Van Lanschot Advies neemt goud op en ruilt aandelen Europa voor opkomende landen

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Van Lanschot Advies neemt goud op en ruilt aandelen Europa voor opkomende landen

Van Lanschot Advies neemt goud op en ruilt aandelen Europa voor opkomende landen

15 oktober 2020
Opname goud vanwege strategische spreiding, meer gewicht in aandelen opkomende landen.

Opname goud vanwege strategische spreiding, meer gewicht in aandelen opkomende landen.

 

In het kort:

  • Positie in goud vervangt EMU- staatsobligaties.
  • Belang in goud is meer van strategische aard gelet op het extreem monetair en fiscaal beleid
  • Bij aandelen ruilen we Europese aandelen deels voor aandelen uit opkomende landen

Van Lanschot Advies voert in zijn beleggingsbeleid twee wijzigingen door. We nemen een positie in goud in combinatie met een verlaging positie EMU- staatsobligaties. En we ruilen Europese aandelen voor aandelen uit opkomende landen

 

Goud voor staatsobligaties

In het neutrale beleggingsprofiel nemen wij een belang op van 3 procentpunt in goud door middel van een passief beleggingsfonds in Amerikaanse dollars (fysiek goud-ETF). Voor de financiering van deze goudaankoop verlagen wij onze positie in staatsobligaties EMU met eveneens 3 procentpunt.

Zowel goud als staatsobligaties hebben in tijden van economische onrust een functie van vluchthaven. Echter, beide categorieën bezitten geheel verschillende beleggingseigenschappen en hebben een andere functie in het beleggingsbeleid.

 

Positie in goud is strategisch   

De aankoop van goud doen we met een blik op de langere termijn. De wereld waarin monetair beleid en begrotingsbeleid steeds meer een activistisch karakter krijgt, vraagt om meer en een andere spreiding in het beleggingsbeleid.

Goud heeft andere eigenschappen dan beleggingscategorieën zoals aandelen, obligaties en vastgoed. Dat geeft een dempend effect op de beweeglijkheid - en daarmee risico - van de portefeuille. 

We benadrukken dat de opname van goud in onze beleggingsportefeuille niet is ingegeven door een fors negatieve visie op de economie.

 

Amerikaanse rente drijvende kracht achter goudprijs

Een lagere reële rente is positief voor de koers van goud. De reële rente is het huidige rentepercentage minus het inflatiepercentage. Wij verwachten dat die reële rente nog geruime tijd laag blijft. Centrale banken blijven de rente omlaag duwen om de economie te steunen. Bij hervatting van de economische groei kunnen de inflatie(verwachtingen) weer gaan oplopen, er is immers veel geld gecreëerd. Dat steunt de goudprijs verder.

Bovendien zorgt de lagere reële rente ervoor dat het nadeel van beleggen in goud, zoals het missen van rente-inkomsten, minder zwaar weegt.

Het rendement op staatsobligaties is zeer laag en wij vinden deze beleggingscategorie duur. Dat is mede een reden om EMU-obligatiebeleggingen in te wisselen voor goud. Naast de wens om een betere spreiding van risico’s aan te brengen en toch een vluchthaven te hebben.

 

 

Aandelenruil: opkomende landen voor Europa

Wij houden onze licht onderwogen positie in aandelen aan. Maar in ons beleggingsbeleid verleggen we nu de regionale accenten. We nemen een licht overwogen positie in voor aandelen uit de opkomende landen. Het belang in Europese aandelen gaat naar meer onderwogen. In het neutrale beleggingsprofiel bedraagt deze stap 2 procentpunt.  

De redenen voor deze regionale herpositionering is de opflakkering van Covid-19,  de Amerikaanse politieke situatie en het groeipotentieel van vooral opkomend Azië.    

Het is vooral Europa wat te maken heeft met stijgende coronaviruscurves. De bijbehorende (gedeeltelijke) lockdownmaatregelen dreigen het economische herstel in het vierde kwartaal en mogelijk van begin 2021 verder in de kiem te smoren.

De toenemende kans dat Joe Biden het Witte Huis betrekt is met name positief voor aandelen uit opkomende landen. De handelsagenda van Biden is een stuk minder agressief dan van Donald Trump en de handelsspanningen met China nemen naar verwachting af.

 

Opkomend Azië heeft groeipotentieel

 

Een ander punt is dat de Amerikaanse dollar bij een Biden-bewind kan verzwakken. Dat is goed nieuws voor bedrijven uit opkomende landen, die veel geld geleend hebben in USD. En veel landen hebben hun munt gekoppeld aan die dollar, daardoor wordt de lokale valuta goedkoper en dat helpt bij het exporteren.

Een laatste belangrijk punt voor onze aandelenruil is dat de Chinese economie veel sneller herstelt van de Covid-19-crisis dan verwacht. Waar medio 2020 nog van een nulgroei werd uitgegaan voor 2020, voorzien economen nu een 2,5% tot 3,0% groei. Naast China laten ook landen in de Aziatische regio zoals Taiwan, Zuid-Korea, Thailand en Maleisië een economisch herstel zien. Het Covid-19 virus is aanmerkelijk beter onder controle in Oost-Azië.

Wij gaan er vanuit dat de opkomende landen in 2021 een stevig economisch herstel laten zien waar opkomend Azië vooroploopt. China, samen met hofleveranciers Zuid-Korea en Taiwan, beslaan bijna 70% van de MSCI Index Emerging Markets aandelenindex.  

 

Nieuwe vermogensverdeling

Onderstaande tabel laat de nieuwe vermogensverdeling zien in ons neutrale beleggingsprofiel.

 


 

Lees ook de artikelen Goud als medicijn tegen coronacrisis en Amerikaanse presidentsverkiezingen en gevolgen voor aandelen.

 

Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel