Onvoorwaardelijke steunbetuiging van Fed aan economie
Wij blijven in ons beleggingsbeleid licht onderwogen in aandelen.
In het kort:
- Fed-baas Jerome Powell staat paraat om meer monetaire prikkels te geven, dat is positief
- Amerikaanse economie krimpt dit jaar met 6,5%, rente voor langere tijd laag
- Kloof tussen hogere aandelenkoersen en doemscenario's voor economie
De Amerikaanse centrale bank Fed laat zijn monetaire beleid - zoals verwacht - ongewijzigd. Maar leverde daarmee toch de nodige steun voor financiële markten en committeerde zich onvoorwaardelijk aan de bestrijding van de Covid-19-crisis.
De boute zin van Fed-baas Jerome Powell op de persconferentie - ‘Ik denk er niet aan dat de beleidsrente omhoog moet’ - spreekt boekdelen. Het is ongekend uit de mond van een centrale bankier. De Fed zal het monetaire gaspedaal bij economische calamiteiten oneindig ver intrappen, dat is opnieuw duidelijk. Het spant een vangnet onder de aandelenkoersen.
Extra slot op de deur
De Fed presenteerde zijn visie op de toekomstige beleidsrente. Die zal tot eind 2020 op hetzelfde niveau blijven, dus bijna nul. Daarnaast overweegt de centrale bank om de langere rente op staatsobligaties met renteplafonds in te tomen als die begint op te lopen. Extra opkopen van obligaties is daarvoor het instrument. Dit is een extra slot op de rentedeur naar de toekomst toe.
Sowieso gaat de Fed de komende tijd verder met de opkoop van staatsobligaties. Nu gebeurt dat met een sukkeldrafje van $ 20 miljard per week. Eind maart kocht de Fed wekelijks voor meer dan $ 300 miljard aan obligaties op, wat voor een enorme geldcreatie zorgde.
Nu de Amerikaanse overheid voor een monsterbedrag van $ 3.000 miljard aan nieuwe obligaties uitgeeft gaan de obligatie-opkopen van de Fed mogelijk omhoog. Dat betekent nog meer geld in het financiële en economische systeem en een neerwaartse druk op de kapitaalmarktrente.
De nieuwe economische projecties van de Fed voorzien dit jaar een krimp van de Amerikaanse economie van 6,5%. In 2021 en 2022 komt er een herstel van respectievelijk 5,0% en 3,5%. De verwachte werkloosheid is eind dit jaar 9,3%, om vervolgens licht af te zwakken tot 6,5% eind 2021. Echter, eind 2022 is er nog steeds een werkloosheid van 5,5% en dat is aanzienlijk hoger dan de 3,5% van voor Covid-19-crisis.
Lichte onderweging voor aandelen blijft van kracht
De Fed sprak opnieuw spierballentaal en toonde zijn macht en kracht om financiële markten naar zijn hand te zetten. Maar de toekomstprojecties en uitspraken laten doorschemeren dat de centrale bankiers de nodige vraagtekens houden bij het economische herstel. Met dat dilemma worstelen ook aandelenbeleggers. Aandelenkoersen zijn fors vooruitgelopen op een economisch herstel, vooral in de VS. Dat maakt kwetsbaar voor tegenvallers in de economie of bij de bestrijding van het coronavirus. En dat maakt ons momenteel voorzichtig voor aandelenbeleggingen.
Wij benadrukken onze lichte onderweging in aandelen. Gelukkig weten we wel dat de Fed als redder paraat staat.
Jack Horvest is investment specialist.