Senior specialist Investment, Research & Communicatie
China neemt wereldeconomie op sleeptouw
In het kort:
- China komt sneller uit de Covid-19-crisis en voert kredietgroei sterker op
- Bijna 80% van aandelenindex MSCI Opkomende Landen is afkomstig uit Opkomend Azië
- Een winst van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is gunstig voor opkomende landen
De Chinese economie ontwikkelt duidelijk meer vaart, zo blijkt uit recente cijfers. De Covid-19-uitbraak is sneller onder controle in China (en in Oost-Azië) dan in andere delen van de wereld. Het westen kampt nu met een tweede besmettingsgolf. Dat zet China en andere Aziatische landen (behalve India) op voorsprong als het gaat om economische opleving.
Waar economen in het voorjaar nog rekenden met een nulgroei voor de Chinese economie in 2020, worden taxaties nu voortdurend opgehoogd. Voor de Chinese economie wordt nu een groei voorzien tussen 2,5% en 3,0%. Voor 2021 is de verwachting van economen dat de Chinese economische groei plust op een zeer fraaie 8,0%.
Met het mooie herstel van de Chinese economie trekken ook de perspectieven aan voor belangrijke toeleveranciers van halffabricaten zoals Taiwan en Zuid-Korea. De groeitaxaties voor hun economie in 2020 zijn opgehoogd naar respectievelijk +1,0% en -0,7%.
China voert kredietgroei versneld op
Anders dan de Westerse wereld heeft China de geldbuidel minder enthousiast hoeven te trekken om de economie tijdens Covid-19-crisis overeind te houden. De Chinese geldgroei (M1) nam de afgelopen maanden toe met 5% tot 6% op jaarbasis. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten is tegen de 40% en in Europa tegen de 15%. Kort door de bocht is kredietgroei een synoniem voor economische groei.
We zien de Chinese kredietgroei in augustus en september plots sterker aantrekken. De belangrijke maatstaf Aggregate Social Financing, de binnenlandse kredietverstrekking aan de private sector, maakt de grootste stijgingen door sinds 2018.
Een ander aspect is dat de centrale bank Peoples Bank of China vrijdagochtend bevestigde de geldsluizen ook de komende tijd open te laten staan voor stimulering van de economie. Het herstel van de consumptie en werkgelegenheid in China is nog broos. Wij rekenen er op dat een ruim monetair en fiscaal beleid de komende tijd vooral de binnenlandse vraag voedt. Dat is goed nieuws voor Europese exporteurs. We zagen bijvoorbeeld de autoverkopen in september al stijgen met 8% jaar-op-jaar.
In andere landen in opkomend Azië dan zien we vergelijkbaar monetair en fiscaal beeld als in China. Ook daar is er bij centrale banken en overheden ruimte aanwezig om de economie te stimuleren en wij verwachten dat die ruimte wordt benut indien nodig.
Beleggingscasus aandelen opkomende landen aangesterkt
Onder leiding van China zijn wij mede positiever over aandelen in de opkomende landen en dan vooral die uit opkomend Azië. Uit onderstaande grafiek blijkt dat bijna 80% van de MSCI-index van opkomende landen bestaat uit aandelen uit deze regio. De overige, grotere landen als Brazilië, Zuid-Afrika en Rusland zijn sterk gericht op grondstoffenexport waar China weer grootverbruiker van is. Echter, deze landen kampen met specifieke eigen problemen.
De aantrekkende economische groei in opkomende landen zorgt ervoor dat de winstgevendheid in 2020 beter op peil blijft en er is 2021 een stevig winstherstel te verwachten is.
Gewicht van landen in MSCI Emerging Markets-ndex
Bron: IBES, Bloomberg
Waardering aandelen uit opkomende landen
De waardering van aandelen uit opkomende landen is als ‘gemiddeld’ te beoordelen. In onderstaande grafiek geven we de gemiddelde verhouding tussen de koers-winstverhouding tussen ontwikkelde en opkomende landen. Over een langere periode handelen aandelen uit opkomende landen’ op 0,75 maal de verhouding van aandelen uit ontwikkelde landen. Ook nu is dat het geval.
Koers-winstverhouding opkomende landen versus ontwikkelde landen
Bron: JP Morgan
Covid-19, Biden en Amerikaanse dollar
De beleggingscasus voor opkomende landen is gevoelig voor de wereldeconomie en de Covid-19-pandemie. Exporten zijn belangrijk voor deze landen, maar als de rest van de wereld in een lockdown zit dan raakt dat de uitvoer. Dit is een risico, maar de aantrekkende vraag uit China verzacht de pijn.
Een andere onzekerheid voor opkomende landen is de Amerikaanse politiek. President Joe Biden met een meer gematigde handelspolitiek is positief, zeker als het Congres geheel democratisch wordt. De verzwakking van de Amerikaanse dollar, die in dat geval wordt verwacht, is gunstig voor de opkomende landen waar bedrijven veel schulden hebben gefinancierd in dollars.
Van Lanschot verhoogde in zijn beleggingsbeleid recentelijk de positie in aandelen uit opkomende landen. Lees hier meer over in het artikel Van Lanschot Advies neemt goud op en ruilt aandelen Europa voor opkomende landen.
Senior specialist Investment, Research & Communicatie