Centrale bankiers maar tijdelijk in de wachtstand

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Centrale bankiers maar tijdelijk in de wachtstand

Centrale bankiers maar tijdelijk in de wachtstand

21 augustus 2020
Meer monetaire en fiscale stimulering in aantocht om mondiale economie op de rails te houden.

In het kort:

  • Matiging van herstel economische groei door heropleving van coronavirus
  • Beleidsvergaderingen van ECB en Fed medio september brengen mogelijk weer ‘verruimende’ acties
  • Rentestanden blijven laag, aandelenbeleggers richten zich op voorspelbaardere sectoren

De Europese Centrale Bank (ECB) en Amerikaanse centrale bank Federal Reserve (Fed) openbaarden de afgelopen dagen de notulen van hun laatste beleidsvergaderingen van respectievelijk 16 juli en 29 juli. De algemene strekking was dat monetaire beleidsmakers een adempauze inlassen voor hun beleidskeuzes.

ECB kan niet achteroverleunen

Er is dit jaar genoeg gedaan in om de economie aan te jagen in de Covid-19-crisis, was de afdronk bij de ECB. Maar kan de ECB echter wel achterover leunen? Het antwoord is: ja en nee. De financiële markten blijven vooralsnog relatief kalm. Het renteverschil van een 10-jaars Italiaanse staatslening met een 10-jaars Duitse staatslening is gekrompen van 2,4% medio mei tot 1,5% op dit moment. Dat heeft stress in de eurozone weggenomen. Dus ja, de ECB kan het rustiger aan doen.

Maar achteroverleunen, nee. Recente macro-economische data laat een verdere matiging van de economische groei in augustus zien. Dat komt mede door de opflakkering van het coronavirus.

De kersverse voorlopige inkoopmanagersindexcijfers voor augustus uit Frankrijk en Duitsland zitten een stuk onder de verwachtingen. Het vertrouwen in de economie van inkoopmanagers is lager dan voorzien. De instroom van nieuwe orders valt tegen, net als het herstel in de dienstensector, en dat is vanwege corona.

Een sneller oplopende werkloosheid in de komende maanden is een extra vrees voor de eurozone. Om die stijging te voorkomen moeten Europese overheden wederom fiscaal steunen, terwijl deze overheden juist een terugtrekkende beweging maakten en al ongezonde begrotingstekorten hebben.

Fed zit dichter op de bal

Het herstel van de Amerikaanse economie zet de Fed duidelijk in de wachtstand. De centrale bankiers willen eerst wachten op meer economische gegevens om de verder beleid te bepalen. Ze kijken vooral naar de politiek die aan zet is met meer fiscale stimulering zoals onder andere steun voor werkloze burgers.

Wij denken dat de Fed zeer dicht op de bal zit en bewust is van de economische bedreigingen. De opkoop van obligaties door de centrale bank kan snel worden opgeschaald wat de rentestanden in de VS opnieuw drukt.

Ook in de VS komen de eerste macro-economische indicaties voor augustus binnen. De Empire State- index, die de industriële activiteiten in de regio New York meet, viel terug van 17,2 punten in juli tot 3,7 punten in augustus. Dat is net boven de grens van krimp-groei. In de regio Philadelphia zagen we de vergelijkbare indicator Philly Fed-index dezelfde (kleinere) beweging maken. De blijvend hoge initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering op weekbasis verraden een afvlakkende opleving van de arbeidsmarkt.

September crunch time?

Wij voorzien dat in september de centrale bankiers wederom aan de bak moeten, net als de overheden, om de Europese en Amerikaanse economie te steunen. Additionele stimuleringen zijn noodzaak om de wereldeconomie op de rails te houden. Dat betekent in ieder geval een aanhoudende druk op de rentestanden. De rente blijft voorlopig laag.

Aandelenbeleggers zullen in een dergelijke onzekere economische omgeving een voorkeur houden voor de meer voorspelbare takken van sport zoals sectoren technologie, gezondheidszorg en voeding. De marktsituatie van ietwat afvlakkende groei en extra monetaire stimulering hoeft voor aandelenmarkten per saldo niet echt negatief te zijn, mits de coronabesmettingen niet uit de hand lopen en de economieën geheel op slot gaan. Dat verwachten wij niet.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel