Positieve coronatest Trump veroorzaakt tijdelijk deining op financiële markten
Beleggers vluchten naar veilige havens, olie en aandelen in de verkoop.
In het kort:
- Schrikreactie op financiële markten, maar meestal gaan beleggers snel over tot orde van de dag
-
Huis van Afgevaardigden (Democraten) stemt in met steunpakket voor Amerikaanse economie, nu de Senaat (Republikeinen) nog
- Vrijdagmiddag staat het Amerikaanse arbeidsmarktrapport op de agenda, een belangrijke graadmeter
De Amerikaanse president Trump meldde donderdag in een tweet dat hij en zijn vrouw Melania positief zijn getest op corona. Allebei zijn ze direct in quarantaine gegaan. Dat gooit flink roet in het eten van de verkiezingscampagne van Trump. Hij moet het hebben van grote bijeenkomsten, maar kan nu de deur niet uit.
De financiële markten reageerden direct op de besmetting van Trump en zochten veilige havens op. De koersen van de Amerikaanse dollar en goud (+1,5%) stegen, terwijl een termijncontract op de Amerikaanse aandelenindex S&P 500-index 1,4% verloor. De olieprijs was eveneens de pineut en ging 3% omlaag.
Over tot orde van de dag
Gewoonlijk ebben dit soort schrikreacties op actuele gebeurtenissen snel weg en gaan beleggers weer over tot de orde van de dag, hoe wrang dat ook klinkt. Er staan immers een aantal belangrijke macro-economische gebeurtenissen te wachten zoals het rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt in september (vrijdagmiddag) en de voortzetting van het steunpakket voor de Amerikaanse economie. Een akkoord hierover kan op de aandelenmarkten voor een opluchtingsrally zorgen.
Toch blijft het nu gissen hoe de financiële markten de komende dagen met coronapatiënt Trump omgaan. Hoe verloopt het ziektebeeld? En wat zijn mogelijk andere gevolgen? Zijn de vicepresidentskandidaat Mike Pence en Democratisch uitdager Joe Biden ook besmet, zij deelden dinsdag met Trump het podium tijdens een verkiezingsdebat?
De besmetting van Trump is bijna zeker negatief nieuws voor de economie. De versoepeling van coronamaatregelen wordt teruggedraaid. Meer consumenten zien in dat corona serieus is en dat drukt het consumentenvertrouwen. De economische groei remt hierdoor af.
Wil tot succes?
Misschien dat de Amerikaanse politiek in deze onzekere omstandigheden juist successen wil boeken? Afgelopen nacht werd het voorgestelde stimuleringspakket van $ 2.200 miljard door de Democraten in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd. Nu gaat het pakket voor een akkoord naar de door de Republikeinen gedomineerde Senaat. Die zijn - uiteraard - minder enthousiast en hebben een tegenvoorstel gedaan ter waarde van $ 1.600 miljard. Het gevecht gaat door maar de politieke kemphanen aan Republikeinse en Democratische zijde blijven gelukkig wel in gesprek met elkaar. Wordt vervolgd.
Jack Horvest is investment specialist.