Luc Aben maakt zich zorgen over nieuwe corona-uitbraken in VS

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben maakt zich zorgen over nieuwe corona-uitbraken in VS

Luc Aben maakt zich zorgen over nieuwe corona-uitbraken in VS

22 juni 2020
Opflakkeren virus weegt op sentiment consumenten en hindert vlotte opstart economie.

En verder:

  • Zorgen over nieuwe corona-uitbraken in VS, China en Duitsland
  • Ondernemersvertrouwen krabbelt naar verwachting verder op
  • Beleggers wachten op aanjager om huidige beursniveaus vast te houden

De rust op financiële markten keerde vorige week terug. Dat was na eerdere de bezorgdheid over de voorzichtige economische beschouwingen van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Fed, en nieuwe Covid-19-haarden in enkele Amerikaanse staten. Die zorgden voor turbulentie.

Aandelenindices klommen afgelopen week tot een fractie onder het topniveau van begin juni. Het is een signaal dat beleggers vooralsnog goed gemutst blijven bij de nog steeds aanwezige onzekerheden.

Nieuwe corona-uitbraken 

Ondanks de versoepeling van lockdownmaatregelen in veel landen blijft het coronavirus een belangrijk potentieel gevaar voor aandelen. Voor de korte termijn blijft de belangrijke vraag of Texas, Florida, Californië en Arizona het opflakkeren van het virus onder controle kunnen krijgen? Het toenemend aantal nieuwe besmettingen in deze staten begint ook het totale Amerikaanse besmettingscijfer te beïnvloeden. En er is ook een economisch belang: samen vertegenwoordigen deze vier staten zo’n 30% van de Amerikaanse economie.

De berichten over nieuwe corona-uitbraken weegt op het sentiment van consumenten en hindert een vlotte heropstart van de economie. Zo denkt bijvoorbeeld de staat New York er aan om reizigers uit Florida in quarantaine te plaatsen.

Ook elders in de wereld (China, Duitsland en Australië) duiken weer virusbrandhaarden op. Snelle en gerichte actie met testen en eventuele lokale lockdowns moet de impact beperken.

Opkrabbelend vertrouwen

De besognes over nieuwe corona-uitbraken krijgen gelukkig tegengewicht van bemoedigende economische data. Het sentiment bij Amerikaanse bouwondernemingen kwam vorige week boven verwachting uit. Hetzelfde geldt voor een aantal regionale indicatoren voor het ondernemersvertrouwen bij industriebedrijven.

Amerikaanse consumenten gaven in mei fors meer uit dan in april, daarbij zit overigens wel de nodige inhaalvraag bij vanwege uitgestelde aankopen. Eind deze week kan dat laatste bevestigd worden door nieuwe cijfers over de persoonlijke bestedingen in mei.

Macro-economische agenda

Aandacht voor ondernemersvertrouwen

Veel aandacht van beleggers en economen gaat dinsdag uit naar de eerste inschattingen van de Markit PMI’s (inkoopmanagersindices) uit de Verenigde Staten en de eurozone. Wellicht is het ondernemersvertrouwen in de industrie en de zwaar getroffen dienstensector weer wat opgekrabbeld. Vooral de dienstensector moet gaan aanhaken nu de lockdowns zijn versoepeld.

De Duitse IFO-indicator (ondernemersvertrouwen in Duitsland) zal woensdag naar verwachting een verbetering laten zien en het beeld van een geleidelijk aantrekkende economie bevestigen.

In de heropleving van de economie speelt ook de consument een cruciale rol. Wij gaan ervan uit dat de afgevlakte besmettingscurves en de voorzichtige terugkeer naar het werk positief inwerken op het gemoed. Maandagmiddag komen er cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone en die maken hopelijk weer een klein stapje voorwaarts. Overigens is het niveaus van voor de Covid-19-crisis  nog niet in zicht, maar voor financiële markten is het belangrijk dat de richting van parameters zoals het consumentenvertrouwen de goede kant blijft opgaan.

Monetaire transmissie

De Europese centrale Bank (ECB) heeft bij zijn monetaire steunmaatregelen als expliciet doel om de kredietverlening aan gezinnen en ondernemingen gaande te houden. Dat is een noodzakelijke voorwaarde om enerzijds de economie drijvende te houden in de periode van inkomstenverlies en anderzijds het herstel achteraf van brandstof te voorzien.

Of deze zogenaamde ‘monetaire transmissie’ enigszins vlot verloopt, kunnen we vrijdag afleiden uit cijfers over de kredietverlening in mei. Kredietgaranties door overheden hebben in ieder geval een positieve invloed. Daarnaast laven banken zich gul aan de liquiditeiten die de ECB goedkoop aanlevert. Vorige week was dat nog voor 1300 miljard euro.

Slechte peilingen voor Trump

Of de economische data die deze week worden gepubliceerd voldoende zijn om de financiële markten verder aan te jagen, is afwachten. Beleggers wachten na de verschroeiende rally sinds eind maart op een aanjager om de huidige beursniveaus vast te houden of hoger te duwen. Positief of geruststellend nieuws van het virusfront uit met name de VS of grote opkomende markten zoals India of Brazilië kan zo’n trigger zijn.

Maar enige houvast kan ook uit de politiek komen. Zo lijkt er achter de schermen volop handelsoverleg plaats te vinden tussen de VS en China. Dat suggereert dat beide landen de spanningen niet verder willen laten oplopen.

President Trump kan in ieder geval wat goed nieuws gebruiken. Zijn aanpak van de coronacrisis en van de sociale spanningen zorgden voor sterke dalingen in de  peilingen. Hij ligt acht tot twaalf procentpunt achter op Joe Biden. Waarbij we ons tegelijkertijd de les van vier jaar geleden herinneren: de enige relevante peiling is pas begin november als de Amerikanen voor de stembus staan.

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 22 juni tot

en met 26 juni

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

Eurozone

Consumentenvertrouwen

Jun

-15,0

Dinsdag

Eurozone

Markit Services PMI (flash)

Jun

40,5

 

 

Markit Manufacturing PMI (flash)

Jun

43,8

 

VS

Markit Services PMI (flash)

Jun

43,7

 

 

Markit Manufacturing PMI (flash)

Jun

44,0

Woensdag

Duitsland

IFO-index

Jun

85,0

Donderdag

VS

Orders duurzame goederen MoM

Mei

10,3%

Vrijdag

Eurozone

Kredieten ondernemingen YoY

Mei

 

 

 

Kredieten gezinnen YoY

Mei

3,2%

 

VS

Persoonlijk inkomen MoM

Mei

-6,0%

 

 

Persoonlijke bestedingen MoM

Mei

+9,0%

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel