benoemen. Yellen heeft niet het imago van een budgettaire scherpslijper en dat biedt perspectief voor een aanhoudend ruim begrotingsbeleid ter ondersteuning van de Amerikaanse economie post-Covid-19.

Bovendien kent zij de Federal Reserve door en door, omdat ze voorzitter van de Amerikaanse centrale bank is geweest. Dat suggereert een vlotte samenwerking en is altijd nuttig in een wereld waarin het onderscheid tussen begrotingsbeleid en monetair beleid vervaagt.

De vraag is wel of Yellen voldoende politiek gepokt en gemazeld is om akkoorden te sluiten met een Republikeinse Senaat. Dat is nodig als de staat Georgia de twee resterende Senaatszetels begin januari toewijst aan de Republikeinen. Bij deze verkiezingsuitslag behouden de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat. Beleggers interpreteerden het mogelijke weerzien van Yellen alvast positief.

 

En verder op de macro-economische agenda

Europese werkloosheid blijft onder controle

Het economische front levert weinig verrassingen op. Dat de Europese dienstensector het moeilijk heeft, getuige de zwakke score voor de voorlopige Markit Services PMI, wisten we al. Woensdag zal met cijfers over de werkloosheid in de eurozone echter blijken, dat één en ander vooralsnog niet leidt tot sterk oplopende werkloosheid. Overheden blijven ondernemingen immers financieel aanmoedigen om hun werknemers in dienst te houden.

De vraag is of de steunprogramma’s van de overheden voor de economie voldoende lang worden aangehouden om de periode tot de uitrol van een vaccinprogramma te overbruggen. Banken lijken in ieder geval terughoudender te worden in het verstrekken van krediet aan zowel ondernemingen als particulieren. Zij vragen zich af of de uiteindelijke weerslag van de crisis op de financiële weerbaarheid van ondernemingen en gezinnen niet alsnog moet komen.

Ook de Europese Centrale Bank (ECB) sprak bij monde van hoofdeconoom Philip Lane alvast zijn bezorgdheid uit over de economie. Er is een reële kans dat de centraal bankiers het monetaire gaspedaal daarom nog wat dieper intrappen. Op 10 december wordt er opnieuw vergaderd in Frankfurt.

Nieuwe inflatiecijfers voor november komen er dinsdag aan. Die zullen alvast bijkomende argumenten opleveren voor de ECB om het geldbeleid nog wat ruimer aan te zetten. Nu maatregelen om de coronabesmettingen te beperken de Europese economie in de krimpzone duwen, is opwaartse inflatie weer wat verder weg. Zolang de vraagzijde van de economie niet volledig is hersteld, verwachten wij weinig verandering van dit beeld.

 

Amerikaanse arbeidsmarkt vertraagt

De Amerikaanse economie blijft ondertussen verrassend weerbaar. Dat bleek bijvoorbeeld uit de Markit PMI’s (indices voor vertrouwen van inkoopmanagers in de economie). Ondanks een lichte terugval, zullen ook de soortgelijke ISM-indices deze week ruimschoots in de groeizone blijven (een indexstand boven 50). Zelfs de index voor de dienstensector blijft positief, in tegenstelling tot zijn Europese evenknie. Maar de Verenigde Staten kennen vooralsnog minder beperkende maatregelen.

Toch is met positieve economische vertrouwen van inkoopmanagers niet gezegd dat de VS een zachte economische winter ingaan. De besmettingscurves blijven de slechte kant opgaan en het aantal restricties begint nu toch toe te nemen. Wellicht zullen de economische cijfers hierdoor in de komende weken van mindere kwaliteit zijn. Het wekelijkse aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen kruipt al omhoog.

De Amerikaanse arbeidsmarkt begint te aarzelen. Dat zal vrijdag ook blijken uit het arbeidsmarktrapport voor november. Dat tekent nog steeds een ‘plus’ op, maar het tempo waarin nieuwe banen ontstaan zwakt af. Vooralsnog is het afzwakkende economische nieuws ondergeschikt aan het positievere vaccinnieuws en zien economen en beleggers vooral het licht aan het eind van de coronatunnel.

 

Productiebeperking olie blijft

Wij stippen verder nog de jaarlijkse bijeenkomst van OPEC+ (incl. Rusland) aan die maandag begint. Een belangrijk agendapunt is de geldende productiebeperkingen. Bij geen akkoord over de voortzetting daarvan gaat de oliekraan weer verder open met 1,9 miljoen vaten per dag.

De discussie spitst zich toe op een verlenging tot het einde van het eerste kwartaal van 2021. Met de hoop dat de productiebeperkingen op dat moment losgelaten kunnen worden met zicht op een forse economische heropleving in de tweede helft van 2021. Wij rekenen op een aanhoudende beperking, omdat grotere olielanden als Rusland en Saoedi-Arabië dat wensen.   

 

China wacht op de rest

Vanuit het officiële Chinese statistische bureau (NBS) kregen we maandagochtend mooie cijfers voor de inkoopmanagersindices voor zowel de industrie- als de dienstensector. De scores zoals Caixin die vaststelt, meer gericht op de private sector, leveren wellicht hetzelfde beeld op. 

Dat de Chinese economie het degelijk doet, is goed. Als enige belangrijke economie in de wereld zal het land voor 2020 een positief groeicijfer optekenen. Maar voor een échte wereldwijde economische opleving is het natuurlijk wachten op het westen. Dat wacht op zijn beurt op een  vaccinatieprogramma.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 30 november tot

en met 04 december

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Dinsdag

China

Caixin Manufacturing PMI

Nov

53,5

 

Eurzone

CPI-inflatie YoY (flash)

Nov

-0,2%

 

 

CPI kern-inflatie YoY (flash)

Nov

0,2%

 

VS

ISM Manufacturing

Nov

57,9

Woensdag

Eurozone

Werkloosheid

Nov

8,4%

Donderdag

China

Caixin Services PMI

Nov

56,4

 

Eurozone

Detailhandelsverkopen YoY

Okt

3,0%

 

VS

ISM Non-Manufacturing

Nov

56,0

Vrijdag

VS

Nieuwe banen

Nov

500K

 

 

Uurlonen YoY

Nov

4,2%

 

 

Werkloosheid

Nov

6,7%

 

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel