Sentiment bedrijven in eurozone blijft in mei extreem laag

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Sentiment bedrijven in eurozone blijft in mei extreem laag

Sentiment bedrijven in eurozone blijft in mei extreem laag

29 mei 2020
Economische bodem gepasseerd, patiënten herstellen tergend langzaam, aandelenmarkten positief

In het kort:

  • Voorspellende economische indicatoren eurozone wijzen op een zeer matig herstel
  • Europese beleidsmakers maken zich op voor zwaar weer, meer stimulering in aantocht
  • Liquiditeit overspoelt financiële markten, wat het aandelensentiment voor korte termijn steunt

De Economische Sentiments Indicator (ESI-index) van de EU sloop in mei op kousenvoeten hoger. Het absolute dieptepunt van april op 64,9 verliet de index weliswaar, met een stand van 69,5, maar overtuigend is de rebound bepaald niet. Normaliter correspondeert een stand van rond de 95 als het omslagpunt voor economische groei of krimp. De sentimentscijfers voor de industrie lieten een herstel zien, maar het vertrouwen bij dienstverleners in de eurozone zakte in mei nog verder in. Opvallend en het toont aan dat de lockdown- en afstandsmaatregelen lastig zijn te verteren.

Geografisch gezien laat de Duitse economie het stevigste herstel zien, mede gevoed door de aanwezigheid van de industrie. De belangrijke dienstensector voor de eurozone-economie, verantwoordelijk voor 75% van het Bruto Nationaal Product (BNP), blijft achter. Het zorgt ervoor dat vooral de zuidelijke landen zwak presteren. Het toerisme bijvoorbeeld is in Spanje en Italië voor circa 15% bepalend voor het BNP. Een ontdooiing van de toeristische sector is mede voorwaarde voor duurzaam economisch herstel.

Verloop ESI-index per land

Bron: Capital Economics, Refinitiv

Maar andere economische indicatoren als inkoopmanagersindices in de eurozone over mei en de huidige stand van de CESI-index wijzen op een zeer prudent herstel. De CESI-index, de economische barometer die de kracht van positieve en negatieve economische verrassingen meet, is vaak een betrouwbare voorspeller van de economische richting. Wij zien dat de index, na de vrije val tot begin mei, nu richtingloos ronddobbert op het lage niveau. Er zijn nog weinig krachtige verrassingen te bespeuren. 

ECB zwengelt de geldpers aan, overheden trekken meer de geldbuidel

Dat het economisch herstel tergend langzaam gaat en meer rugwind kan gebruiken, heeft postgevat bij monetaire en fiscale beleidsmakers. ECB-bazin Christine Lagarde verwacht dat de eurozone-economie met 8% tot 12% krimpt qua output in 2020 en dat is een slechtere prognose dan eerder was aangenomen. De EU kwam deze week ook met een groter fiscaal stimuleringspakket op de proppen van € 750 miljard.

Het is te voorzien dat de ECB bij de beleidsvergadering van volgende week donderdag de obligatie-opkopen gaat opvoeren. Het PEPP-programma (Pandemic Emergency Purchase Programme) wordt mogelijk met € 500 miljard opgehoogd. De recessie in de zuidelijke EU-landen is dieper dan gedacht, mogelijk dat de Italiaanse economie dit jaar met meer dan 10% krimpt. Het verder drukken van de kapitaalmarktrente is een welkom geschenk.

Meer brandstof voor aandelenmarkten?

De financiële markten worden opnieuw overspoeld met liquiditeiten, kapitaal dat een bestemming moet krijgen. Ja, er is kredietgroei in de eurozone, maar het is zeer denkbaar dat het vele kapitaal niet neerslaat in de daadwerkelijke (reële) economie, maar in de financiële. Dat betekent opnieuw brandstof voor de aandelenmarkten.

Wij zijn van mening dat (Europese) aandelenbeleggers een iets te positief economisch scenario inprijzen en kijken momenteel door de uitzonderlijk slechte economische data en dalende bedrijfswinsten heen. Die houding wordt vooral gedreven door de ruime aanwezigheid van kapitaal, wat aandelenkoersen opklopt. Wij blijven momenteel voorzichtig met aandelen, gezien de aanwezige zwakke fundamenten en houden een licht onderwogen positie aan voor deze categorie. Daarentegen blijft het sentiment op de korte termijn nog krachtig. Wel is het spelen met vuur, waarbij beleggers kort op de bal moeten blijven zitten.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel