Jack Horvest vreest matiging van economisch groeiherstel

  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Jack Horvest vreest matiging van economisch groeiherstel

Jack Horvest vreest matiging van economisch groeiherstel

03 augustus 2020
Coronagolf blijft wereldeconomie gijzelen, consumenten reageren nerveus op berichtgeving

Coronagolf blijft wereldeconomie gijzelen, consumenten reageren nerveus op berichtgeving  

 

En verder:

  • Amerikaanse politiek moet (en zal) snel nieuwe stimuleringsmaatregelen voor burgers afkondigen 
  • Inkoopmanagersindices uit de VS, China en Europa zijn een ‘vertrouwens-check’
  • Cijfers Amerikaanse banenmarkt zijn het macroklapstuk van de week

De eurozone-economie kromp 12,1% in het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020. Dit werd al gevreesd en was dus conform verwachting. Spanje liep de raakste klap op met -18,5%, Duitsland ontsnapte met een val van 10,1%. En in welk tempo koerst de economische activiteit nu? Schattingen variëren sterk tussen een daling van 5% tot 10% ten opzichte van ‘pre-corona’. Interessanter is de voortgang en kracht van ingezette herstel.

 

Meer vraagtekens over kracht economisch herstel

De sentimentsindicator voor de EU-economie, de ESI-index, tikte in juli zoals verwacht iets hoger tot 82,3 punten. Bedrijven - en dan specifiek de Europese dienstverleners -  die net uit een lockdown komen, waren positiever gestemd. Het consumentenvertrouwen was zwak, er viel geen voortgaande verbetering meer te bespeuren in juli. Zorgen over werkgelegenheid en corona spelen op. Het eurozone werkloosheidpercentage steeg iets feller door tot 7,8% in juni (7,7% voorzien), verdere toename wordt voorzien. De inmiddels ruim gevulde bak aan high-frequency-data over consumentenbewegingen- en bestedingen tonen één ding; burgers reageren nerveus op coronanieuws. Het voortwoekerende virus rijdt een V-herstel steeds meer in de wielen, iets wat financiële markten minder goed zullen verdragen.

 

Powell somber gestemd

Fed-baas Jerome Powell leverde afgelopen week bij de Fed-beleidsvergadering een verwachte sombere economische update af. De coronapandemie is daarbij zelfs gebombardeerd tot economisch spelbepaler. De Fed bevestigde opnieuw de aanhoudende opkoop van obligaties (met mogelijk zelfs een toekomstige versnelling) om de rentestand laag te houden en kredietverlening te bevorderen. Niet inflatie, maar deflatie is het probleem van de komende jaren, aldus Powell. Financiële markten prijzen zelfs een tweetal renteverlagingen in tot begin 2022. Daarmee gaat de VS een periode van negatieve beleidsrentes tegemoet. De vijfjaarsrente op Amerikaanse staatsleningen dook tot dik onder de 0,25%, de nog voorziene jaarlijkse inflatie door beleggers voor de VS ligt op 1,4%. Een forsere negatieve reële rente is het gevolg. 

In de VS heeft de consument kopzorgen doordat de aanvullende werkloosheidssteun van $ 600 per week ten einde loopt voor circa 30 miljoen mensen. De politiek ruziet over vervanging. Ja, er komt iets, maar in welke vorm en omvang is een discussiepunt tussen de Democraten en Republikeinen. Witte rook op dit dossier kan de financiële markten weer een broodnodige impuls geven, hopelijk deze week al.  

 

Macro-economische agenda

Deze week staan de nodige sentimentscijfers op de rol; inkoopmanagersindices uit de VS, Europa en China. Wij denken dat de Chinese economie meer op stoom is geraakt in juli, de exportvraag trekt aan en de binnenlandse bestedingen krijgen meer vaart. De sentimentscijfers uit Europa en de VS blijven omgeven door vraagtekens, omdat corona hier weer oplaait. Vooral de nieuwe orders en werkgelegenheidscomponenten in de cijfers trekken onze aandacht.

De handelsbalanscijfers van exportnaties China en Duitsland komen naar buiten. Een hervatting van de exporten bevestigt een breder mondiaal groeiherstel. Tot op heden bleven exporten achter vanwege (gedeeltelijke) lockdowns van diverse landen. Een nieuw obstakel voor Europa is de snel gedaalde dollar die 5% goedkoper werd in juli tegenover de euro. Een verdere opmars tot boven de $ 1,20 van de euro doet pijn en is ongewenst.     

 

Klapstuk van de week: omvang van de Amerikaanse banencreatie

De vraag is in hoeverre het banenherstel zich ontwikkelt juli. Gerekend wordt met creatie van circa 1,5 miljoen betrekkingen. Nu de besmettingen weer toenemen in de VS, worden werkgevers terughoudender. Het aantal initiële aanvragen voor een WW-uitkering blijft bovendien halsstarrig hoog in de VS, wat aangeeft dat de arbeidsmarkt zich traag herpakt. In het huidige aandelenklimaat kan een banen mee- of tegenvaller de boel in beweging zetten.     

 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 3 augustus tot

en met 7 augustus

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Markit Manufacturing

Jul

51,1

 

China

Caixin Manufacturing / Non – Man.

Jul

51,2 / 57,9

 

VS

ISM Manufacturing

Jul

53,6

Dinsdag

VS

Duurzame goederen orders MoM

Jun

5,0%

Woensdag

VS

ISM Non – Manufacturing

Jul

       55,0

 

Eurozone

Markit Non-Manufacturing

Jul

        55,1

 

 

Detailhandelsverkopen MoM

Jun

5,5%

Donderdag

VS

Wekelijkse WW-aanvragen

 

 

 

Duitsland  

Fabrieksorders MoM

Jun

12%

Vrijdag

China

Export -  import YoY

Jul

-1,2%/1,0%

 

Duitsland

Handelsbalans (overschot)

Jun

10,8 miljard

 

VS

Banencreatie (non farm)

Jul

1,51 miljoen

 


Jack Horvest is investment specialist.

Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel