Luc Aben waagt zich niet aan voorspellingen in Amerikaanse politieke thriller

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben waagt zich niet aan voorspellingen in Amerikaanse politieke thriller

Luc Aben waagt zich niet aan voorspellingen in Amerikaanse politieke thriller

02 november 2020
Hoe reageren beleggers op een overwinning van Trump of Biden: ontgoocheld of opgelucht?

Hoe reageren beleggers op een overwinning van Trump of Biden: ontgoocheld of opgelucht?

 

En verder:

  • Joe Biden staat voor in de peilingen, maar wint hij voldoende kiesmannen?
  • Europa is economische zorgenkindje
  • Beleggingsbeleid Van Lanschot blijft onveranderd

Het smalende lachje van mijn collega was duidelijk te zien op het scherm: of ik nog een mening had over de Amerikaanse presidentsverkiezingen? We waren aan het video-bellen over economische ontwikkelingen. Het lachje verwees naar 2016.

Op basis van de peilingen vroeg ik me destijds gekscherend af of het nog wel relevant was om die verkiezingen te houden? Het resultaat was een uitgemaakte zaak met de straatlengte voorsprong van Hillary Clinton. En de rest is geschiedenis.

 

Spannende verkiezingen

Ook nu weer lijken de peilingen duidelijk. Méér zelfs nog dan vier jaar geleden. Het aantal stemmen voor Joe Biden vertoonde nooit de volatiliteit die er bij Hillary Clinton wél was. Website FiveThirtyEight schat Biden’s kansen op het winnen van de verkiezingen in op 89%.

Toch kan het Amerikaanse kiessysteem voor een thriller zorgen. De meeste stemmen halen is immers niet altijd relevant. Het gaat om het verzamelen van een voldoende aantal kiesmannen: 270 van de 538 om precies te zijn. Het zijn de staten die hun kiesmannen toewijzen aan de winnende kandidaat, waarbij grote staten meer kiesmannen mogen verdelen dan kleinere.

De staten waar Biden een ruime, ‘veilige’ voorsprong heeft in de peilingen vertegenwoordigen 216 kiesmannen (bron: RealClearPolitics.com). Dat is te weinig voor de eindoverwinning. Voegen we de staten aan toe waar het verschil met Trump minstens vijf procent bedraagt, dan komen we op 260. Nog steeds onvoldoende voor de eindoverwinningen. Deze cijfers geven aan hoe spannend de verkiezingen zijn.

Er zijn dinsdag niet alleen verkiezingen voor een president, maar ook voor de Senaat. De peilingen geven de Democraten een kans van 66% om een meerderheid in de Senaat te veroveren. Een meerderheid in de Senaat is belangrijk voor de krachtdadigheid van de toekomstige president. Een (blijvende) Republikeinse Senaat is een obstakel voor president Biden om bijvoorbeeld zijn geopperde (belasting)plannen door te voeren. Die behelzen een gedeeltelijke terugdraai van de belastingverlaging van Trump.

 

Biden wil massaal investeren

In het artikel Amerikaanse presidentsverkiezingen: Trump versus Biden beschouwen wij de mogelijke reacties van financiële markten op de verkiezingen. Kort samengevat kunnen de grootscheepse investeringsplannen van Biden een stimulans voor de economie zijn. Maar beleggers kunnen huiveren van zijn plannen om Trump’s belastingverlaging gedeeltelijk terug te draaien. Maar per saldo zou Biden positief moeten kunnen zijn voor aandelenbeleggers. Zelfs als zijn beleid de rente een tikje omhoog duwt. De Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) zal ervoor zorgen dat zo’n beweging geen overdreven proporties aanneemt.

De plannen van Trump zijn minder concreet. Ze gaan niet veel verder dan opnieuw lagere belastingen en deregulering. Bovendien plant hij besparingen, onder meer in de gezondheidszorg.

De begrotingsplannen van Trump ogen minder ruim dan die van Biden. De vraag is wat bij aandelenbeleggers doorslaggevend is bij four more years Trump in het Witte Huis: de opluchting dat de belastingen voor ondernemingen niet omhoog gaan of de ontgoocheling over iets kleine injecties van de overheid in de economie? Nog los van de grotere waarschijnlijkheid van het verder doordrijven van internationale handelsconflicten.

 

Macro-economische agenda

Status quo voor Fed

Twee dagen na de verkiezingsuitslag staat een beleidsbijeenkomst van de Federal Reserve op de agenda. Omwille van deze timing zullen er geen nieuwe monetaire beslissingen worden genomen. Zeker niet als nog niet bekend is wie de nieuwe president van de VS wordt.

Bovendien is extra monetaire actie van de Fed op dit moment niet dringend, hoewel ook in de VS de coronabesmettingen weer toenemen. Wel zien we dat de 10-jaarskapitaalmarktrente mede in aanloop naar de verkiezingen omhoog sluipt van 0,65% eind september naar 0,87% nu.

 

Amerikaanse arbeidsmarkt trekt verder aan

Deze week krijgen we ISM-inkoopmanagersindices voor Amerika. Maandag voor de industriesector en woensdag voor de dienstensector. Noch voor de industrie noch voor de diensten verwachten we grote veranderingen in het economisch vertrouwen bij inkoopmanagers. Beide scores zullen ruimschoots in de groeizone blijven (een indexstand hoger dan 50). 

Naar verwachting zal het nieuwe arbeidsmarktrapport vrijdag weer een fors aantal nieuwe banen in de maand september optekenen. Al een aantal weken zit zowel het aantal nieuwe als het aantal verlengde aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in een dalende trend. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft geleidelijk aantrekken, hoewel het momentum wat afzwakt.

 

Onveranderd beleggingsbeleid

De Amerikaanse economie doet het vooralsnog redelijk. Hopelijk gooit de verdere verspreiding van het coronavirus geen roet in het eten. De Chinese economie herstelt nóg sneller van Covid-19 en houdt meer vaart. Dat bleek maandagochtend nog eens met de Caixin Manufacturing PMI (inkoopmanagersindex industriebedrijven) die met 53,6 boven verwachting uitkwam. China sluit 2020 zelfs af met een economische groei die naar schatting tussen 2% tot 2,5% bedraagt. 

Europa is op dit moment het meest acute economische zorgenkindje. De definitieve Markit PMI’s (inkoopmanagersindices) zullen dat woensdag bevestigen. Aandelenbeurzen reageerden vorige week op de economische zorgen in de eurozone. Vrijdag keerde rust op de beurs terug. Beter dan verwachte economische groeicijfers voor het derde kwartaal hielpen. De groei van de economie in de eurozone kwam tegenover het tweede kwartaal uit op +12,7% en dat is beter dan de +9,4% die economen hadden verwacht.

Beleggers putten wat moed uit de economische groei in het derde kwartaal. Als het coronavirus onder controle is, blijkt het wel degelijk mogelijk om de economische draad weer op te pikken. Helaas zijn we zo ver nog niet. Integendeel zelfs, nu corona overal weer toeslaat.

In ons beleggingsbeleid hebben wij een licht onderwogen positie in aandelen. Op dit moment houden we dat onveranderd. Ondanks dat de verwachtingen voor de groei van de Europese economie voor het laatste kwartaal van 2020 en het eerste kwartaal van 2021 neerwaarts bijgesteld zullen worden.

 

De ECB springt opnieuw bij

De verlaging van de verwachte economische groei in Europa zal gematigder zijn dan bij de eerste coronagolf in de lente. Al was het maar omdat het uitgangspunt lager is. De economie draaide voor de meest recente, nieuwe lockdowns verre van op volle toeren.

Bovendien is de economische situatie in China en de VS beter. Ook blijft de verwachting gerechtvaardigd, dat er in de loop van de eerste helft van 2021 geleidelijk een vaccin komt.  En er is natuurlijk nog de Europese Centrale Bank (ECB). Dat er in december bijkomende monetaire versoepelingen komen om de Europese economie te helpen, is een zekerheid. Het is alleen nog afwachten welke dat zullen zijn. Die andere belangrijke centrale bank in Europa, de Bank of England, zal deze week wellicht al het gaspedaal dieper intrappen en zijn aankoop van obligaties opschroeven.

Maar nu eerst afwachten wie in januari het Witte huis mag inrichten. Dat weten we over een paar dagen. Hopelijk….

 

Lees al onze beschouwingen en blos over de Amerikaanse verkiezingen

Amerikaanse presidentsverkiezingen: Trump versus Biden

Amerikaanse presidentsverkiezingen en gevolgen voor aandelen

De Donald J. Trump Bibliotheek

 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 02 november tot

en met 05 november

Publicatiedag

Regio

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

ISM Manufacturing

Okt

55,8

Dinsdag

VS

Fabrieksorders MoM

Sep

1,0%

Woensdag

China

Caixin Services PMI

Okt

54,0

 

VS

ISM Non-Manufacturing

Okt

57,5

 

Eurozone

Markit Composite PMI (final)

Okt

49,4

Donderdag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen YoY

Sep

2,8%

 

VS

Fed beleidsbijeenkomst

 

 

Vrijdag

VS

Nieuwe banen (excl. Landbouw)

Sep

600K

 

 

Werkloosheid

Sep

7,6%

 

 

Uurlonen YoY

Sep

4,6%

 

 

 

 

 

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel