Adviseur corporate social responsibility
Roche gaf onder druk van aandeelhouders toch receptuur coronatest vrij
Farmaceut Roche veroorzaakte eind maart veel ophef toen het in - eerste instantie - weigerde om zijn receptuur voor een vloeistof voor coronatesten te delen. De stof toont aan of iemand besmet is. Omdat er een tekort was aan de vloeistof, vroegen laboratoria om de samenstelling te delen zodat ze die zelf konden maken en door konden gaan met testen op corona.
Portefeuillemanager Richard Klijnstra belegt met het Kempen Global én European Sustainable Value Creation Fund in Roche. In gesprek met Marnix Kluiters vertelt hij, hoe hij over deze kwestie het gesprek aanging met de onderneming. Klijnstra wilde weten hoe de vork in de steel zat en drong bij Roche aan op het belang van voldoende testcapaciteit en dat financieel gewin even niet voorop stond. Zijn inspanning, samen met die van andere belanghebbenden, hadden effect en Roche gaf het recept vrij.
Klijnstra vertelt ook over hoe hij met Roche en andere geneesmiddelenfabrikanten praat over een andere beloningsstructuur voor hun verkopers die omkoping moet voorkomen.
Financiële en niet-financiële criteria
Duurzaam beleggen is voor steeds meer klanten van Van Lanschot Kempen belangrijk. Een duurzaam beleggingsproces weegt behalve financiële data ook niet-financiële (duurzame) data mee en Van Lanschot Kempen heeft zijn beleggingsproces daarop ingericht.
We hanteren onder andere een zogenoemde 'engagementstrategie' waarin we een dialoog voeren met bedrijven en fondsmanagers om hun duurzame prestaties te verbeteren (oog voor mens, milieu, maatschappij en goed bestuur). We hebben ervaren dat betrokken aandeelhouderschap tot veranderingen in het bedrijfsbeleid kan leiden en vertellen daarover in een serie podcasts.
Wilt u meer weten over duurzaam beleggen? Lees dan verder op onze website of neem contact op met een beleggingsspecialist.