Tsunami aan tegenvallende macrocijfers VS

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Tsunami aan tegenvallende macrocijfers VS

Tsunami aan tegenvallende macrocijfers VS

16 april 2020
Consument trekt zich terug, reken op sterke verslechtering van macrocijfers voor april.

Consument trekt zich terug, reken op sterke verslechtering van macrocijfers voor april.

 

 

In het kort:

  • Impact coronavirus verwoestend voor Amerikaanse economie
  • Reken op dramatische macrocijfers die voor volatiliteit zorgen op financiële markten
  • Zicht op ‘unlocking’ van de Amerikaanse economie moet snel redding brengen

De Amerikaanse economie maakt een bijzonder turbulente tijd door. En dit werd woensdag bevestigd door de ronduit barre cijfers over de economie over maart. Daarbij merken wij op dat de eerste helft van maart nog redelijk normaal verliep. De eerste indicaties voor de industriële activiteiten voor april uit de zwaar getroffen coronaregio New York zijn bizar. We lopen een aantal van de gemelde cijfers en publicaties kort door. Deze middag krijgen we opnieuw berichtgeving over de initiële aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. De verwachting is 5,5 miljoen stuks.

 

Consument gooit handdoek in de ring

De detailhandelsverkopen in de VS daalden in maart met 8,7% op maandbasis (verwacht: -8,0%). Dat is een zeer forse teruggang. Vanwege de ingevoerde lockdowns in de tweede helft van de maand maart, rekenen we met een veel verder verval in april. De samenstellende componenten in de verkopen laten een grote diversiteit zien. Bestedingen in supermarkten stegen juist met 25,6%, de uitgaven aan kleding zakten met 50,5% in en autoverkopen gingen met 25,6% omlaag. De tankstations kregen een omzetdaling van 17,2% voor de kiezen door de gedaalde benzineprijzen, maar ook door lagere volumes in de laatste weken.

We zien dat consumenten besparen op minder noodzakelijke (luxere) uitgaven, maar de online-verkopen wisten zelfs nog iets te groeien. Die trend, een groter aandeel van online, zet zich versneld door. En dat is positief voor partijen als Amazon.

 

Detailhandelsverkopen maart uitgesplitst over categorieën (%-verandering maand-op-maand)

Bron: Refinitiv

 

Bouwactiviteiten storten in

De huizenmarkt lijkt abrupt tot stilstand te zijn gekomen. De sentimentsgraadmeter onder aannemers, de NAHB-index, stortte in elkaar tot een indexstand van 30 (verwacht: 55). Voor de maand maart stond de index nog op 72 punten. Nog nooit eerder was er een dergelijke teruggang gemeld. De overkoepelende organisatie voor aannemers (NAHB) rekent op een zeer zwaar tweede kwartaal, stabilisatie van bouwactiviteiten in het derde kwartaal en een herstel in het laatste kwartaal van 2020.   

De Empire State-index geeft ons een inkijkje voor de toekomstige industriële activiteit in de regio New York. Deze graadmeter van de zwaar getroffen regio daalde - voor april - met 56,7 punten tot -78,2. Een recordval en veel dieper als bij de Great Recession. De enquête onder fabrikanten werd uitgevoerd begin april waarbij componenten als nieuwe orders en werkgelegenheid zeer fors daalden, zowel qua aantal banen als gewerkte uren. Gelukkig schetsen de fabrikanten een iets rooskleurig beeld voor de komende zes maanden. Maar fabrikanten stoppen wel de investeringen in de vrieskist.

Tot slot staan we nog even stil bij de geluiden uit de bankensector. De vijf grootbanken in de VS hebben hun resultaten bekendgemaakt. De rode draad waren de voorzieningen voor slechte kredieten, die bedroegen gezamenlijk $ 25 miljard over het eerste kwartaal. Een enorm bedrag maar en passant lieten een aantal bestuurders weten geen notie te hebben of de gedane reserveringen voldoende zijn. Bij Bank of America bijvoorbeeld staan er tegenover de uitstaande leningenportefeuille 1,5% aan reserveringen om kredietverliezen op te vangen. Bij Citigroup heeft men voor 9,5% van het uitstaande bedrag aan creditcardleningen apart gezet voor kredietverliezen.  Het zijn geen geruststellende berichten vanuit de bankensector, we varen als het ware in de mist.

 

De hoop op een mogelijk herstel (afname coronabesmettingen en normalisatie van de samenleving) moet snel bewaarheid worden. Anders gaat de twijfel toeslaan, ook op de financiële markten. Gelukkig lijkt het aantal besmettingen voorzichtig te verbeteren.   

 

Jack Horvest is investment specialist.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel