Luc Aben leeft tussen hoop en bezorgdheid

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. Luc Aben leeft tussen hoop en bezorgdheid

Luc Aben leeft tussen hoop en bezorgdheid

14 april 2020
Aandelenkoersen zijn opgeveerd en verloop coronapandemie verbetert voorzichtig.

Aandelenkoersen zijn opgeveerd en verloop coronapandemie verbetert voorzichtig.

 

En verder:

  • Ook met beperking olieproductie van 10% blijft olieprijs fragiel
  • Versoepeling quarantaine maatregelen pas in mei
  • Chinese economie kromp in eerste kwartaal mogelijk met 6%

Olieproducerende landen in de wereld kwamen afgelopen weekend overeen om de dagelijkse productie met bijna 10 miljoen vaten olie terug te schroeven. Dat is ongeveer 10% van het aanbod. Indien nodig zullen deze landen de komende twee jaar de olieproductie verder reduceren. Ze nemen deze maatregelen om de vrije val van de prijs van het zwarte goud sinds begin maart een halt toe te roepen.

In een eerste reactie op het akkoord schoot de olieprijs 8% omhoog. Maar het besef dat een beperking van het aanbod slechts één kant van het verhaal is, temperde al snel het enthousiasme. De andere kant van het verhaal is de vraaguitval van 20% als gevolg van de coronacrisis. Zolang de vraag naar olie niet herstelt, veroorzaakt door de lockdowns in veel landen, blijft de olieprijs fragiel. Net als in de rest van de economie en op financiële markten zijn de ogen van de energiemarkten vooral gericht op het verdere verloop van de Covid-19-pandemie.

 

In mei versoepeling quarantainemaatregelen?

Op het Europese continent verbetert het (gemiddelde) verloop van de coronapandemie. Spanje versoepelt vanaf deze week zijn quarantainemaatregelen. Maar het gaat heel geleidelijk. Het lijkt erop, dat het in veel landen minstens begin mei zal zijn voordat de beperkende maatregelen mondjesmaat wat losser kunnen. President Macron verlengde in Frankrijk de lockdown tot 11 mei. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lopen wellicht nog een paar weken achter met versoepeling van de maatregelen tegen het virus.

Het is nog heel moeilijk om nu al een projectie te maken van de uiteindelijke economische schade. Maandag presenteert het IMF zijn nieuwe economische verwachtingen voor geheel 2020, maar zal daar de nodige ‘mitsen en maren’ aan toevoegen.

Deze week komt het resultatenseizoen op gang en melden de eerste ondernemingen hun cijfers over het eerste kwartaal. Dat geeft een eerste indicatie over de impact van de coronacrisis op het bedrijfsleven. Maar ook niet meer dan dat. Weinig ondernemingen zullen zich wagen aan het formuleren van toekomstverwachtingen. Ook zij tasten grotendeels in het duister.

 

Licht aan einde van tunnel

Aandelenmarkten zijn sinds het dieptepunt in maart fors opgesprongen. Dat bracht de koersdaling sinds begin dit jaar ‘terug’ tot 15% à 20%. Beleggers trokken zich op aan de reeks ondersteunende maatregelen van overheden en centrale banken.

Om dit positievere sentiment levendig te houden, moet het licht aan het eind van de ‘coronatunnel’ te zien blijven. Ook om in de tussentijd forse neerwaartse herzieningen van de winstverwachtingen door bedrijven voor de rest van het jaar te kunnen verteren.

Zolang een U-vormig economisch herstel een reële verwachting is, herbergen aandelen op een horizon van 12 tot 18 maanden potentieel. Het pad daarnaartoe kan echter hobbelig zijn. Gedreven door sentiment, dat op zijn beurt wordt gevoed door de afwisselende hoop en bezorgdheid over hoe lang de economische machine nog grotendeels lam ligt.

 

Macro-economische agenda

China trekt zich weer op

De industriële productie en de detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten in maart staan deze week op macro-economische agenda. Die laten steeds meer de impact van de coronacrisis zien. Maar onze aandacht gaat vooral uit naar China. Komende vrijdag krijgen we daar het groeicijfer voor de economie in het eerste kwartaal. Tegenover de eerste drie maanden in 2019 zal dat wellicht een krimp zijn van ongeveer 6%.

Daarnaast zijn er de Chinese industriële productie en detailhandelsverkopen in maart. Ook voor die cijfers zal een minteken staan. Maar toch kunnen ze een idee geven over de mate waarin de Chinese economie sinds een aantal weken geleidelijk weer op gang komt.

De import- en exportcijfers voor maart bleken maandagochtend in ieder geval mee te vallen. Met een jaar-op-jaardaling van respectievelijk 0,9% en 6,6% overstegen ze ruimschoots de verwachtingen. Hiermee is China nog niet definitief uit de startblokken. Eerst zat het land zelf in lockdown en sinds medio maart is dat het geval bij zijn afnemers wereldwijd. China is voor zijn economie erg afhankelijk van de wereldhandel en zo lang die nog op slot is, zal dat het herstel beperken. Maar laten we dit hoopgevende signaal toch alvast noteren om de week te starten.

 

 

 

Belangrijke macro-economische publicaties

Van 14 april tot

en met  17 april

Publicatiedag 

Regio/land 

Publicatie van

Periode 

Consensus 

Dinsdag

China

Export YoY

Maa

-6,6%

 

 

Import YoY

Maa

-0,9%

Woensdag

VS

Detailhandelsverkopen MoM

Maa

-7,0%

 

 

Industriële productie MoM

Maa

-4,2%

Donderdag

Eurozone

Industriële productie YoY

Feb

-2,0%

Vrijdag

China

BBP YoY

1Q20

-6,0%

 

 

Industriële productie YoY

Maa

-7,0%

 

 

Detailhandelsverkopen YoY  

Maa

-10,0%

 

 

Luc Aben is hoofdeconoom bij Van Lanschot.

Luc Aben
Luc Aben
Hoofdeconoom
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel