Luc Aben ziet dat de oude economie zich terugvecht

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben ziet dat de oude economie zich terugvecht

Luc Aben ziet dat de oude economie zich terugvecht

02 juni 2020
Amerikaanse technologie-aandelen leiden beurs, maar traditionele aandelen maken inhaalbeweging.

In het kort:

  • Amerikaanse aandelen herstellen zich sneller dan Europese aandelen
  • Mogelijk breidt de ECB het obligatie-opkoopprogramma uit
  • Vertrouwen Amerikaanse ondernemers neemt licht toe

De S&P500-index doorbrak vorige week de 3.000-puntengrens en staat daarmee weer rond het niveau van november 2019. Dat is nauwelijks 10% onder de top van eind februari. Op het dieptepunt in maart stond de index 35% lager dan de top.

In Europa is het beeld anders. De STOXX Europe 600-index maakte tussen eind februari en eind maart dezelfde val als de S&P500, maar bevindt zich nog steeds 17% onder het recordniveau.

Technologie-aandelen voeren lijst aan

De verklaring voor dit verschil in herstel van de S&P 500- en STOXX Europe 600-indices ligt in belangrijke mate bij technologie-aandelen als Facebook, Amazon, Netflix, Alphabet (Google) en Microsoft. Die wegen sterk door op de Amerikaanse beurs. Deze ondernemingen profiteren op korte termijn van de digitaliseringsimpuls die de maatschappij door de coronapandemie plots onderging. Denk aan meer thuiswerken en online shoppen. Bovendien zullen veel ‘digitale gewoontes’ die we tijdens de lockdown hebben aangenomen, ook op de langere termijn ‘blijvertjes’ zijn.

In het Europese beurslandschap ligt het zwaartepunt bij de meer traditionele sectoren zoals de financiële sector of automobielindustrie, en minder bij technologie-aandelen. Daar zijn de zorgen groter. Beleggers vragen zich af of banken massale afschrijvingen op hun kredietportefeuilles moeten doorvoeren? En of de autoverkoop überhaupt herstelt bij een oplopende werkloosheid of nieuwe lockdowns in het geval van een tweede virusgolf?

Het is logisch dat de zorgen van beleggers zich weerspiegelden in het koersverloop en in een minder fors herstel van het gemiddelde Europese aandeel tegenover zijn Amerikaanse collega’s.

‘Oude economie’ vecht terug

De afgelopen dagen zagen we een opvallende beweging op de beurs. De traditionele sectoren begonnen aan een inhaalbeweging, onder meer geïnspireerd door hoopgevende cijfers van het virusfront.

In de Europese landen die als eerste de sociale beperkingen begonnen te versoepelen (Oostenrijk, Denemarken, Duitsland, Zwitserland) is er tot nu toe geen aanwas van nieuwe besmettingen. Hierdoor kunnen we het pad van de geleidelijke heropstart van de economie blijven bewandelen.

We zien op basis van mobiliteitscijfers dat de maatschappelijke en economische activiteit blijft aantrekken. Zo zit het autoverkeer in grote Duitse steden weer op het niveau van vóór de corona-uitbraak. Wel met de belangrijke opmerking dat dat bij het openbaar vervoer nog lang niet het geval is. Een deel van de autobestuurders zou onder normale omstandigheden de trein, bus of metro nemen.

De trend blijft overal geleidelijk opwaarts en beleggers trekken zich daar aan op. Ondanks de alsmaar toenemende spanningen tussen China en de Verenigde Staten, ondanks de onrusten in de VS die het herstel van de economie kunnen vertragen of zelfs tot een tweede virusgolf leiden.

Macro-economische agenda

ECB opnieuw aan zet

Het opheffen van de lockdowns in diverse landen betekent niet dat de wereldeconomie snel weer op volle toeren zal draaien. We zullen het nog geruime tijd met een ‘90%-economie’ moeten doen, waarbij voldoende financiële zuurstof vanuit het begrotingsbeleid en de monetaire hoek nodig zijn.

Wellicht dat de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag het gaspedaal daarom nog wat dieper intrapt en met een uitbreiding van de PEPP komt. Dit Pandemic Emergency Purchase Programme van 750 miljard euro werd specifiek opgezet om de coronacrisis te bestrijden. Een uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma kan zowel via het bedrag (500 miljard extra?) als de looptijd (tot minstens medio 2021?).

Wie weet verlaagt de ECB zelfs de kwaliteitseisen voor de op te kopen obligaties. En gaat de ECB zich net als de collega’s van Amerikaanse centrale bank Fed zich ook op sommige segmenten van de markt voor minder kwaliteitsvol bedrijfspapier begeven.

Kleine lichtpuntjes in Amerikaanse economie

Het Amerikaanse ISM Manufacturing-cijfer (inkoopmanagersindex voor industrie-ondernemers) krabbelde in april wat op, zo bleek maandag. De index geeft een idee over orders, productie, werkgelegenheid, inkoop en voorraden bij bedrijven in de industriesector. Het absolute cijfer bleef met 43,1 punten laag (een indexcijfer hoger dan 50 staat voor groei, lager dan 50 staat voor krimp).

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector komt donderdag. Die geeft naar verwachting hetzelfde beeld als in de industrie. De VS stevenen in het tweede kwartaal af op een geannualiseerde krimp van de economie richting 40%. De grote vraag blijft toch vooral hoe sterk de herneming van de economie in het volgende kwartaal kan zijn.

Vrijdag is er dan het traditionele maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hoewel dat opnieuw cijfers zal vertonen die we drie maanden terug nog voor onmogelijk hielden, met een hoge werkloosheid, zijn er ook  lichtpuntjes. Uit de wekelijkse statistieken blijkt dat ondertussen méér mensen hun lopende werkloosheidsaanvraag stopzetten dan dat er nieuwe aanvragen bijkomen. Dat kan een eerste signaal zijn dat de Amerikaanse arbeidsmarkt langzaam begint te draaien naar de goede richting.

Vertrouwen Chinese ondernemers herstelt

De inkoopmanagersindices (PMI’s) aan die we vorige week over de Chinese industrie mochten optekenen staan net boven de 50, dus nipt in de groeizone. Dat is een fiks herstel tegenover het dieptepunt in januari. Tegelijkertijd illustreert het, dat het échte herstel van de Chinese industrie in grote mate afhankelijk is van de herneming van de economie in de rest van de wereld. De component nieuwe exportorders trok licht aan, maar zit nog steeds stevig onder het oude niveau.    

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 01 juni tot

en met 05 juni

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

ISM Manufacturing

Mei

43,1

Woensdag

China

Caixin Services PMI

Mei

 

 

Eurozone

Werkloosheid

Apr

8,2%

 

VS

ISM Non-Manufacturing

Mei

44,0

Donderdag

Eurozone

Kleinhandelsverkopen YoY

Apr

-22,9%

 

 

ECB-beleidsvergadering

 

 

Vrijdag

VS

Nieuwe banen

Mei

-8.250K

 

 

Werkloosheid

Mei

19,7%

 

 

Uurlonen YoY

Mei

8,4%

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel