Luc Aben waakt voor schijnbaar afgenomen urgentie Europees Herstelfonds

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben waakt voor schijnbaar afgenomen urgentie Europees Herstelfonds

Luc Aben waakt voor schijnbaar afgenomen urgentie Europees Herstelfonds

06 juli 2020
Herstelfonds geeft economie impuls en biedt verdieping Europese samenwerking.

En verder:

  • De economie herstelt volgens het V-scenario
  • Oplopend aantal coronabesmettingen in VS is zorgwekkend
  • Detailhandelsverkopen in eurozone groeien weer

Om de coronacrisis te counteren zetten veel landen grote ondersteuningsprogramma’s voor ondernemingen op. Een deel van die programma’s loopt de komende weken af en ze worden vanwege de dieprode begrotingscijfers van overheden niet allemaal verlengd of maar gedeeltelijk verlengd. Bijgevolg mogen we in de tweede jaarhelft een oplopend aantal faillissementen verwachten met hogere werkloosheid tot gevolg.

Graag herhalen we in dit verband dan ook het belang van het Europese Herstelfonds. In aanloop naar de bijeenkomst van de Europese Raad (staats- en regeringsleiders) op 17 en 18 juli komt deze week de eurogroep (ministers van Financiën) samen om hierover te praten. 

Compromis in de maak

Er zijn nog steeds twistpunten over de grootte van het Herstelfonds en de verdeling tussen leningen en giften. Onder impuls van het Duitse Europese voorzitterschap van de Europese Unie verwachten we uiteindelijk een compromis, dat hopelijk niet teveel verwaterd is. De vaststelling dat de Europese economie de laatste weken degelijk presteert - naar omstandigheden - maakt dit gevaar niet ondenkbeeldig.

Sommigen landen kunnen de schijnbaar afgenomen sense of urgency immers aangrijpen om op de rem te gaan staan. Wat dubbel jammer zou zijn. Zowel omwille van de conjuncturele impuls die van een goed opgezet herstelfonds kan uitgaan, als omwille van de kans op structurele verdieping van de Europese samenwerking en integratie.  Met naast een uniform monetair beleid via de Europese Centrale Bank een méér gezamenlijk begrotingsbeleid.

Als er in de Europese Unie een meer gezamenlijk begrotingsbeleid komt, dan heeft de coronacrisis toch nog iets positief opgeleverd. Als daar tenminste de politieke moed voor bestaat. Laten we daarvoor Winston Churchill aanhalen: ‘Never waste a good crisis.’

Economie volgt V-vormig herstel

Een blik op de macro-economische cijfers van de afgelopen week suggereert meer een V-vormig herstel van de economie. De Covid-19-pandemie zorgde voor een snelle economische terugval gevolgd door een vlot herstel. Zo verpulverde de Amerikaanse banenmachine met 4,8 miljoen nieuwe banen in juni de verwachtingen van 3,1 miljoen nieuwe banen.

Ook de ISM Manufacturing-index (economische vertrouwen onder inkoopmanagers in de Amerikaanse industrie) verraste positief met 52,6. Daarmee sprong deze barometer vlotjes over de kritische grens van 50 en zit daarmee weer in de groeizone. Zowel de deelindices voor de huidige economische activiteit bij de ondervraagde ondernemers als die voor nieuwe orders (wat duidt op toekomstige activiteit) scoorden goed.

De Chinese en Europese inkoopmanagersindices gaven vergelijkbare signalen af. In beide regio’s klopten ze de verwachtingen. Geen wonder dat aandelenmarkten een positieve week beleefden. Coronazorgen werden door de gunstige economische cijfers naar de achtergrond verdreven.

Zorgwekkend virusbeeld in VS

Niettemin verlopen de nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten van kwaad naar erger. In 37 van de 50 staten loopt het aantal besmettingen weer op. Al een aantal dagen op rij komen er nu dagelijks meer dan 50.000 Covid-19-gevallen bij. Dat is ruim het dubbele van het aantal besmettingen medio juni.

En om  een verband te leggen met het eerdergenoemde banenrapport voor juni: de positieve cijfers over de werkgelegenheid gaan tot medio juni en dat is precies net vóór het oplaaien van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Het is dus de vraag hoe de werkgelegenheid zich in de tweede helft van juni ontwikkelt.

Voorlopig komt er in de VS echter geen herinvoering van breed uitgesmeerde lockdowns. Het blijft bij gerichte maatregelen, onder meer omdat het aantal dodelijke slachtoffers de trend van de besmettingen niet volgt. De komende twee à drie weken moet blijken of dat zo blijft.

In de zwaarst getroffen staten Arizona, Florida, Texas en Californië nemen de mobiliteitscijfers opnieuw af, richting 30% onder het normale niveau. Dat zegt wel iets over de economische activiteit die toch weer afneemt

Het huidige, algemene niveau van de economische activiteit in de VS staat op basis van inschattingen ongeveer 15% onder het normale niveau. Ook in Europa is dat zo. Op het ‘hoogtepunt’ van de lockdown midden april was dat nog iets van 50%. Een niveau waarop Latijns-Amerika momenteel blijft hangen, met nauwelijks enige verbetering in zicht.

Macro-economische agenda

Europese detailhandelsverkopen herstellen

We gaan een rustige week tegemoet wat betreft economische cijfers. Op maandag geeft de ISM Non-Manufacturing-index een beeld over het herstel van de Amerikaanse dienstensector. Het is niet uitgesloten dat ook die, net als de index voor de industrie, naar de groeizone boven de 50 klimt.

Uit de eurozone verwachten we de detailhandelsverkopen voor mei. We weten al dat de Duitsers in deze maand de geldbeugel flink open trokken (+13,9% maand-op-maand). Hetzelfde geldt in Frankrijk (+26%) en Spanje (+18%).

Voor de gehele eurozone wordt een toename van de detailhandelsverkopen van ongeveer +15% verwacht. Dat betekent, dat de verkopen voorlopig 10% onder het niveau van februari blijven. Net voordat de coronacrisis in alle kracht losbarstte.

De schade aan de sterk gedaalde detailhandelsverkopen moeten we de komende maanden verder gaan inhalen. Als het virus onder controle blijft dan kan dat geleidelijk gebeuren. Hoewel hogere werkloosheid tegenwind kan geven, omdat consumenten dan de hand op de knip houden.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 06 juli tot

en met 10 juli

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen YoY

Mei

+14,8%

 

VS

ISM Non-Manufacturing

Jun

49

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel