Luc Aben vreest een ‘elk land voor zich’ bij coronavaccin

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben vreest een ‘elk land voor zich’ bij coronavaccin

Luc Aben vreest een ‘elk land voor zich’ bij coronavaccin

18 mei 2020
Kunnen beschikken over vaccin is van essentieel belang voor volledig herstel van economie.

En verder:

  • Anekdotische data wijst op langzaam op gang komen van economie
  • Voorzichtigheid bij cijfers ondernemersvertrouwen
  • Wij verwachten iets meer economisch vertrouwen bij Europese consumenten, maar niveau blijft zeer laag

Paul Hudson, topman van het Franse farmacieconcern Sanofi, moest vorige week een storm trotseren. Hij had gezegd dat een eventueel vaccin tegen Covid-19 in eerste instantie naar de Verenigde Staten zou gaan. De VS krijgen voorrang op het medicijn, omdat het land als eerste het vaccinonderzoek van Sanofi financierde. De VS gaan daar  ook van uit. Want toen zij in februari de samenwerking met Sanofi aangingen, lieten ze weten te verwachtende de eerste ladingen vaccins te krijgen, omdat ze hebben geholpen bij de ontwikkeling.

Prompt kreeg Hudson een ‘uitnodiging’ van het Elysée om zich door de Franse president Macron de oren te laten wassen. Waarop Sanofi het communicatiegeweer snel van schouder verplaatste. Het spreekt voor zich dat een vaccin op zoveel mogelijk plaatsen tegelijk ter beschikking komt, klinkt het nu.

In het licht van de beschikbaarheid van een vaccin waren de uitspraken van Jerome Powell, baas van de Amerikaanse centrale bank Federal Reserve, dit weekend olie op het vuur. Het is volgens hem een absolute must dat er een vaccin komt, anders zal volledig economisch herstel uitblijven. Hij benadrukte nogmaals het economische ‘voordeel’ om een vaccin te bezitten.

Ieder voor zich

We zullen zien wat er gebeurt op het moment dat er een effectief vaccin tegen Covid-19 is. Ondanks alle mooie woorden over beschikbaarheid voor iedereen is de kans groot dat ieder land toch zal proberen vooraan in de rij te staan. Ieder voor zich. Net zoals dat al de hele coronacrisis het geval is.

Elk land voer en vaart z’n eigen koers bij maatregelen tegen de coronapandemie en opheffen van de lockdown. Ieder z’n eigen aanpak. Op zich valt daar iets voor te zeggen. Niet ieder land of iedere regio is immers even zwaar getroffen. Maar de ongecoördineerde lappendeken aan maatregelen bemoeilijkt de heropstart van de economie. Denk bijvoorbeeld aan de heropening van de Europese binnengrenzen. Een gecoördineerde centrale aanpak vanuit de EU zou vermijden dat landen een wirwar aan bilaterale afspraken gaan maken. Dat is nu stilaan aan het gebeuren.

 

Macro-economische agenda

Verkeer nog niet op niveau van voor crisis

In veel landen komt de economische activiteit weer op gang. Maar wel héél geleidelijk. Anekdotische data zoals mobiliteitscijfers van Citymapper en TomTom illustreren dat het verkeer nog niet op het niveau van voor de corona-uitbraak is. In Europa en de VS is de mobiliteit op ongeveer 10% à 20% van het normale niveau. In Azië is dat cijfer iets hoger, maar zelfs daar overschrijden ze nauwelijks de 25%.

De mobiliteitscijfers verhogen naarmate meer mensen weer aan de slag gaan en de gevreesde tweede besmettingsgolf wordt vermeden. Cijfers uit landen als Denemarken of Duitsland bieden alvast perspectief. Zij zijn relatief ver in de versoepeling van maatregelen tegen het coronavirus zonder dat het aantal nieuwe besmettingen de hoogte in schiet.

Eén van de belangrijke sectoren voor de economische activiteit is de bouw. Maandag en dinsdag krijgen we uit de VS het economisch vertrouwen onder aannemers (The National Association of Home Builders of NAHB-index) en cijfers over de opgestarte woningbouw en het aantal nieuwe bouwvergunningen in april.

 

Voorzichtig met inkoopmanagersindices

De eerste inschattingen over het economisch vertrouwen onder Europese en Amerikaanse inkoopmanagers in mei (Markit PMI) komen donderdag. Hoewel de economie nog op een laag pitje draait, is het mogelijk dat die inkoopmanagersindices een forse stijging laten optekenen.

Dat de inkoopmanagersindices flink hoger kunnen uitpakken komt door de manier van berekenen. In essentie gebeurt dat op basis van de vraag ‘gaat het beter of slechter bij uw onderneming in vergelijking met een maand geleden?’. Omdat de afgelopen weken veel regio’s weer voorzichtig opstartten, kunnen er fors meer inkoopmanagers met ‘beter’ hebben geantwoord met een sprong van de index tot gevolg.

Maar al geven de inkoopmanagers aan meer vertrouwen in de economie te hebben, het absolute activiteitsniveau van de economie blijft matig. Economen gaan ervan uit, dat zowel in de VS als in Europa het sentiment weer aantrekt. De zwaar geraakte dienstensector, die nu voorzichtig opengaat, kan een stevig beter resultaat neerzetten. 

Enige voorzichtigheid met de interpretatie van de inkoopmanagersindex is dus geboden. Wat niet wegneemt dat hogere scores suggereren dat de bodem in de economie stilaan achter ons ligt. Beleggers kunnen daaruit vervolgens moed putten. We zien dat financiële markten ontvankelijk blijven voor relatief goed nieuws.

 

Consument krijgt iets meer vertrouwen

Voordat donderdag het economisch vertrouwen bij inkoopmanagers duidelijk wordt, krijgen we een dag eerder het vertrouwen bij Duitse institutionele beleggers (ZEW-index) en het consumentenvertrouwen.

Met name het vertrouwen onder consumenten heeft een grote samenhang met het verloop van de reële economie. Steeds meer mensen vrezen voor hun baan en dat blijft drukken op het sentiment. De gedeeltelijk opheffing van sociale beperkingen werkt positief bij de consument. Per saldo verwachten we een hogere score in vergelijking met een maand eerder, maar het consumentenvertrouwen blijft op een aanhoudend (zeer) laag niveau.

 

Meer steun voor Chinese economie?

In China gaat vrijdag het Nationaal Volkscongres van start. Een bijeenkomst van – zeg maar – het Chinese parlement. Deze belangrijke bijeenkomst van de Chinese communistische partij is wellicht een aanleiding om aanvullende stimulerende maatregelen voor de economie in het vooruitzicht te stellen?

Voordat de coronacrisis losbarstte zochten beleidsmakers in China een evenwicht tussen het ondersteunen van de economie en het in de hand houden van de schuldenberg. Recente signalen duiden er echter op dat de zorgen over de schulden wat naar de achtergrond verdwijnen ten gunste van het steunen van de economie.

     

Beluister ook de podcast Update coronacrisis - economie, aandelen, obligaties, olie en goud. Hierin geeft Luc Aben zijn visie op de economie en op beleggingscategorieën.

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 18 mei tot

en met  22 mei

Publicatiedag

Regio/land

Publicatie van

Periode

Consensus

Maandag

VS

NAHB-index

Mei

33,0

Dinsdag

VS

Opstartende woningbouw MoM

Apr

950K

 

 

Bouwvergunningen MoM

Apr

1mio

 

Duitsland

ZEW-index

Mei

33,5

Woensdag

Eurozone

Consumentenvertrouwen

Mei

-23,4

Donderdag

Eurozone

Markit PMI Manufacturing (flash)

Mei

38.0

 

 

Markit PMI Services (flash)

Mei

25,0

 

VS

Markit PMI Manufacturing (flash)

Mei

37,8

 

 

Markit PMI Services (flash)

Mei

30,0

 

 

Wekelijkse initiële werkloosheidsaanvragen

Tot 16 mei

2,4 mio

 

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel