In VS 10 miljoen WW-aanvragen in 2 weken tijd

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
  1. Inspiratie
  2. Beleggen
  3. In VS 10 miljoen WW-aanvragen in 2 weken tijd

In VS 10 miljoen WW-aanvragen in 2 weken tijd

03 april 2020
Consumptie essentieel voor Amerikaanse economie, wordt nu direct geraakt door hoge werkloosheid.

In het kort:

  • Werkloosheid in de VS loopt op tot meer dan 10%, was paar weken terug nog 3,5%
  • President Trump zal meer geschut in stelling moeten brengen om consumptie te ondersteunen
  • De Asian Development Bank schat kosten coronacrisis – nu – op $ 4.100 miljard

In de Verenigde Staten steeg deze week het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering tot een absurd hoog niveau van 6,65 miljoen. Dat betekent, dat er de afgelopen twee weken in totaal meer dan 10 miljoen aanvragen voor een WW-uitkering zijn gedaan. De werkgelegenheid is in de VS met een dikke 6% afgenomen en de werkloosheid is nu al 10%. Vrijdagmiddag komen de arbeidsmarktcijfers voor maart.

Het gaat bijzonder hard met de afname van de werkgelegenheid ofwel toename van de werkloosheid in de VS als gevolg van de coronacrisis. De meeste zwartgallige voorspellingen van economen voorzagen een verlies van 14 miljoen banen. Dat aantal wordt nu fors overtroffen.

Consumptie op peil houden

De gestegen werkloosheid is niet goed voor het consumentenvertrouwen en de consumptie. Consumenten zullen de hand op de knip houden in deze onzekere tijd. Maar de consumptie bepaalt voor bijna 70% de Amerikaanse economie. Om die consumptie op peil te houden zal president Trump mogelijk nog veel meer stimulering moeten loslaten op de Amerikanen. Het merendeel daarvan komt al snel en omvangrijke in financiële problemen, zeker als het coronavirus de VS een paar maanden in isolatie stopt. In het artikel Werkgelegenheid en consumentenvertrouwen grootste economische zorg gaan wij nader in op de Amerikaanse consument en nadelige effecten van de coronacrisis.     

Het eerste signaal over de consumptiebereidheid van Amerikanen waren de autoverkopen in maart. Die namen af van 16,7 miljoen tot 11,4 miljoen auto’s. Bij deze daling moet opgemerkt worden, dat er in de eerste helft van maart nog sprake was van een redelijk normale situatie in de meeste delen van de VS. We moeten ernstig rekening houden met een veel zwakkere dan verwachte consumptie nu grote delen van de VS zijn geraakt door corona. Dat kan de komende weken extra neerwaartse druk geven op aandelen van bedrijven in consumptieve sectoren. Meer prijsoorlogen, consumenten die overstappen naar goedkopere alternatieven en vraaguitval naar minder noodzakelijke goederen zijn mogelijke effecten.

Totale kosten coronacrisis

De totale economische schade van de coronacrisis hangt af van hoe lang de samenleving en economie worden stilgelegd. Hoe langer dat duurt, hoe verwoestender de uitwerking op de economie. De Asian Development Bank (ADB) maakte een scenario-analyse waarbij de bank net als de meeste economen ervan uit gaat dat het coronavirus gaandeweg het jaar onder controle komt en dat het in 2021 business as usual is voor de economie. Het meest waarschijnlijke totale kostenplaatje voor de wereldeconomie is volgens ADB $ 4.100 miljard.

Een maand geleden ging ADB nog uit van een totale kostenpost van $ 350 miljard voor de gehele wereld. De ADB houdt ook nu nog de nodige slagen om de arm. Het is onmogelijk om te voorspellen wat de feitelijke kosten van de coronacrisis zijn. We kunnen hooguit slechts scenario’s schetsen en deze up-to-date houden, aldus ADB.

Jack Horvest
Jack Horvest
Senior specialist Investment, Research & Communicatie
Auth platform tracking pixel Login page tracking pixel